Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 05:24 890 1

Поне 30 убити при предполагаем самоубийствен атентат в Сомалия

  • сомалия-
  • загинали-
  • атентат

До момента никой не е поел отговорност за нападението

Поне 30 убити при предполагаем самоубийствен атентат в Сомалия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС - архив

Най-малко тридесет души са загинали вчера в предполагаем самоубийствен атентат в сомалийската столица Могадишу, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на местната полиция.

От службите на реда съобщават за поне десет мъртви тела и уточняват, че вероятно броят на загиналите ще нарасне. По думите им, две големи експлозии са разтърсили сградата на министерството на образованието, след което неизвестни бойци са влезли в него. Служител от болница съобщи, че са пристигнали най-малко 30 тела на загинали, като повечето от тях са били жени. Службата за спешна помощ каза, че са били превозени най-малко 35 ранени.

По всяка вероятност атаката в централната зона на Могадишу, където се помещават ключови правителствени офиси, продължава, информира Асошиейтед прес.

До момента никой не е поел отговорност за нападението. То идва в деня, когато президентът и министър-председателят на Сомалия, заедно с високопоставени официални лица, се срещат, за да обсъдят борбата срещу екстремизма в страната и най-вече действията срещу свързаната с Ал Каида групировка "Аш Шабаб".

"Аш Шабаб" атакува често столицата на Сомалия, като в повечето случаи мишени са сгради с важен статут. Обикновено нападенията започват с експлозии, последвани от нахлуване на въоръжени бойци и престрелки със силите за сигурност. През 2015 г. същото министерство отново беше обект на атака.

Днешното нападение е на същото натоварено централно кръстовище, където през 2017 г. взрив, извършен от групировката отне живота на повече от петстотин души.

Правителството на Сомалия започна поредна офанзива срещу "Аш Шабаб", която САЩ определя като една от най-смъртоносните групировки, свързани с Ал Каида.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    агресори убийци БОГ да прости загиналите ХОРА