Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 19:33 1 127 19

Папа Франциск разкритикува логиката на противопоставянето на Изтока и Запада

  • бахрейн-
  • ватикан-
  • папа франциск

Франциск обърна внимание и на пропастта между Севера и Юга, която се разраства постоянно и драматично

Папа Франциск разкритикува логиката на противопоставянето на Изтока и Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск се обяви срещу логиката на противопоставянето на Изтока и Запада в контекста на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес. Той направи това по време на втория ден от посещението си в Бахрейн.

Папа Франциск настоя за обединение и диалог по време на междурелигиозен форум в град Ауали. Той стана първият глава на Римокатолическата църква, който посещава преобладаващо мюсюлманското кралство в Персийския залив.

"Световните сили са се фокусирали върху борба, водена от политически интереси, използват остаряла реторика и чертаят наново зони на влияние и противопоставени блокове", заяви папа Франциск пред повече от хиляда политически и религиозни лидери.

По думите му тази логика се изразява на първо място чрез противопоставянето на Изток и Запад, което "наподобява все повече и повече на две морета, които се противопоставят едно на друго", визирайки конфликта в Украйна, който той осъжда непрестанно от началото на руската инвазия в края на февруари.

"Насред обвинителни изказвания, заплахите и осъдителните коментари, ние сме все още на ръба на едно крехко равновесие и не искаме да потънем", предупреди папа Франциск. "В градината на човечеството вместо заедно да намираме лек, ние си играем с огъня на ракетите и бомбите, на оръжията, които предизвикват сълзи и смърт", добави папата, който също така не престава да осъжда прибягването до сила и заплахата за използване на ядрено оръжие, отправена от Москва.

Хорхе Берголио, както е рожденото име на папа Франциск, осъди "деспотичните, империалистични, националистически и популистки виждания" и подчерта, че "в един глобализиран свят само ако гребем всички заедно, ще се придвижваме напред".

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, който през септември се срещна с руския министър на външните работи Сергей Лавров, спомена пред журналисти за "известни малки знаци" за напредък в преговорите с Москва. "Всички инициативи за мир са добри, важното е да ги водим заедно и те да не се използват за други цели", коментира Паролин.

Папа Франциск обърна внимание и на пропастта между Севера и Юга, която се разраства постоянно и драматично.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Господ Бог

    12 0 Отговор
    Заместник началник! Сети се да говориш за тоя проблем с 300 години закъснение!
  • 3 Човека КоZа

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    ... в състава на РФ

    Коментиран от #9

  • 4 Теле

    6 6 Отговор
    Религията е опиум за тъпия народ

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Комунистите сте

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Теле":

    сте атеисти

    Коментиран от #10

  • 8 Теле

    2 10 Отговор
    Зеленски ще анексира Рускя

    Коментиран от #11

  • 9 Теле

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Човека КоZа":

    Не съм аз истинското теле
  • 10 Теле

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Комунистите сте":

    Яяяя
  • 11 Теле

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Теле":

    Моя клонинг е неграмотен
  • 12 Теле

    1 3 Отговор
    Сорос ми е идол

    Коментиран от #15

  • 13 БОЛШЕВИК

    22 1 Отговор
    Не може да смесиш маслото с водата! Западът подчини източна Европа за да има роби които да ходят да работят на Запад черна и мръсна работа. Разруши всичката икономика и индустрия на бившите страни от соц. блока, за да си продава боклуците и отровите на нас. Назначи си марионетки и подлоги, които да държат собствените си народи подчинени и да ги ограбват по-лесно, смачкаха всичко народно и местно и унищожават бавно и сигурно хората от тия страни!
  • 14 1рубль

    1 0 Отговор
    Телетата са са в вкусно и точка
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 един от многото

    10 2 Отговор
    Докато в началото папата заклеймяваш Русия като агресор , в тази му критика изглежда , че чупи курса и признава , че са нужни повече от един опонент за конфликт!

    Коментиран от #17

  • 17 Не,не

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "един от многото":

    Не първо каза, че НАТО лае като псе пред вратите на Русия
  • 18 Светият Отец отрича ...

    1 2 Отговор
    ... "деспотичните, империалистични, националистически и популистки виждания". Та това е посочване с пръст на Путин и неговият началник Кадиров.

    Коментиран от #19

  • 19 Не е баш тъй

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Светият Отец отрича ...":

    Посочва с пръст и заклеймява всички националисти като лошите в света и продължава: "в един глобализиран свят само ако гребем всички заедно, ще се придвижваме напред". Той говори като господарите си от Давос!