Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Ноември, 2022 08:56 5 404 43

Кой спира Финландия и Швеция за НАТО?

  • финландия-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • швеция-
  • турция-
  • ес-
  • унгария-
  • сана марин-
  • реджеп ердоган-
  • виктор орбан

Финландия и Швеция се отказаха от дългогодишната си традиция на неутралитет

Кой спира Финландия и Швеция за НАТО? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Финландия Сана Марин призова миналия вторник Унгария и Турция бързо да одобрят кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО. Процесът се бави от месеци заради нежеланието на Анкара и Будапеща да дадат „зелена светлина“ на разширяването, пише БТА.

Унгария и Турция са единствените страни от НАТО, които все още не са ратифицирали заявленията на Стокхолм и Хелзинки за членство в алианса. "Сега всички погледи са насочени към Унгария и Турция. Очакваме тези държави да ратифицират нашите заявления. Смятам, че е важно това да стане колкото може по-скоро", заяви Марин по време на обща пресконференция с други скандинавски лидери.

Още новини от Украйна

Миналата седмица Финландия и Швеция потвърдиха, че ще се присъединят към НАТО по едно и също време, излизайки с обща позиция по отношение на турските искания. Двете скандинавски държави поискаха да се присъединят към отбранителния алианс през май в отговор на руското нахлуване в Украйна, но се сблъскаха с възражения от страна на Турция, която обвини двете страни, че дават убежище на групировки, които Анкара смята за терористични.

Отлагането от страна на Турция на ратификацията на договорите за присъединяването към НАТО на Финландия и Швеция ще подкопае сигурността в Балтийския регион във време на все по-настъпателното поведение на Русия, каза в края на октомври финландският външен министър Пека Хависто. Трите страни подписаха сделка през юни, целяща да осигури подкрепата на Анкара, но Турция заедно с Унгария все още не е ратифицирала протоколите за приемане на Финландия и Швеция, докато всички останали 28 държави членки на пакта са го направили, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

Пека Хависто предупреди, че европейската сигурност остава „уязвима“ в период на ескалация на войната в Украйна. Министърът спомена също нанасянето на щети на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 в подкрепа на твърденията си. „В тези условия на несигурност всяко забавяне в укрепването на сигурността в Балтийско море е голям източник на безпокойство“, каза Хависто.

„Посочихме както пред Турция, така и пред Унгария, че живеем в бурни времена от гледна точка на сигурността и колкото по-бързо бъдем приети под защитата на чл. 5 от Вашингтонския договор, толкова по-бързо можем да допринесем за отбраната на НАТО от наша страна“, допълни министърът. "При тези обстоятелства, когато се отлага решението трябва да вземе предвид, че това ще има определен ефект върху сегашната ситуация със сигурността на страните кандидатки и в целия регион“, посочи Хависто.

Финландия и Швеция се отказаха от дългогодишната си традиция на неутралитет и подадоха молби за членство в НАТО много скоро след началото на руската инвазия в Украйна. Това решение беше приветствано от пакта като опълчване срещу Путин, който отдавна настоява НАТО да спре да се разширява на изток. Турският президент Реджеп Ердоган обаче заплаши с вето двете скандинавски страни, обвинявайки ги, че дават убежище на хора, които Анкара смята за терористи. Турция блокира предприсъединителния процес, докато не получи уверения от Швеция и Финландия, че ще ѝ оказват съдействие в борбата срещу тероризма. Анкара поиска от Стокхолм да екстрадира 73 души, които тя обвинява в тероризъм, макар че това не беше записано в тристранното споразумение.

Финландия и Швеция координират усилията си по присъединяване към НАТО още от началото и вървят в тандем. Хависто каза, че Хелзинки няма да се присъедини без съседката си, защото това ще усложни процеса на планиране в НАТО и двустранната отбранително сътрудничество, включително във военновъздушната и военноморска област. „В някои от последните коментари на Ердоган се намеква, че Финландия и Швеция могат да вървят отделно, което, разбира се, не ни се харесва. Това не се харесва и на Швеция“, каза Хависто. „Това няма да е нещо добро за нашата национална сигурност и би било също едно лошо решение за НАТО“, добави министърът.

Финландия се нуждае и от одобрението на Унгария, но е един от най-отявлените критици на подкопаването на демократичните стандарти и върховенството на закона в страната при управлението на премиера Виктор Орбан. Хависто каза, че Будапеща засега не е обвързвала членството на Финландия в НАТО с подкрепата ѝ за позицията на Брюксел по нарушенията на демократичните стандарти в Унгария. Призивите на финландски лидери за ускоряване на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО засега не произвеждат съответния ефект да накарат Анкара и Будапеща да променят позицията си. Би могло да се предположи, че процесът по присъединяване ще се забави още месеци, ако не бъдат намерени взаимноприемливи решения.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    36 14 Отговор
    ДЯДО МРАЗ ЖАЛКИ ФАШИСТИ

    Коментиран от #17, #20, #38, #40

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Увъртат сега

    39 24 Отговор
    Никой не иска в Нато, но слугинажа трябва да докаже добра воля
  • 4 честен ционист

    37 26 Отговор
    Финландия я спира Швеция, защото е измислена държава и подмандатна територия. През 100г ходи ту при шведите, ту при руснаците. Иначе Швеция се спира сама, никой не иска да влиза в мечата бърлога само и само да се подмаже на янките и за едното потупване по гърбината, изключая Ганчо.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 11 Отговор
    Пука му на Бай НАТьО искат ли двете страни и спира ли ги някой ! Той вече разполага оръжие и войски на тяхна територия, защото е близо до границата на Русия ‼️
  • 6 провинциалист

    31 16 Отговор
    "Кой спира Финландия и Швеция за НАТО?" - здравият разум.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТаУмВзе

    27 19 Отговор
    Тая финландска жаба даси знае гйола!

    Коментиран от #31, #41

  • 10 хъхъ

    35 18 Отговор
    И там не искат да питат простолюдието дали иска в НАТО.
    Демокрация.

    Коментиран от #15

  • 11 На кой

    13 15 Отговор
    Пък му пука , за Финландия и Швеция , че и за НАТО.....?!
  • 12 Тези

    21 14 Отговор
    В НАТО ако я нещат , аз ще я приема премиерката на Финландия ! Ще проверим цялото съоръжение.....
  • 13 Перо

    35 7 Отговор
    Как Нидерландия,единствена ни спира за Шенген?

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 По голямо простолюдие

    18 11 Отговор

    До коментар #10 от "хъхъ":

    От ганьовото европа не е виждала...

    Коментиран от #22

  • 16 Последния Софиянец

    16 16 Отговор
    На тая Кадирчетата са и набеляза ли групова плътска изненада.
  • 17 Сана Марин = друсана пияница

    21 14 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Сана Марин = друсана пияница






    Коментиран от #39

  • 18 швеците и фините заради

    22 9 Отговор
    73терориста ще затрият държавите си
  • 19 Само напомням

    29 11 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    Май си забравил, но българските и европейските политици и медии обслужват американските интереси.






    Коментиран от #42

  • 20 ❓❓❓

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    "Кой спира Финландия и Швеция за НАТО?"

    Кой спира България и Румъния за Шенген?











  • 21 Швецка тройка

    23 11 Отговор
    Спира ги здравият разум. Всички натовски държави, особено източно европейските, които осигуряват логистика и въоръжение на неонацисткия режим на зеления трол, са под прицел и всеки момент могат да бъдат атакувани от въздуха. Интересно защо и нашите малоумни политици се бутат между шамарите и се опитват да си изпросят някоя бомбардировка или ракетен удар?
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "По голямо простолюдие":

    Ти си нагледен пример -
    няма главни букви,
    няма препинателни знаци ‼️
  • 23 Тая що

    12 3 Отговор
    гледа така? Да няма някой турчин зад гърба и?
  • 24 Гай Турий

    27 6 Отговор
    Срам несрам трябва да признаем, че тази позиция на Турция и Унгария ще ни спаси от световна война. Срамът е за нашата страна, гласуваща безкритично и послушно, каквото й заповядат от Козяк. Страни на НАТО на самата руска граница е твърде рисковано положение. Опасността от преки нападения с ракети със среден обсег на действие е болезнена за Москва и тя винаги ще бъде против. Както искаха НАТО да се прибере със своите войнствени съединения и нападателни оръжия до пологението през 1997 г., това беше желание за мирно съвместно съществуване. Да, ама не. Жидоянките от Уолстрийт и братята им в Сити не са съгласин да се откажат от вековните си мераци за световно господство и разграбване на Русия. И са на прага да получат термоядрена война.
  • 25 цербер

    5 2 Отговор
    Премиерката на Финландия Сана Марин

    Коментиран от #30

  • 26 дипломат

    16 1 Отговор
    Сега трябваше заедно с Румъния да кажем - подписваме, ако ни приемете в Шенген!!! Как ще убеждавате холандците си е ваша работа....
  • 27 Урюрвкос

    10 2 Отговор
    тази от снимката си хранела семейството и приятели със закуски за 300 евро на месец от парите на данъкоплатците. Държавата и дава безплатно апартамент и поема комуналните разходи но сандвичите и кафето сутрин не влизат в сметката.

    Коментиран от #43

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "цербер":

    За държавНА секретарКА на САЩ нещо да пишеш ‼️
  • 31 браво, даже и

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    мястото в гъола, да се учат на ред и дисциплина 🤣🤣🤣
  • 32 ДОСТ

    3 1 Отговор
    САНА! ПРЕДАЙ ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ПКК И СИ В НАТО.
  • 33 Българин 🇧🇬

    3 6 Отговор
    По нареждане на психопата путлер ердоган и орбан не вдигат ветото .
  • 34 Киро

    3 1 Отговор
    А дано да не вдигат ветото.Тея искат да вкарат народите им във война.Какво по добро от неутралитет вместо да се навираш между шамарите..
  • 35 Ванго

    2 2 Отговор
    Комай Орбанчо е забравил 56та.
    А всеки който повярва на Ердоган, получава безплатна Анадолска Клизма, двукратно.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Не така

    0 0 Отговор
    Първо да одобрят България и Румъния за шенген
    и после НАТО.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Дубайски

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Само напомням":

    Бг от 09.09.1944 обслужва само рашистки интереси !!
  • 43 Дубайски

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Урюрвкос":

    На радевица парцалките от чии данъци са бе трътляк червен?
Новини по държави: