Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 08:50 940 9

Съветът за сигурност на ООН призова Либия възможно най-скоро да проведе избори

  • оон-
  • либия-
  • диалог-
  • правителство-
  • нато-
  • триполи

Резолюцията, приета от най-мощния орган на ООН, призовава за "диалог, компромис и конструктивно взаимодействие", насочени към формирането на "единно либийско правителство

Съветът за сигурност на ООН призова Либия възможно най-скоро да проведе избори  - 1
Снимка: БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно за удължаване на политическата мисия на световната организация в Либия с една година и призова ключовите институции и партии в разделената северноафриканска страна да се споразумеят за пътна карта за провеждане на президентски и парламентарни избори във възможно най-кратък срок, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията, приета от най-мощния орган на ООН, призовава за "диалог, компромис и конструктивно взаимодействие", насочени към формирането на "единно либийско правителство, способно да управлява цялата страна и представляващо целия либийски народ".

Либия изпадна в хаос, след като през 2011 г. подкрепено от НАТО въстание свали от власт дългогодишния диктатор Моамар Кадафи, който впоследствие беше убит. Богатата на петрол страна е разделена между съперничещи си администрации на изток и на запад, всяка от които е подкрепена от бунтовнически милиции и чужди правителства.

Съветът за сигурност на ООН призова Либия възможно най-скоро да проведе избори
Снимка: БГНЕС

Настоящата политическа криза в страната произтича от неуспеха да се проведат избори през декември 2021 г. и от отказа на министър-председателя Абдул Хамид Дбейба, който ръководеше преходното правителство в столицата Триполи в западната част на страната, да се оттегли. В отговор парламентът на страната, разположен в източната част на страната, назначи конкурентен министър-председател - Фатхи Башага, който от месеци се опитва да установи свое правителство в Триполи.

В резолюцията се потвърждава "силната ангажираност на Съвета за сигурност с водения от Либия и от самата нея политически процес на приобщаване, подпомаган от ООН и подкрепян от международната общност", който да доведе до избори във възможно най-кратък срок. Съветът за сигурност подкрепя подновяването на усилията за възобновяване на вътрешнолибийските преговори, за да се създадат условия за провеждане на избори.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Иначе демократични Бомбандировки от краварчето ПАК! Чудесно е всякак.
  • 2 Име

    9 0 Отговор
    А кой я разруши Либия и я докара до това състояние? Най-богатата страна в Африка, вярно със своите проблеми и ние сме пострадали от тях, но имаха държава....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха-ха-ха

    9 0 Отговор
    Коя Либия ? От над 10 години няма единен държавен субект Либия. Ииии... как така НАТО подкрепИ въстание извън декларираната и записаната в документите му зона за отговорност? Най-мощния орган на ООН! Ха-ха-ха! Лицемерщина.
  • 5 Абе

    7 0 Отговор
    Тия що не препоръчат на краварите да махнат оная деменция. Щото цял свят си пати...
  • 6 Дааа,

    11 0 Отговор
    Грозни снимки се виждат от днешна Либия - поредното творение на западните атлантици во главе с НАТО. Путин по онова време казваше: "Резолюцията на ООН (зона забранена за полети, гласувана и от Русия) не ви дава право да преследвате Кадафи"; Хилари от Либия: "Дойдох, видях, убиха го (Кадафи)". Путин, в края на либийските събития:"Ясно е, че трябва да се въоръжаваме". Та така ескалираха отношенията Русия-Запад в годините на Нов Световен Ред.
  • 7 защо

    3 0 Отговор
    Първото изречение след акцентирадните хвалебствия казва всичко.
  • 8 Разрушиха я тая арабска перла. Убийците

    8 0 Отговор
    екзекутирана Кадафи, който беше най-великия арабски лидер.... Това сме ние, евроатлантиците!
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор
    "Либия изпадна в хаос, след като през 2011 г. подкрепено от НАТО въстание свали от власт дългогодишния диктатор Моамар Кадафи, който впоследствие беше убит. "
    Пак ли аз нещо агитирам някого срещу ШАШт и PUT IN ‼️