Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 10:41 3 676 15

Историческа сладкарница затвори врати заради непосилен наем

  • турция-
  • сладкарница-
  • наем-
  • непосилен-
  • истанбул

Тя се намира в центъра на Истанбул

Историческа сладкарница затвори врати заради непосилен наем - 1
Източник: Shutterstock

Историческа сладкарница в центъра на Истанбул затваря врати заради непосилен наем, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Сладкарница "Лебон", първата в историята на Република Турция, която работи вече 212 години, е била принудена да затвори врати, след като собственикът на помещението на емблематичния бул. "Истиклял" увеличил наема. Досегашният наем от 42 500 турски лири (около 2300 долара) е бил вдигнат на 10 хиляди долара (185 хиляди турски лири), разказа Абдуррахман Дженгиз, един от съдружниците в сладкарницата.

"Тази сладкарница е първата в османската и републиканската история на страната. Бих желал марката да продължи да съществува, но не се получи. За да се преместя на друго място, са нужни 10 милиона турски лири", каза още Дженгиз, добавяйки, че това също е невъзможно.

По думите му в сладкарницата са инвестирани 10 милиона долара, а след затварянето ѝ 12-те души персонал ще останат без работа.

Сладкарница "Лебон" е открита през 1810 г. от Едуард Лебон в квартал Бейоглу. Дженгиз и съдружникът му Шакир Екинджи купуват марката през 1985 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    13 4 Отговор
    Собственикът да не е филантропът Бил Гейтс??? :)))) Какви са тези фантасмагории???
  • 2 Експерт

    18 1 Отговор
    Трябва да я вземе на Киро жената да я разработи, тия нямат ясна концепция и бизнесплан затова така.
  • 3 али али ке трис али

    4 3 Отговор
    А стига бе ,нали воджa каза че този век е на турците
  • 4 Локум баклава

    22 0 Отговор
    За 212 години да бяха пробвали да си я купят?
    Иначе на рентиера, ще му приседне сега, никой няма да иска да наеме това помещение, защото вече се знае, какъв е изнудвач и ще трябва да го продаде!
  • 5 Соваж бейби

    9 4 Отговор
    И в Европа е така за съжаление ,всеки ден някой затваря,било то поради големи сметки за ток ,вода или високи наеми .Сърбаме попарата на хубави хора които мислят за сънародниците си,и се борят за тях !Малко на майтап ама защо не са пуснали реклама в България ?Нали Ганьо ходи да и им прави оборот и си оставя парите в Турция,не в българските магазини ,да бяха включили и тази сладкарница сигурно нямаше да затвори .

    Коментиран от #6

  • 6 Перо

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Ти пуснем на тебе една резана какалашка

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Що бе ,нещо излъгах ли ?Или и ти започваш като дойче зеле кои не ти изнасят с това което мислят не са имтересни?А пропуснах и ваканцията и Гърция не само Турция.Иначе Ганя се пише голям патриот .

    Коментиран от #8

  • 8 Перо

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Мълчи бе пейзан

    Коментиран от #9

  • 9 Соваж бейби

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Изговаря се пиезон ,уеш !Ако няма нещо друго на български ,побългарено след грешно прочитане на друг език ,ок пич .
  • 10 гръндж

    6 0 Отговор
    Жалко,наистина! Но идеята сладкарницата да я поеме Кировицата ,е добра. Един локум,като от тези на снимката,ще струва между 10 и 12 лева. И турците няма да ги докоснат,а само българите,дето ходят да пазаруват в Турция.
  • 11 муцунка

    3 0 Отговор
    Не е пиезон. Пейзан се чете. На френски език означава селянин.

    Коментиран от #12

  • 12 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "муцунка":

    Зависи от района,кажи компаняр най често срещано , има много диалект и думи които не се употребяват .Не ти се сърдя нито пък се срамувам ,живота в провинцията е хубаво нещо .Хубав ден ,извинявай ако съм те обидила.
  • 13 мани мани

    3 0 Отговор
    да искат от кмета улична площ там близо някъде, ако има ... полага се бетонна плоча и се изгражда лека метална конструкция и дограма ... ей ти сладкарничка за 20-40 бона лв. ... слагаш си старият брандиран надпис дето бил над 200 годишен ли колко беше :) и всичко тва ще си бачка още 212 години ... и тоя с наема да се ее в гъззза ... колко тря си тъп да буфкаш за някой и да го храниш, а той да си цоца от наем?! колко тря си тъп да имаш нещо на лизинг, кредит? и в същото време да се биеш в гърдите, че имаш фирма, било то стара или нова, известна или не ...
  • 14 рахат локум

    0 0 Отговор
    Шикера стана много скъп, нема пари за наема. :))))
  • 15 Значи

    4 0 Отговор
    Спрямо статията 212години работи една сладкарница и все още е наимател на помещението Ами за толко дълго време ако не са изкарали пари за едно помещение то т оправата на тая фирма имало само некадърници
Новини по държави: