Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 16:25 953 4

Русия протестира пред Нидерландия заради опит за вербуване на руски военен аташе от британските служби

  • русия-
  • протестира-
  • нидерландия -
  • вербуване-
  • руски военен аташе-
  • британските служби

Министерството на външните работи на Русия привика посланика на Нидерландия, за да протестира срещу опит за вербуване на руски военен аташе в Хага от британското разузнаване

Русия протестира пред Нидерландия заради опит за вербуване на руски военен аташе от британските служби  - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на външните работи на Русия привика посланика на Нидерландия, за да протестира срещу опит за вербуване на руски военен аташе в Хага от британското разузнаване, предаде Ройтерс.

В изявление на руското дипломатическо ведомство призова нидерландските власти да не допускат "страни, които Нидерландия нарича свои съюзници", да предприемат такива "недружелюбни" действия.

В изявление на руското МВнР, цитирано от ТАСС, се казва, че случилото се с военното аташе на Москва в Хага "противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. и възпрепятства нормалното функциониране на руските дипломатически мисии".

Според руската дипломация през последните години в Нидерландия са били извършени няколко подобни "провокации" от страна на западни специални служби срещу руски дипломати. През декември 2018 г. представители на американското ЦРУ се опитват да вербуват "в парк" дипломат от руската мисия към Организацията за забрана на химическите оръжия. През декември 2019 г. са се опитали да "подтикнат към сътрудничество" аташе на руското посолство в Нидерландия "в частна зона на летище Схипхол" в Амстердам, се казва в изявлението.

Руската дипломация обвинява Нидерландия, че "не само не е предотвратила тези незаконни действия, но и участва в тях". Например "през април членове на нидерландските специални служби се опитаха да вербуват трима руски дипломати, които по-рано бяха обявени за персона нон грата". През юли 2020 г. в Хага "в колата на дипломат от руското посолство беше открито оборудване за наблюдение", се казва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тарикат

    5 1 Отговор
    това са си нормални неща спокойно
  • 2 За какво им е ...

    2 11 Отговор
    ... руско военно аташе на Русия в Нидерландия? И за какво на Нидерландия трябва да го вербува! Да ги закрива тези руски диверсанти. Докато не са отровили някого, докато ядат и ходят по естествени нужди на цивилизована територия вътрешни тоалетни, бани и всякакви достижения на развития. В изостаналата с векове путинова Русия няма такива и това ги кара да воюват. Не могат да простят на съседите си, да не говорим на Нидерландия.
  • 3 За какво им е ...

    4 8 Отговор
    ... руско военно аташе в Нидерландия? И за какво на Нидерландия трябва да го вербува! Да ги закрива тези руски диверсанти. Докато не са отровили някого. Само ядат, пиянстват и ходят по естествени нужди на цивилизована територия. И ползват вътрешни тоалетни, бани и всякакви достижения на развития свят. В изостаналата с векове путинова Русия няма такива и това ги кара да воюват. Не могат да простят на съседите си, че имат. Да не говорим на Нидерландия. Това е истината.
  • 4 хаос

    5 8 Отговор
    русия протестира??????? смях ли да е сълзи ли?

    супер наглост може би, само такава каквато тя може.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания