Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 19:44 2 225 54

Москва: Основен приоритет е да се избегне война между ядрени сили

  • русия-
  • сергей шойгу-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • ядрено оръжие

Кремъл продължава да се застъпва за формирането на обновена архитектура на международната сигурност, съобщи руското външно министерство

Москва: Основен приоритет е да се избегне война между ядрени сили - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското министерство на външните работи обяви днес, че "основен проритет" е да се избегне война между ядрени сили, която би имала "катастрофални последици", съобщи Франс прес.

"В тази трудна и бурна ситуация - резултат от безразсъдните и безсрамни действия, целящи да подкопаят нашата национална сигурност, основен приоритет е да се предотврати всякаква конфронтация между ядрени сили", се посочва в изявление на ведомството на фона на сериозното напрежение между Москва и Запада.

Русия призова всички други държави, които притежават ядрено оръжие, "да разрешат тази най-важна задача" като сложат край на своите "опасни опити да посягат на жизненоважните интереси на другите".

Според изявлението на външното министерство, ако западните страни, които помагат на Украйна, продължат да "стоят на прага на директен военен конфликт (с Москва) и да окуражават провокации с оръжия за масово унищожение", то това ще доведе до "катастрофални последици".

"Русия остава водена от своя принцип, че ядрена война, в която не може да има победител, е недопустима и никога не трябва да започва", подчертават от министерството.

Оттам напомнят за ядрената доктрина на Москва, която предвижда прибягването до ядрено оръжие "единствено за отбрана" в случай на атака срещу Русия с оръжия за масово унищожение или агресия с конвенционални оръжия, "заплашващи самото съществуване на страната".

Външното министерство потвърди ангажимента на страната, която заедно със САЩ, Китай, Великобритания и Франция прие обща декларация през януари. В нея ядрените държави потвърдиха споделената отговорност да се избегне ядрена война, информира Ройтерс.

Тези изявления се правят в момент, когато западните държави обвиняват Москва, че използва заплахата от ядрена война в опит да ги възпре от това да подкрепят Украйна, където Русия води военна офанзива от края на февруари, припомня АФП.

Руският президент Владимир Путин и други висши руски представители няколкратно са правили завоалирани изказвания за евентуално използване на ядрено оръжие.

В. "Ню Йорк Таймс" се позова на анонимни американски представители и съобщи днес, че руски военни ръководители наскоро са обсъждали възможността за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна, което е с по-малък заряд от стратегическото.

Путин не е взел участие в тези разговори и не е имало индикации за подготовка, уточняват анонимните източници. Вестникът все пак посочва, че тези обсъждания са засилили безпокойството на западните столици, които си задават въпроса дали заплахите на Кремъл могат да станат реалност.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жеко

    15 16 Отговор
    Ротшилдите добре го познават покеай олигарсите, които му натресаха и знаят, че Путин е мамин пъзльо и скача само на слабите

    Коментиран от #4

  • 2 Москва: Основен приоритет е

    28 12 Отговор
    да се избегне война между ядрени сили..
    Ами разкарайте се от Украйна и всичко ще се оправи 🧐
    Щом ви е приоритет - ето ви решение ! Виж колко лесно може да стане🧐

    Коментиран от #10, #35

  • 3 Хмхмхмхмхм

    20 14 Отговор
    ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ, НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА, ВИЕ ИСКАТЕ, ДОПУСКАТЕ И ПРЯКО ЦЕЛИТЕ ДА НАНЕСЕТЕ ПЪРВИ ЯДРЕН УДАР ВЪРХУ НЕЯДРЕНА ДЪРЖАВА. АМИ ДАВАЙТЕ- ДА ВИДИМ ЗА КОЛКО СЕКУНДИ ОТ РУСИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО, БУКВАЛНО НИЩО- НИТО ХОРА, НИТО СГРАДИ, НИТО СЛЕДА,ЧЕ ТАЗИ ГЕОГРАФСКА ТЕРИТОРИЯ Е БИЛА ОБИТАВАНА ОТ ДИВО, ИЗЗЗРОДЕНО И ВОЙНОЛЮБИВО ПЛЕМЕ...ВЧЕРА МЕДВЕДЕВ КАЗА ДРУГО, А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО СВЕТА, СВЕТЪТ ВЕЧЕ НЕ ИСКА БЪДЕЩЕ, В КОЕТО СЪЩЕСТВУВАТ РУСИЯ И РУСНАЦИТЕ- ВИЕ СТЕ ПРЯКА ОПАСНОСТ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ЖИВОТ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ И ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ХОМО САПИЕНС НА ЗЕМЯТА...

    Коментиран от #6

  • 4 Ухаа..

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "Жеко":

    Че кои са пък Силните? И къде се крият? Аре на мегданя/майданя/ да излезнат,а? Или свършиха курабийките?
  • 5 Основния приоритет е

    22 9 Отговор
    да си оберете крушите от Украйна. Стига са умирали хора заради бълнуванията на бункерния психопат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 8 Отговор
    Ру🇿ките окупатори са започнали „одит“ на промишлени съоръжения за производство на слънчева енергия . Нашествениците заплашват да конфискуват и изнесат оборудването на предприятия, чиито собственици се намират на територията, контролирана от Украйна, и отказват да се върнат в "0свободените територии". Около 100 тежко ранени са настанени в болници в градовете Токмак и Мелитопол. Руските окупатори са започнали „одит“ на промишлени съоръжения за производство на слънчева енергия . Нашествениците заплашват да конфискуват и изнесат оборудването на предприятия, чиито собственици се намират на територията, контролирана от Украйна, и отказват да се върнат в окупацията. Тайните доставки от Северна Корея, както и дронове от Иран, са допълнително доказателство, че руските артилерийски арсенали на Раша са значително намалени през осемте месеца на войната.

    Коментиран от #13, #14

  • 8 табсо

    6 13 Отговор
    Тва медиите-особенно факти,постоянно раздухват..някакви измислини и исмукани от некой журналист-ядрени заплахи за сплашване на хората,никои нямаше да говори за това.
  • 9 Хмхмхмхмхм

    7 4 Отговор
    Впрочем, не понасям наглобритите, но ако техният посланик им е казал директно, че ю.к. също е ядрена сила, и за разлика от Франция, например, просто ще нанесе превантивен ядрен удар върху русия, ако русия само си отвори ядрените силози за употреба на руски ядрени ракети срещу неядрената Украйна, може и да си променя отношението към тях,,,
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иванушка 🇷🇺

    9 5 Отговор
    Млатене само по алкохолните мужици да квичат като девачки от 50 рубль ин дъ ност!
  • 12 Ами този, който

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "табсо":

    Не е върнал страната си един век назад. Този, който не е мразен от цяла Европа. Този, който няма да бъде мразен от целия руски народ следващите два века, докато забравят, че въобще е съществувал. Абе като цяло, аз съм всичко, което Путлер никога няма да бъде 🧐

    Коментиран от #17, #26, #30

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българин

    10 7 Отговор
    ушанките само може да плашат гаргите

    Коментиран от #19, #24

  • 17 Хмхмхмхмхм

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "Ами този, който":

    Аз не мисля, че след 30 години още ще има русия, руснаци, руски ядрени ракети и бомби и т.н. Мисля, че светът ще постави престъпника на точното му място, но заедно с него- и гражданите на престъпната държава, както и техните блииизачи коопейкаджии в другите държави...
  • 18 Ксаниба

    10 7 Отговор
    Руските терористи в Украйна трябва да бъдат унищожавани безмилостно!

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хмхмхмхмхм

    6 4 Отговор
    ...Външното министерство потвърди ангажимента на страната, която заедно със САЩ, Китай, Великобритания и Франция прие обща декларация през януари. В нея ядрените държави потвърдиха споделената отговорност да се избегне ядрена война, информира Ройтерс.... Договорите с русия не струват и хартията, на която са написани, защото не друг, а руССия нонстоп ги нарушава. Само,че- ако неонацистка русия посмее да наруши ТОЗИ договор, 10 секунди след нарушението няма да има държава русия, няма да има руски граждани, няма да има нищо, освен едни кални блата със сублимирали тела....Всичко на тази географска територия ще се върне към изначалното си състояние на дива, незаселена територия...
  • 21 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ми тамън..":

    да та .......в голямата уста
  • 22 Колело

    9 5 Отговор
    Основен приоритет е Путин да напусне чуждата държава немедлено.

    Коментиран от #31

  • 23 Ъхъъъ

    9 3 Отговор
    Ами хващайте си армията и излизайте от Украйна, по друг начин няма да стане господа !
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Прав си, но българският език ти куца!
  • 25 PУCCKИЙ НЕМОГЛИК ♿

    5 5 Отговор
    "..да се избегне война между ядрени сили..."

    Горката Бедна Русия - сигурно има впредвид да се избегне Ядрената война между Ядрените Титани С.Корея и САЩ ? 😆😆😆
  • 26 табсо

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ами този, който":

    За последните години путин е избиран за най-влиятелния политик в света..ако беше още тръмп президент,нямаше да има конфликт ..просто и ясно-само с един телефонен разговор,и се разбираха.

    Коментиран от #28, #36

  • 27 Мим33

    6 3 Отговор
    Вместо да гадаят и дап редполагат,американците да престанат да наливат зеления с оръжия и тогава ще са сигурни,че няма да има ядрена атайа.Иначе няна гаранция, ще има бой по зелените глави и погром на всьо....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 табсо

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ксаниба":

    Повече косачки за бендеругите,има още тецове-трябва да се закрият,оти иде зима.
  • 30 Ама разбира се, че

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ами този, който":

    Путин никога не може даа бъде форумна мишка. Това го знаем и без да го потвърждаваш.
    След време в историята и бай Дън, и Шолц, Урсула, Обама, Меркел, Макрон и пр. подобни ще пише :- статисти от ерата на Путин!
    А СВО на Русия в Украйна ще се изучава във военните академии!
  • 31 табсо

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "Колело":

    Бендерия е изкуственна-чекаха великите петър и екатерина да им създадът градове,после от уважение към тях им дават русскии имена,само един киев е създаден от некакво крадливо племе- варягите.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 5 Отговор
    Типично нагло, лицемерно и двулично руско изказване!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Нострадамус от Злокучене

    6 7 Отговор
    Целият Свят видя смехотворното състояние на "втората в света",калпавото и "безаналогово" въоръжение и съответно никой не приема насериозно заплахите на Бункерният Недорасляк.САЩ са в състояние да превърнат Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина в радиоактивен кратер и в Кремъл са наясно,че няма да преживеят директен сблъсък с Американската Военна Машина.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Раша е в колапс

    7 5 Отговор
    Раша клекна пред велика Британия и Вашингтон ,иначе пак шамари
  • 38 Полуръста от Кремъл

    7 2 Отговор
    За сутки унищожени 800 орки и 16 танки !
    Тоже ПВО-то на Херсон !

    Коментиран от #48, #49

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хохо Бохо

    9 6 Отговор
    Ако Москва загуби войната, ще използва ядрено оръжие.
    Това заявиха те. Това е техният приоритет.
    НАТО трябва да ги изпепели преди това!!!
  • 41 Сащ

    0 4 Отговор
    с интригите си, наистина тикат света към трета световна! На хоратс все едно им направиха лоботомия и няма грам мисъл!

    Коментиран от #54

  • 42 PУCCKИЙ НЕМОГЛИК ♿

    7 3 Отговор
    Каквот и да каже Русия, Москва, Кремъл, Путин, Песков, Шойгу и т.н. вече е Без Никакво Значение - никой ги не бръсне нито за слива, нито за краставица.
    То не бяха Червени и Пембени линии, не бяха последни предупреждения, не бяха Лунни програми, не бяха деНацификации и деМилитаризации, не бяха Киев за 3 дни, не беше и Спиране на Газове и Зърнени сделки, пък се видя че Светът чудесно си може и без Русията.
    Русия отдавна вече не е фактор - свиквайте немощни неможещи Немоглики ))
  • 43 Болгарин

    0 2 Отговор
    Казаха ти да не пипаш руската мечка. Колко унизен, обиден е Путин? И диктаторът, и лудият, и джуджето, и болният, и тиранинът, и кралят, и Наполеон, и императорът, и Хитлер, щом не унижаваше егото си. Казаха, че е слаб и продължиха да го дразнят. Зеленски каза само, че Путин няма да посмее да нападне Украйна, защото целият свят е с Украйна. И сега Зеленски настоява, че Путин уж заплашва с ядрен бутон. Путин отдавна каза: защо ни е нужен свят без Русия? И продължаваш да мушкаш окото на мечката с пръчка. И какво...

    Коментиран от #45, #53

  • 44 Украйна ще победи

    2 4 Отговор
    Русия трябва да бъде победена и обезоръжена до 15 години.

    Коментиран от #46

  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Болгарин":

    Мечката да си дръпне косматата лапа от Украйна и готово, никой няма да я унижава и бърка в окото с пръчка...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Болгарин

    0 1 Отговор
    Украйна отдавна победи Русия, те вече са на Червения площад, те са велики, те дадоха на света религия, изкопаха Черно море, дадоха писменост, те измислиха всичко, сега всички им дължат всичко и те навсякъде са първи и най-добри в света ... Във фантазиите си, в сънища, в упоена пропаганда, в розови очила и в дълбока хипноза

    Коментиран от #52

  • 48 Болгарин

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Полуръста от Кремъл":

    скоро няма да има Украйна. Няма нужда да благодариш.
  • 49 Крымчанин

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Полуръста от Кремъл":

    скоро няма да има Украйна. Няма нужда да благодариш. приемете го като факт

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Крымчанин":

    Ма верно ли? И как ще стане? Приятелю края на Украйна го обещавате вече 9 години а тя все си стой. Още през 2014-та по възрастните ти колеги пееха за парад в Киев до седмица ма не се получи. На 24 февруари пеехте как два дни и ще правят парад в Киев.
    отново не се получи. Новата мантра сега е до пролетта и с Украйна е свършено. А през това време украинската армия достигна темп на унищожаване на рассияни от 1000 глави добитък дневно. Руслямските войски бягат по всички фронтове, укрите атакуват черноморския флот в базата му (която по думите на недоимператорчето е защитена по - добре от Москва).. Отговора на Русия беше като на дете от детската градина "моля другарко кажете на укропа да обещае да не ме бие" Като в ролята на другарката беше Султана но Анкара не вярва на сълзи и каза на кървавото джудже да си наляга парцалите което той и направи щото Султана бие много лошо както полуръста разбра в Сирия, Либия и Азърбайджан.
  • 52 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Болгарин":

    Приятелю тази война Рассия я загуби още на 26 февруари когато не успя да завземе Киев. От тогава единственото неизвестно е колко ще струва на Рассия глупавата война започната кървавото недоимператорче. И укрите ще са само една от държавите които ще предоставят сметки за плащане. Най - интересно е какво ще поиска като компенсация братски Китай. Така че приятелю запаси се с пуканки и гледай какво ще се случи в следващите няколко месеца гарантирам ти че ще е интересно.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания