Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 16:45 1 530 2

Президент подписа значителни промени в ключов закон

  • казахстан-
  • касим-жомарт токаев-
  • президент-
  • правомощия-
  • промени

Токаев ограничи президентските пълномощия в Казахстан

Президент подписа значителни промени в ключов закон - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа закони, ограничаващи президентските правомощия, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Промените намаляват правомощията на президента по отношение на местните изпълнителни органи и Висшия съдебен съвет, намаляват президентската квота в парламента и въвеждат редица ограничения върху дейността на държавния глава. По-специално, на президента на Казахстан е забранено да членува в политически партии. Сега той може да назначава ръководителите на региони и градове само с одобрението на местните депутати.

На близки роднини на президента на Казахстан, според новите закони, е забранено да заемат политически позиции и да ръководят компании или организации, пряко или непряко собственост на държавата.

Според Токаев, одобрената по време на референдума конституционна реформа е позволила да се консолидират политическите трансформации от последните 3 години и да се постави солидна основа за по-нататъшно укрепване на държавността на Казахстан. „Оттук нататък принципите на справедливост, прозрачност и солидарност ще се спазват стриктно“, каза той.

На 5 юни в Кахастан се проведе референдум за изменение на конституцията. Конституционната реформа беше одобрена от повече от 77% от гражданите.

Токаев застана начело на Казахстан през 2019 г. веднага след оставката на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който ръководеше страната от 1990 г. В същото време столицата на Казахстан, по предложение на Токаев, е преименувана на Нур-Султан.

След януарските протести в Казахстан Токаев инициира промени в конституцията. През септември 2022 г. той одобри преименуването на столицата на Казахстан обратно на Астана. В същото време той подписа поправки в конституцията на Казахстан, позволяващи на държавния глава да бъде избиран само за един седемгодишен мандат (преди това президентът се избираше за 5 години, но имаше право да бъде преизбиран). Токаев предложи провеждането на предсрочни избори за глава на Казахстан тази есен, в който ще участва.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хабене на пари и време

    4 4 Отговор
    връщайте се обратно в Руската империя.
  • 2 Сандо

    3 6 Отговор
    И тоя се опитва да се върти във всички страни,но само Лукашенко успя да изплува.Нищо хубаво не чака страната му,а и него.