Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 17:17 2 827 26

Помага ли Анкара на Москва да заобикаля санкциите?

  • русия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

През август американското финансово министерство вече предупреди писмено турските компании да не правят бизнес с Русия, възползвайки се от задни вратички

Помага ли Анкара на Москва да заобикаля санкциите? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В процъфтяващата търговия между Турция и Русия не се забелязва и помен от международните санкции срещу Москва. Заобикаля ли партньорството между двете държави наложените търговски ограничения?

В началото на август в руския черноморски град Сочи Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха теми от двустранното сътрудничество. Тогава двамата решиха, че Русия и Турция ще търгуват помежду си в рубли. В рамките на тази среща турският министър на търговията и руският вицепремиер подписаха меморандум за разбирателство с пътна карта за разширяване на икономическите отношения между двете държави. Според Ердоган двете страни искат да разширят търговския си обмен до 100 милиарда щатски долара. За сравнение: обемът на търговията между ЕС и Турция през 2020 г. е достигнал 132,4 млрд. евро.

Очевидно е, че Анкара се стреми към активна търговия с Русия - въпреки агресивната война, която тя води срещу Украйна, и независимо от международните санкции, наложени на Москва. Очевидно е и друго: турският президент напълно пренебрегва съществуващия митнически съюз между Турция и ЕС.

Бум на руските фирми в Турция

Резултатите са видими: само за няколко месеца в Турция са били създадени 600 руски компании. В момента руснаците са на първо място сред чужденците, купуващи имоти в Турция, а от август насам износът и вносът на стоки от и за Русия е нараснал почти двойно. Ръст с около 30 процента отбелязва и сухопътният транспорт през Грузия. През последните няколко месеца в Турция са се установили около 600 000 руснаци.

На турско-грузинската граница митническите власти са толкова претоварени, че Анкара е започнала разширяването на съоръженията там. Между Русия и Турция се извършват по 80 полета на ден. От началото на войната многобройни турски бизнес делегации са посетили Русия. Единствено потокът от парите все още не може да бъде проследен.

Внос на чипове и полупроводници през задната врата?

В Русия има огромно търсене на чипове и полупроводници. Тези неща са необходими на Путин за производството на съвременни оръжия. Заради наложените санкции срещу Русия, обаче, тя не може да си ги набавя директно на световния пазар. Поради това тя е принудена да купува модерни хладилници, перални машини или дори помпи за мляко заради чиповете в тях, които биват изваждани и предавани на оръжейната промишленост. Известна е например поръчка за над 10 000 помпи за кърма от Турция.

Брюксел гледа със загриженост и на сътрудничеството между Русия и Турция в в гражданска авиация. На множество летища в Турция кацат самолети на руската авиокомпания "Аерофлот" и могат да бъдат обслужвани технически. Парковете на Turkish Airlines и Pegasus имат достатъчно резервни части на склад.

Вашингтон с предупреждение към Анкара

През август американското финансово министерство вече предупреди писмено турските компании да не правят бизнес с Русия, възползвайки се от задни вратички. А към приетия в началото на октомври пакет от санкции № 8 на ЕС бе добавен и параграф, който би трябвало да причини главоболия на някои турски предприемачи. В него се посочва, че физическите и юридическите лица или организациите, които заобикалят санкциите, допринасят за дестабилизирането на Украйна и също могат да бъдат санкционирани.

В началото на октомври в Анкара пристигна еврокомисарката Майред Макгинес и проведе срещи с турските министири на финансите и на търговията, както и с управителя на Централната банка. В интервю за вестник "Хюриет Дейли Нюз" ръководителят на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут заяви, че Брюксел ясно е изразил опасенията си пред правителството.

В турската бизнес общност вече се усеща несигурност. Според източници на "Тагесшау" Европейската комисия желае да разгледа по-внимателно обема на стоките, изнасяни от Турция в Русия, които съдържат чипове и полупроводници. Представителят на ЕС предупреди, че Турция трябва да внимава да не се превърне в център за търговия с Русия, тъй като това може сериозно да увреди репутацията ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стратегията на континенталната Анаконда

    38 6 Отговор
    Турските компании ще губят кинти ей така , защото хамериканците били казали:))
  • 3 007

    11 37 Отговор
    100% ги заобикаля. Ердо е същия авторитарен диктатор залепени от имперското минало като гнус н0т0 жуже.
  • 4 ...

    15 29 Отговор
    Време е Турция да започне да плаща мита за внос в ЕС...

    Коментиран от #20

  • 5 Руски шпион

    7 21 Отговор
    Руски шпиони си влизат без проблем в България през Турция!

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Бъдеще

    24 4 Отговор
    Това е "свободния" пазар. Това е "демокрацията".


    Руснаците имат една поговорка.
    Не прав тот кто прав, а у кого больше прав.
  • 7 Иван

    32 5 Отговор
    Светът да наложи санкции на Израел и нито една държава да не се опитва да ги нарушава.
  • 8 Иван

    28 3 Отговор

    До коментар #5 от "Руски шпион":

    Американски военни влизат в България отвсякъде, български митничари и граничари нямат право да ги проверяват.
  • 9 Стратегията на континенталната Анаконда

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Руски шпион":

    Не, влизат през Румъния и Полша като украински бежанци. Руснаците/украинци превзеха Европа отвътре. А вие спинкайте....
  • 10 Странен народ са руснаците!

    26 7 Отговор
    НАТО им е най големият враг, а без турците /член на НАТО/ са умрели!

    Коментиран от #12

  • 11 Помпите за кърма са, защото

    5 14 Отговор
    рускините трябва да раждат ново попълнение пушечно месо!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Щатите унщожиха лирата...

    24 5 Отговор
    Сега Турция иска да си я върне. Това е. Който не харесва, да не търгува с Москва, който харесва ще го прави в името на своя народ а не против него, така както правят всички правителства от така наречения западен РАЙ...
  • 14 Матей преображенски

    17 6 Отговор
    Лош пример дават май,не щат да спазват ембаргото срещу Русия,тоя Ердоган винаги си е бил опър-ничав,гледа преди всичко интереса на Турция.Защо пък трябва да изпуска блестящата възможност,турската икономика не е в добро състояние,представете си какво би станало,ако не е сътрудничеството с Русия.Нима са длъжни да се съобразяват с американската политика,като прехваления и сочен за пример ЕС,съюза може да се разпадне ,но с такъв президент турската държава ще прогресира.Дори може в БРИКС ДА ВЛЕЗЕ,Унгария и тя е готова,Сърбия по подразбиране си е плътно с Русия,картината почва да става шарена,има съществени пробиви в антируската блокада.
  • 15 Джамбaза

    16 3 Отговор
    И какви са тези санкции срещу Русия?
    Никой не ѝ е забранил да търгува каквото и да е.
    Забранено е на ЕС.
  • 16 Здравей дойче зеле

    14 4 Отговор
    Разбира се че умните хора ще движат бизнес за да печелят а не за да губят. Вашия канцлер и европейските ръководители направиха така че обикновеният европейски граждан да страда. Ами нашите южни съседи смятат че е по-добре да печелят и турция да е добре а не българия да е зле и да няма нова аец и газопровод с който можеше да стане газов хъб разпределител и ние да получаваме някакви дивиденти.
  • 17 арх. Михаил

    7 6 Отговор
    тия двамата на снимката са като ангели с ореол а всъщност са дяволи от класа

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тия еврог ейталаци по нагли от чи фути

    10 2 Отговор
    Че какво ги бърка две суверенни държави каква търговия извършват по между си.
  • 20 Явно си завършил икономика в Свищов

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Като почне да плаща мита стоките и ще поскъпнат и ти ще ги купуваш по-скъпо. Т е. митото ще го платиш ти, а за скъсаният ти джоб това ще е фатално.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Русенец

    9 0 Отговор
    През октомври 2022 през границата ни с Турция са преминали със 100 000 камиона ПОВЕЧЕ, спрямо октомври миналата година. Правете си сметка.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: