Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Ноември, 2022 14:30 805 14

Лавров призовава ООН да помогне за облекчаване на износа на руски храни и торове

  • сергей лавров-
  • руско зърно-
  • зърнената сделка-
  • зърнените коридори-
  • руски торове

Сергей Лавров по време на своето посещение в йорданската столица Аман призова ООН да помогне за изпълнението на частите от сделката, предназначени да облекчат руския износ на храни и торове

Лавров призовава ООН да помогне за облекчаване на износа на руски храни и торове - 1
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров по време на своето посещение в йорданската столица Аман призова Организацията на обединените нации, която е посредник в сделката за износ на зърно от украинските пристанища, да помогне за изпълнението на частите от сделката, предназначени да облекчат руския износ на храни и торове, предава Ройтерс.

В сряда Русия поднови участието си в инициативата след четиридневно прекъсване, облекчавайки натиска върху цените на храните и разсейвайки страховете от подновяване на глобалната хранителна криза.

Още новини от Украйна

Споразумението трябва да изтече на 19 ноември и Москва даде да се разбере, че иска да се направи повече, за да се гарантира, че може да изнася собствената си продукция от храни и торове на фона на западните санкции, наложени заради войната в Украйна.

"Все още не виждаме резултати по отношение на втория аспект: премахването на пречките пред износа на руски торове и зърно", каза външният министър Сергей Лавров на пресконференция със своя йордански колега.

"Отново призовахме генералния секретар на ООН да гарантира, че ще изпълни задълженията, които е приел по собствена инициатива", добави Лавров. "Той каза, че ситуацията трябва да бъде разрешена "в много близко бъдеще"".

"Ако говорим за въпросните обеми торове и зърно, то тези обеми от руска страна са несравнимо по-големи, отколкото от украинска страна," заяви Лавров.

Руският селскостопански износ не попада изрично в санкциите, наложени от Съединените щати, Европейския съюз и други, но Москва твърди, че е силно възпрепятстван от ограниченията, наложени на нейния финансов, логистичен и застрахователен сектор.

Инициативата - с посредничеството на Турция и ООН - беше договорена през юли за 120 дни.

Запитан в четвъртък дали решението на Русия да се върне към сделката означава, че е готова да се съгласи на удължаване, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Не, не означава това".

"Необходимо е да се оцени... как се изпълняват всички аспекти на сделката, всички параметри на споразуменията и след това да се вземе решение."

Русия преустанови участието си в споразумението заради нападението срещу военноморското пристанище Севастопол, но се върна към сделката в сряда и обеща, че дори ако се оттегли отново, няма да попречи на доставките от Украйна за Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеци

    12 4 Отговор
    ООН тотално ви е отсвирило. Светът не иска да има нищо общо с фашистка страна.Правете бартер с Иран и С.Корея за оръжия, щото вашите привършват или са "безаналогови"
  • 2 Северноазиатска африка

    12 3 Отговор
    Взеха да се молят някой да им купува суровини и продукти ... Разпада на РФ е в ход !
  • 3 северна нигерия

    6 2 Отговор
    Нещо главния министър тръгнал да се моли щото денгите свършват :) Ех колко е хубав живота в Северен Казахстан
  • 4 шушанка

    5 2 Отговор
    Най-обичам коцето копейков и истерически парк - истенски патреоте!
  • 5 Хмхмхмхмх

    3 3 Отговор
    Миии- НЕ, НЯМА да стане, защото са ви наложени САНКЦИИ, а САНКЦИИТЕ СА ИЗРАЗ НА МЕЖДУНАРОДНОПРАВНАТА ОТГОВОРНОСТ, КОЯТО РУСИЯ НОСИ, КАТО АГРЕСОР В УКРАЙНА. ТЕЗИ САНКЦИИ СА ЧАСТ ОТ НАКАЗАНИЕТО НА РУСИЯ ЗАТОВА, ЧЕ ЗАПОЧНА И ВОДИ РУСКА ЗАВОЕВАТЕЛНА ВОЙНА В УКРАЙНА С ЦЕЛ УНИЩОЖАВАНЕТО НА УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, ТЕРИТОРИЯ И НАЦИЯ. Ето го и доказателството-
    ...Международно-правовые санкции
    Материал из Википедии — свободной энциклопедии
    Перейти к навигацииПерейти к поиску
    Междунаро́дно-правовы́е са́нкции — коллективные или односторонние принудительные меры (санкции), применяемые государствами или международными организациями к государству, нарушившему нормы международного права1. Тук пише същото;0 ...Главная arrow Право arrow Международно-правовое понятие агрессии и ответственность за нее Виды и формы международной ответственности государств за агрессию
    Появление в международном праве принципа запрещения агрессивной войны, а позднее и принципа неприменения силы, внесло коренные изменения в институт международно-правовой ответственности государства.
    «Вместо равноправной стороны в войне государство, развязавшее вооруженный конфликт, стало признаваться агрессором, - пишет Ю.М. Рыбаков, - то есть стороной, совершившей тягчайшее нарушение международного права, а государство, подвергшееся нападению, стало жертвой агрессии» Рыбаков М.Ю. Вооруженная агрессия - тягчайшее международное преступление. - М.: «Юрист», 2009..Соответственно характеру причиняемого м

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Неееее

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хмхмхмхмх":

    Няма санкции на селско стопанската продукция. Дори тук го пише. Но тъй като се изнася за Африка... Правят им проблем. Спират корабите, държат ги по европейските пристанища... Сиреч в Африка да настъпи тотален глад и африканците да пометат Европа! Евролидерите работят срещу европейските народи.
  • 10 Фондация "Костя Копейкин"

    3 3 Отговор
    Тия май яко закъсаха !? Дали ще има копейки за фондацията ?
  • 11 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    4 2 Отговор
    Дреме му на някой за пропаднала и бедна Русия.....колкото за Бангладеш 😆😆😆
  • 12 БОЛШЕВИК

    2 2 Отговор
    Руснаците продават газ на индийците и мислят, че с рупии Русия ще хранят.... Няма ги вече евраците

    Коментиран от #13

  • 13 Няма ги

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "БОЛШЕВИК":

    Защото не искат напечатени евраци без покритие. Нали си наясно, че балона като се спуска, банкера няма да го интересува нито евраци, нито далараци... Интересува го, какво стои зад хартишката наречена пари , която му продаваш. Зад рупиите седи стока.Зад рублата седи злато. А зад евраците и долараците седят курешки. Смяташ банкера за луд ли, че да ти вземе курешките? М?
  • 14 А сега де,

    1 0 Отговор
    има една страна, която, макар и изключително неохотно даваща статут на бежанец, не променя условията на престой и не заплашва пристигналите с глад и студ. Не е изненадващо, че почти всеки втори човек, напуснал Украйна и републиките в Донбас, я е избрал. Това, разбира се, е Русия.