Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 08:41 905 7

50 000 души на протест в Мадрид с искане за по-високи заплати

  • испания-
  • мадрид-
  • протести-
  • искания-
  • заплати

Шествието започна от три различни места в Мадрид и завърши на Plaza Mayor, където се събраха всички протестиращи

50 000 души на протест в Мадрид с искане за по-високи заплати - 1
Източник: Shutterstock

Около 50 000 души участваха в демонстрация, свикана от двата основни работнически синдиката в Мадрид. Те поискаха увеличение на заплатите, което да гарантира, че покупателната способност на работещите няма да намалява на фона на високата инфлация.

Шествието започна от три различни места в Мадрид и завърши на Plaza Mayor, където се събраха всички протестиращи. Освен от столицата имаше и от автономните региони Астурия, Каталуния, Кастилия и Леон, Галисия, Страната на баските, Арагон и Андалусия, предаде БНР.

Демонстрантите носеха плакати на които пишеше "Това е инфлация, викайте крадеца", "Спрете глада и кражбите" и "Достоен труд". Мотото на протеста беше "Заплата или конфликт".

"Проблемът със заплатите и конфликта не е шега. Или ще има заплати или ще има конфликти", каза генералният секретар на Общия съюз на работниците ( UGT) Пепе Алварес в обръщение към премиера Педро Санчес и работодателите чрез медиите. Той предупреди още през август, че ако правителството и работодателите не се договорят да увеличат работните заплати, синдикатите ще организират стачки в цялата страна.

Според Алварес компаниите искат да запазят печалбите си и да замразят заплатите, но това води до нарастване на неравенството и увеличаване на бедността. Освен това синдикалните лидери настояват и за увеличаване на минималната работна заплата с 10%.

От Испанската конфедерация на бизнес организациите (CEOE) обаче смятат, че е много трудно да се договори общо споразумение, което да увеличава заплатите спрямо растежа на инфлацията, но се търсят индивидуални начини.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 1 Отговор
    Кога и в България ще имаме Синдикати на работниците?
  • 2 Ще почакат

    11 0 Отговор
    За сега се предвиждат по високи цени!
  • 3 Райнхард

    6 2 Отговор
    Влезте във ФБ. и разгледайте "Patriotik opozition Europe",можете и евентуално да се присъедините към нас,скоро ще имаме нужда от всеки един трезвомислещ европеец!
  • 4 иди ми дойди ми

    13 1 Отговор
    Ето,хората поискаха увеличение на заплатите, което да гарантира, че покупателната способност на работещите няма да намалява на фона на високата инфлация.А в България Васил Василев ни убеждава,че не може българинът да получава повече от 710 лева,които като им се приспаднат данъци и осигуровки са още по-малко. Беднотията съсипва българското общество. Затова то усилено се топи. Като прибавим и катастрофите по пътищата всеки ден и картинката се получава. Мрачната картинка българска.

    Коментиран от #6

  • 5 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Освен Геноцида и във Война ни Набутаха, но Робът овца нанка и си трайка! Добре е.
  • 6 Историк

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "иди ми дойди ми":

    Народа е като един художник...САМ СИ РИСУВА СОБСТВЕННАТА КАРТИНА-защо у нас въпреки отчайващата ситуация протести няма...?
  • 7 ......

    8 0 Отговор
    а в БГ всичко по кафетата с ментаци Калвин Клайн и баленсиага отгоре до долу и всичко е 6
Новини по държави: