Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 21:50 1 912 71

Какви са хората, които вярват в конспирации?

  • конспирация-
  • конспиративни теории

Изследователите са установили, че т.нар. епистемични убеждения могат да обяснят вярата в конспиративните истории

Какви са хората, които вярват в конспирации? - 1
Снимка: DW

Хората, които вярват в конспиративни теории, не се интересуват от доказателствата - стигат им собствените убеждения. Оттам нататък е лесно да решиш, че властимащите просто ти натрапват истината си, констатират учените.

"Пандемията от Ковид-19 е просто измислица на политическите елити за ограничаване на основните права и подчиняване на хората. Маските не помагат и дори разболяват хората. Ваксинацията убива." Твърдения като тези се разпространяваха активно по време на пандемията и се сдобиваха с многобройни поддръжници. Оттогава психолозите се питат: Каква е психиката на хората, които вярват в подобни конспирации?

Един от тях е Ян Филип Рудолф. Той работи в Катедрата по психология на комуникацията и новите медии в университета във Вюрцбург, където се занимава с фалшивите новини и конспиративните теории. Според него почитателите на конспиративните теории са обединени от следното: "Определено разбиране за това какво е знанието и какво са фактите".

Изследователите са установили, че т.нар. епистемични убеждения могат да обяснят вярата в конспиративните истории. Тези убеждения са индивидуалните представи за това какво точно е познанието. Някои се доверяват най-вече на своята интуиция (което не е непременно проблем), но нямат интерес да я подкрепят с убедителни доказателства. Те смятат, че всички мнения имат еднаква стойност, независимо от доказателствата, които подкрепят някоя теза много повече от друга.

В първото си проучване Рудлоф и колегите му искали да разберат какви са епистемичните убеждения на вярващите в конспиративните теории за коронавируса. Изследвани били над 2000 души от Германия и САЩ и ето какво се оказало: "Онези, които вярват най-вече на собствената си интуиция, не се интересуват от достоверните доказателства и вярват, че онова, което се счита за истина, е предопределено от властимащите, са особено податливи на фалшиви новини и конспиративни теории."

Учените изследвали и още един въпрос: дали хората със силно изразени "тъмни личностни черти" са по-склонни към епистемични убеждения, респективно - към вяра в конспиративни теории и фалшиви новини?

Тъмната триада: нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм

"Нарцисизмът, психопатията и макиавелизмът са три особено добре познати примера за тъмните черти на личността", обяснява Рудлоф. Те често са наричани още "тъмната триада" и присъстват у всекиго под някаква форма. Нарцисистите обичат да бъдат в центъра на вниманието; онези с подчертан макиавелизъм отдават особено голямо значение на статуса и властта; психопатията пък се характеризира с поемането на рискове и импулсивно поведение. Колкото и различни да са вариантите на "тъмната триада", те водят до едно - до поведение, насочено към максимализиране на собственото предимство, казва Рудлоф.

"Запитахме се дали от това поведение не произтича и определен начин на работа с информацията", разказва психологът. Има ли изобщо значение кое е вярно и кое не, ако основен приоритет е личната полза? Изследователите направили тест, за да установят дела на тъмните личностни черти при изследваните. "Колкото по-голям е тъмният личностен фактор, толкова по-вероятно е човек да вярва в конспиративни теории", обобщава Рудолф.

Каква е базата на конспиративните теории?

Епистемичните убеждения биха могли да обяснят и защо толкова често конспиративните разкази са взаимозаменяеми, независимо дали става въпрос за коронавируса, за войната в Украйна или за кризата с климата. Според Рудолф подобни убеждения се развиват още в детството. Заради това ученият смята, че е важно темата да се застъпи още в училище. Така напримар разликата между мнение и факт би могла да бъде обяснена на подходящ за децата език.

Той дава пример с климатичната криза: 97 процента от изследователите на климата казват, че тя е причинена от хората. И предоставят съответните доказателства, които подкрепят тезата. "В този случай не можеш да кажеш - аз съм на друго мнение", изтъква Рудолф. Някои хора обаче просто не искат да предприемат тази стъпка - за тях всички мнения са равнозначни. Но - успокоителното е, че те са малцинство, посочва Рудолф. За повечето хора доказателствата и разликата между мнения и факти имат значение.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шака Zулу

    84 8 Отговор
    КОНСПИРАЦИИТЕ СА САМАТА ИСТИНА,А ДРУГОТО КОЕТО НИ СЕРВИРАТ МЕДИИТЕ Е ХРАНА ЗА РИБКИ В АКВАРИУМ.

    Коментиран от #34

  • 2 Хахах

    7 47 Отговор
    Русофили

    Коментиран от #5

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    62 6 Отговор
    Колко конспиративни теории се оказват истина след време 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #19

  • 4 Аааа

    48 4 Отговор
    Ами това са хора които не вярват на факти, зелето и бесаарабски фронт и се съмняват в най чистата истина която им се предоставя от гореспоменатите газети
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    59 5 Отговор
    Конспирация ли ❗❓❗❓
    Колко Президенти покоси страшно опасния вирус К-19 ‼️
    / освен оня който показа , че и папаята дава положителен резултат на тестовете /

    Коментиран от #38

  • 8 обида е

    7 22 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ами ей ти пример Сорос платим на "фашистите" да свалили прекрасния режим на путин ХАХАХАХА

    Коментиран от #12, #13

  • 9 БОЛШЕВИК

    63 4 Отговор
    Ако някой ми беше казал преди 32 години, че няма да има работа, доходи, ще има много богати и много бедни, човек за човека ще стане вълк - тогава щях да си помисля, че това е някаква конспирация, но погледнато от днешен ден виждам, че това е факт.

    Коментиран от #14, #23

  • 10 А питам

    38 4 Отговор
    А манипулацията да кажеш, че нещо е конспирация, какво е??
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 6 Отговор
    Съществуването на ХААРП беше конспирация, докато САЩ не призна , че не е само конспирация‼️
    Кемтрейлите бяха конспирация, докато НАСА не призна, че не са само конспирация‼️
  • 12 Хахах

    5 25 Отговор

    До коментар #8 от "обида е":

    Не на всчки им изнася путин . Разрушава вусия със страшна бързина. До ри и във война го вкараха ;-) за враговете на русия по голям късмет от путин няма ;-) я си представете че дойде някий способен и направи с икономиката им това което се случи с Китай последните 20 години. Как ще въоражи тогава русия . Всеки ще иска да е блозо донея за бизнес . А той не успя дори падна в капана на изтощителна и деструктивна война ;-)

    Коментиран от #16

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "обида е":

    А сащофил какво е ❓
    Похвала❗
  • 14 Хахах

    5 35 Отговор

    До коментар #9 от "БОЛШЕВИК":

    Милееш за времето когато всички бяхме яднакво бедни??? Измисли си машина на времето или наведи глава и се примири нямаш избор хахахахаха пс: така трябва да умрът всички подкрепящи предишния режим . Бедни и далеч от децата си ( в чужбина) и когато България се изчисти от тях, ще тръгне на пред ;-)

    Коментиран от #18, #20, #22

  • 15 Философ

    13 1 Отговор
    Съществуването на конспирации е конспирация!
    И животът се е появил вследствие конспирация!
  • 16 БОЛШЕВИК

    18 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хахах":

    Преди 105 години се беше появил такъв човек в Русия. Китай къде сега отива, Русия е минала оттам!

    Коментиран от #21

  • 17 !!!

    36 2 Отговор
    Аз не чета DW, защото мога да мисля!
  • 18 Абе девойко..

    34 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хахах":

    България сега е едно Нищо в сравнение с България Тогава..
  • 19 Мда

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Например...?

    Коментиран от #25

  • 20 БОЛШЕВИК

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хахах":

    Ние ще доживеем да видим как ще умирате вие, после ще е и нашия ред, след вас.

    Коментиран от #32

  • 21 Хахах

    3 17 Отговор

    До коментар #16 от "БОЛШЕВИК":

    Хахахаха и кога русия е била добре ??? Не бъркай индустриализация ( по руски да ги накараш с автомат в цеха) . И да прогресират ? И в северна корея едва ли седи някой без работа , а прогрес ... другата петилетка хаххаах

    Коментиран от #24

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хахах":

    Тръгването напред не винаги е прогрес❗
    " Преди Десети България бе на ръба на пропастта , но след Десети направи крачка напред ❗"
  • 23 ха ха

    5 16 Отговор

    До коментар #9 от "БОЛШЕВИК":

    По соца как беше? Овцата за овцата брат - само овце и малко вълци, ама в овчи кожи...

    Коментиран от #26

  • 24 БОЛШЕВИК

    16 3 Отговор

    До коментар #21 от "Хахах":

    Ти, нали сега си добре в България, не бери грижа за Русия кога е била добре?!

    Коментиран от #30

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 3 Отговор

    До коментар #19 от "Мда":

    През август 1990 има конфликт между Ирак и Кувейт, защото Саддам Хюсеин обвинява Кувейт в кражба на нефтени ресурси. На 10 октомври целият свят гледа 15-годишно момиче на име Наира, което плаче горчиво, докато говори за военните престъпления, извършени от иракски войници. Младото момиче от Кувейт е било свидетел на убийството на над 300 бебета в болница. Драматичната реч докоснала сърцата на наблюдателите и спомогнала за добиването на голяма подкрепа за намесата на САЩ в конфликта и за започването на войната в Залива.

    liar1-600x450

    Когато облакът на войната се разнесъл, някой решил да погледне Наира отблизо. Бързо станало ясно, че плачещото момиче е дъщеря на шейх Сауд Насир ал-Сауд ал-Сабах (Saud Nasser Al-Saud Al-Sabah), който е бил кувейтският посланик в САЩ и член на кралското семейство на Кувейт. Детето е било обучено от PR експерти – компанията Hill Knowlton. Там е преминала цялостен курс по актьорство. Трябвало е да проработи – договорът между компанията и кувейтското кралско семейство е бил на стойност 11.9 милиона долара.

    Коментиран от #33

  • 26 БОЛШЕВИК

    15 4 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха":

    По соца беше това, че такива цървули като тебе, немаше как да ме яздат и да им работим за трохите къде събират от масата и ги дават на работника. Сега е трудно да му извиеш врата на чорбаджията, трябва да се прежалиш и да го лежиш!
  • 27 Магареспирация

    36 3 Отговор
    Като започна корона цирка, разликата между конспирация и реалност се оказа няколко месеца. За здравомислещи бяха обявени тези, дето не си прегръщаха родителите преди да се набодат(бивш министър). Здравомислещи се оказаха и тези, дето като ненормални си дезинфекцираха ръцете след всяко нещо со което се докоснеха. Здравомислещи се оказаха тези, дето сами в колата носеха маски, или пък са мъж и жена и дете, живеят под един покрив, хранят се на една маса, но качат ли се в семейната кола, слагаха маски. Здравомислещи се оказаха тези, дето вярваха че ще подреждат чувалите с трупове по детските площадки. Здравомислещи се оказаха тези, дето наредиха махането на пейките от парковете и забраниха бягането за здраве( а то от името си личи, бягане за здраве). Здравомислещи се оказаха тези, дето ни призоваваха да вземаме по два и по три антибиотика наведнъж за протекъл нос. Здравомислещи се оказаха тези, дето ни призоваваха да се бодем по три пъти в годината срещу висока температура. Здравомислещи се оказаха тези, дето започнаха да си отбягват комшиите и приятелите, че да не вземат да се разболеят от страшната хрема с температура. А останалите, които отказахме да участваме в целия цирк, които искахме да се запазим хора с нормални човешки взаимоотношения, бяхме заклеймени като конспиратори...
  • 28 Госあ

    31 3 Отговор
    Конспирации бяха тиражите за чудотворна нова ваксина с ефективност от 98% срещу представител на коронавирусите. Конспирации бяха твърденията, че тези нови ваксини без абсолютно никакво насочване влизат само в мускулната тъкан, за да се натрупва и впоследствие секретира активния вирусен протеин. Конспирация беше и самата цена на ваксината, чиято производствена себестойност е пъти по ниска от класическите деактивирани или протеинови ваксини, но цената която се заплати от данъкоплатеца беше по висока от тези ваксини. В тази връзка, конспирация беше, че е безплатна за хората. И най важното, конспирация беше и нейната безопасност след всички случаи на миокардити, инсулти и невродегенеративни процеси. Конспирации са екологичните литиево йонни батерии за автомобилите, панелите и вентилаторите
  • 29 нннн

    21 2 Отговор
    Няма конспирация. Всичко е истина.
  • 30 Хахах

    4 19 Отговор

    До коментар #24 от "БОЛШЕВИК":

    Да добре съм . А за русия не бера грижа , само им се подигравам . Хахахаха пак ще им е забранено да ходят на запад 30-40 години . Изоставане в икономиката което няма да наваксат и 100 години след това . Да им е честит путин дано още 10 години поне остане на власт поне до гражданска война хахахах
  • 31 Механик

    38 1 Отговор
    Едно пpасе казва на друго:
    - Говори се че по Коледа, хората ни колят.
    Другото отговаря:
    - Как можеш да вярваш в конспиративни теории?!
    -----
    А след експиримента "ковид", не само, че повярвах в консп. теории, ами се и убедих, че те никак не са "конспиративни", а са си самата истина.
    А щом дойчвеле ми казва, че такива теории не са истина, значи трябва да вярвам точно в обратното.
  • 32 Хахах

    2 10 Отговор

    До коментар #20 от "БОЛШЕВИК":

    Следващата петилетка - нали хахахах после следващата хахахах и така
  • 33 Мда

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това е пропаганда, а не глобална конспирация, за каквато става въпрос тук! Такива лъжи се случват постоянно. Знам че повечето няма да го разберат!
  • 34 Само напомням

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шака Zулу":

    "Пандемията от Ковид-19 е просто измислица на политическите елити за ограничаване на основните права и подчиняване на хората. Маските не помагат и дори разболяват хората. Ваксинацията убива."

    Забравихте още няколко "конспирации", за които ни убеждавахте през 2020-та година - "ковид инжекциите ще са напълно доброволни", "няма да има дискриминация на база инжекционен статус", "няма да има инжекционни паспорти/сертификати". Все "конспирации" според медиите и политиците през 2020-та, станали реалност през 2021-ва. Чакаме и другите "конспирации" да се реализират.












  • 35 Перо

    20 1 Отговор
    Въпрос на финансирани, дългогодишни програми за промиване на мозъци от печатарите на зелени гущери! За тях законите са без значение, също и държавното управление! Другото е опит за защита,вкл.измислиците за световна конспирация от печатарите! Вижте им етноса!

    Коментиран от #52

  • 36 Кака Наска Байконурова

    3 13 Отговор
    Няма значение, в какви конспирации вярвате, ако не сте прозрели майката на всички конспирации - Земята е ПЛОСКА.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ми , Бай Дън , примерно ... А я ти сподели , колко президенти подлагаха на 14 дневна карантина лицата , с които имаха срещи .. 🤭

    Коментиран от #57

  • 39 Мнение

    14 2 Отговор
    Там конспирацията с ковид я пропуснах.Като се появеше ген.Мутафчийски гасех телевизора.Обаче сега гледам как се наливат оръжия в една война,която е близко,обяснява ни се как оръжията били за мир,също така като че ли се цели постигане на ядрен взрив било то чрез бомба или взривяване на АЕЦ и в същото време чета всъвсем сериозни статии как щяло да има мета деца в Мета вселената да се намали населението до 2050-та и как някакъв суперкомпютър бил опрделил,че ако останем толкова много хора до 2030-та ще има еко катастрофа ще е край.Аз какво да си помисля като чета и слушам такива глупости?Освен как искат да ни съкратят?1+1 си е 2,а не 4...
    Няма нужда от конспирации...само трябва няколко месеца да слушаш и четеш новините...
  • 40 99 процента

    4 14 Отговор
    От драскащите тук са тъмни субекти. За тях истината и фактите нямат никакво значение.

    Коментиран от #43, #46, #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 честен ционист

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "99 процента":

    А кой е единия %
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 😆😆😆

    1 7 Отговор
    Прости като галоши 🤣
  • 46 мдаааа

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "99 процента":

    БАЙК@РЧО покрива поне 79 % ...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ами

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "99 процента":

    аз. Примерно…
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Какви конспирации?

    17 1 Отговор
    Няма вече такива! Тези с техните идиотски представи за света наистина са решили да ликвидират голяма част от населението и не го крият даже. Четете книгите на Шваб, от световния икономически форум в Швейцария. Там си пише техните планове... Проектът К19 беше пуснат с тази цел, но не измряха за сега толкова много. Макар, че има вече изказвания на медици, че третата инжекция, бустера бил предизвиквал рак, след 3-5 години .. На запад масово вече се набоцкаха. Дано да не е така, но всичките идиотщини, които преживяхме и само факта, че на запад не са сваляли парцалите от устата си, говори, че това не е никаква конспирация!!!
    Няма никакви доказателства, че от точно този "вирус" има опасност да измират масово хората, че да оправдава такива строги мерки? Даже се опитаха "зелен пропуск" да ни пробутват, ама разбраха, че никой не им вярва... И войната сега в Крайната много пасва в техните сценарии. Още повече, че Ротшилдовите показаха в тяхната прогноза още през декември 2018 г, че през 2019 щял да започне "апокалипсиса"! Списание Економист издание декември 2018... Обикновенно само един от конниците на апокалипсиса носи корона. На корицата с прогнозите бяха двама с корони? Е, конспирация???

    Коментиран от #70

  • 51 Студопор

    12 1 Отговор
    Много ви е удобно на Дойче Зеле да пускате такива статийки...

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Те са

    12 2 Отговор
    Хазари. И удивително движещите и плачещите в Крайната, дето постоянно искат пари и оръжие, са пак от същото племе. Ама нещо не виждам някой от Ротшилдовите, Рокфелерите, Коломойски, Нюланд или Зеленчука да са на фронта и да са под ракетен обстрел? Тези въртят само пари и интриги. Други умират в организираните от тях войни, Майдани, революции всякакви. И сега същата тази мафия ни готви т.н. "Пари от централната банка"! Искат да фалират всички банки и всеки човек да имал само една сметка при тях (естествено) , като премахнат наличните пари. Щяло да има само електронни пари ... Тотален контрол. Ако нещо не си доволен и се обадиш, ще ти изтрият сметката, както днес неудобните коментари и ставаш "г-н Никой"!
    Тази сметка ще е и паспорт, и шофьорска книжка, медицинска застраховка... Всичките ти документи при тях, тези "супер мафията"!
    Та каква конспирация е това? Те вече планират и месеци се готвят да въведат тези чисто и само електронни пари ... Защо ни натискат да вземем еврото??? Точно за това, да ни вкарат и нас в тази оруеловска кочина! Хитлер и Сталин се смеят на оня свят, до къде стигнахме ..

    Коментиран от #60

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Вий

    13 1 Отговор
    Много ви е грешно мисленето. Самото название-конспирация е за да малоуважите факта, че вече не можете да замазвате очите на хора с тотални лъжи, започвайки от история и накрая приказки за войната.Имаме очи за да видим и имаме уши за да чуем истината и мозък за анализ. И най-важното, не гледаме телевизия и мннного сме трудни за манипулации.Това сме ние, конспиролозите.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сух

    14 1 Отговор
    Значи със тази статия директно се опитват да поставят диагноза на конспиративните хора. Изкараха ги луди.. Правете си сметка какви хора работят за ДВ. Определено трябва да им се потърси отговорност..
  • 59 Да бе да

    4 11 Отговор
    "Какви са хората, които вярват в конспирации?"

    Е па , как какви ? В България те са даже парламентарно представени 😁😅

    ( израждане), просто да не се чудите !
  • 60 Ами то

    1 12 Отговор

    До коментар #54 от "Те са":

    То и Путлер , и Медведев и Шойгу и дечицата им ,и руските джендъри и те не са фронта .ама тръгнаха да окупират Украйна. А сега вече пак на добра воля , наредиха на орките да напуснат Херсон така ли ?
    Хахага
  • 61 Е много ясно какви

    6 1 Отговор
    Същите като лапнишараните които вярват в лозунги с думичката "демокрация".
  • 62 И кулите в Ню Йорк

    10 0 Отговор
    Не бяха конспирация. Взривиха ги някакви бедуини от пустинята Сахара

    Коментиран от #71

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Псевдоним

    0 0 Отговор
    Реалисти.
  • 68 така е брато

    2 0 Отговор
    Аз вярвам на генетиката. Сега като се пръкне отрочето на Ленчето, ще видим кой е бил донора на генетичния материал.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ако някои

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Какви конспирации?":

    иска да намали населението, ще го направи без да забележите нищо. Поради това всички съмнения около К19 са плод на болно съзнание.
  • 71 бедуини

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "И кулите в Ню Йорк":

    но с неограничени финасови средства.
Новини по държави: