Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Ноември, 2022 12:55 3 029 8

Има ли риск за Украйна от Беларус?

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • беларус-
  • война-
  • александър коваленко-
  • русия-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • оръжия

Към днешна дата боеспособният потенциал на Беларус са 20 батальонни тактически групи

Има ли риск за Украйна от Беларус? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларус – рискове, заплахи...
©️Александър Коваленко

Беларус продължава да бъде достатъчно напрегната дестинация за Украйна, на първо място на полето на информацията. Редовно се налага да се дават отговори на въпроси относно заплахите, идващи от Република Беларус (РБ), а сега тази тема стана значително по-често обсъждана, даже в сравнение с темата за десния бряг. Нека да обърнем внимание на актуалното състояние на рисковете и заплахите, идващи от Беларус.

Армията на Беларус

Към днешна дата боеспособният потенциал на Беларус са 20 батальонни тактически групи (БТГр) с численост от около 14 000. Не всички подразделения са напълно окомплектовани, но като цяло това условно е боеспособната част на армията на РБ. Подразделенията на въпросните БТГр са разпределени по областите на страната, а по протежение на границата с Украйна има 6 БТГр. По-конкретно, в района на Ужово и Пинск, Брестка област, са разположени подразделенията на 38-ма отделна гвардейска щурмова бригада с численост до 2 десантно-щурмови бригади, в района на Иваново са разположени подразделенията на 5-та отбранителна бригада със специално предназначение, в района на Лелчик и Брахин – подразделенията на 103-та отделна въздушно-десантна бригада с численост до 2 десантни бригади. Разполагането на въпросните подразделения, тяхната численост и състав не говорят за сформирането на ударни групи.

Подразделения на руските окупационни войски в Беларус

На територията на РБ в момента се намират подразделения на Втора мотострелкова дивизия 1 ТА ЗВО с численост от 9 000 души (13 БТГр) Всички те са компактно разположени на полигоните: Обуз-Лесновский (10 БТГр), Лепелский (1 БТГр), Осиповичский (1 БТГр) и Лосвидо (1 БТГр). Нека, обаче, да кажа, че те не бива да бъдат разглеждани пълноценно като БТГр, тъй като имат 4 катастрофални случая на недокомплект. Например, вместо стандартните 143 танка цялата орда има малко над 50 танка, а вместо 429 ББМ, те имат около 50!

Този контингент е осигурен основно с автомобилна техника, но има остър недокомплект с с тежка, лекобронирано техника и с артилерия. Освен това Русия продължава да изнася боеприпаси и техника от територията на Беларус. Износът се осъществява по следния начин:
- от складове 1405, 1398, 1886 и 25, 43, 46 са изнесени над 65 000 тона боеприпаси;
- 1868 арсенала на артилерийската база в Гомел – артилерия САУ "Акация", 2С9 "Нона-С", гаубици Д-20, Д-30, "Мста-Б" и пр.
- от 969-та база за резервни танкове са изведени над 100 единици Т-72А
- от 228-ма база за резервна автомобилна техника - повече от 50 изписани от склада камиони КамАЗ и Урал.

Няма данни за сформиране на ударна група от подразделенията на руските окупационни войски. Като цяло, ударният потенциал на армията на РБ и подразделенията на руските окупационни войски на територията на Беларус е максимум 23 000 души или, в зависимост от целта, от 23 до 28 БТГр. Но ако се вземе предвид участието на абсолютно всички условно боеспособни ресурси на армията на Беларус. Бих искал да напомня, че през февруари 40 БТГр, смятани за елита на руската армия, най-добрите професионалисти и с най-добро оборудване, нахлуха на територията на Украйна от територията на Беларус. Този ресурс им стигна само за един месец.

Нека обобщим.

Към днешна дата на територията на РБ не се сформира ударна група. Не изключвам, че може да започне утре, след седмица, след месец или никога. Но формирането на ударната група не е въпрос на един ден. Това е дълъг и труден процес, който не може да протече незабелязано и когато започне, ще го разберете. Ресурсът, който е разположен на територията на РБ, да, той е заплаха, точно както всеки друг вражески ресурс. Но в сегашния си състав е повече месо за месомелачката и ако бъде хвърлена в Украйна, тогава... Беларус ще изгуби боеспособната си армия, а руските окупационни войски... А, какво за тях? Жените ще народят повече войници за РОВ! Нека правим изводи и да запазим здравомислие!

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има риск

    4 2 Отговор
    За у. Те пепелянки
  • 2 Груз 200

    6 11 Отговор
    Груз 200 прехвърли 77 000

    На печелившите честито
  • 3 ....

    6 15 Отговор
    Хахаха. НАТО знае и номерата на камионите, които излизат от складовете, а русофилите още бълнуват за победа на Просия.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Матей преображенски

    9 6 Отговор
    Белорус е трактор ЮМЗ,а държавата е Белорусия,западните пропагандисти имат навика всичко да преиначават и изопачават.Руските войски там са гарант ,че БЕЛОРУСИТЕ НЯМА ДА БЪДАТ НАПАДНАТИ и засега се въздържат да навлязат от север в Украйна,което ще я довърши.Запазват си тоя коз в ръката без да го крият.Позицията е много изгодна,ако руснаците и белорусите съвместно навлязат от север и в същото време и от юг,биха застрашили с обкръжение целия централен фронт на всу.

    Коментиран от #6

  • 6 МАРШАЛ ЖУК

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Матей преображенски":

    ..ти ли си,бя
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дойче зеле

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "....":

    То всичко се знае, но в тази война става въпрос за това кой има "гащи" да воюва, защото ако питаш мен няма залог в тази война. Едни рускоговорящи хора настроени срещу други рускоговорящи хора. Не знам дали и САЩ и Западът, като цяло са си представяли по-голям джакпот от това от една страна да не участват в конфликта, като руснаците се изпотрепят помежду си, а те да снабдяват отстрани само с оръжие, което им не нужно по-слабата страна, обезсилвайки другата със санкции. Не мога да повярвам как наричащите се украинци и русанаците, които лично аз не различавам попаднаха в такъв елементарен капан и стигнаха чак дотам, че цял свят да им гледа резилът и да им се чуди на акълът за това , което вършат. Имам чувството, че сънувам много лош сън, от който не мога да се събудя!
Новини по държави: