Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 21:33 2 687 4

20 години по-късно! Израел призна: Използваме въоръжени дронове при бойни мисии

  • израел-
  • дрон-
  • ф-35-
  • газа

Въпреки това на производителите на въоръжени безпилотни летателни апарати все още е забранено да ги рекламират и нито един от тях не беше сред моделите, показани на конференцията

20 години по-късно! Израел призна: Използваме въоръжени дронове при бойни мисии  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел днес призна нещо, което беше публична тайна в продължение на две десетилетия – че е използвал безпилотни самолети не само за наблюдение, но и за нанасяне на удари срещу палестински бойци в Газа, както и срещу цели, намиращи се в Иран или Судан, съобщи Ройтерс.

През юли израелската цензура разреши публикуването на информация за въоръжените безпилотни самолети. А началникът на израелския артилерийски корпус - който управлява безпилотните самолети заедно с военновъздушните сили - по време на индустриален форум говори, както той каза, за първи път публично за въоръжените версии на безпилотни самолети. Бригаден генерал Нери Хоровиц заяви, че докато преди това е можел да прави само намеци, днес може да говори открито. Той призна това пред делегатите на годишната конференция ЮВИД ДронТех (UVID DroneTech), организирана от списание „Израелска отбрана“ в Тел Авив.

Хоровиц заяви, че въоръжените дронове не само осигуряват на Израел допълнителна огнева мощ, но също така позволяват едновременно бързо да бъдат откривани и атакувани цели, като например екипите, подготвящи изстрелването на ракети от Газа.

Генералът разкри, че когато джихадистки бунтовници от Египет са нахлули в южната част на Израел с отвлечен брониран автомобил през май 2012 г., те са били унищожени при удар с дрон.

Показвайки кадри на украинските сили, които използват дронове за насочване на артилерийския обстрел срещу нахлуващите руски войски, той каза: "Имаме същото приложение (на дронове) и тук."

Израел разширява въоръжените си сили, отговарящи за дроновете, като в тях 30 процента са жени, каза Хоровиц.

На същата конференция бригаден генерал Омри Дор, командир на въздушната база в Палмачин заяви, че на безпилотните самолети вече се падат 80 процента от оперативните летателни часове на израелските бойни сили.

Въпреки това на производителите на въоръжени безпилотни летателни апарати все още е забранено да ги рекламират и нито един от тях не беше сред моделите, показани на конференцията.

"Съществуват опасения за информационната сигурност", обясни един от търговските представители на една от компаниите - „Елбит“.

В отделна реч министърът на икономиката Орна Барбивай заяви, че износът на безпилотни самолети е популярен в чужбина, включително сред арабските страни, които се сближиха с Израел от 2020 г. насам. Тя не уточни дали този износ включва въоръжени дронове.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    10 2 Отговор
    Евреите са ги изпуснали още от древен Египет и сега правят бели по цял свят!

    Коментиран от #2

  • 2 Меньшевик

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":

    Болшевизмът е най-вредната религия.
  • 3 Хахах

    3 3 Отговор
    Преди 20 години . А русия безаналоговата и модерно въоражена, ги купува от Иран хахахахах

    Коментиран от #4

  • 4 Византийска школа, няма шест- пет

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахах":

    Там е разликата. Сега арабите ще разкостят евреите заради тази глупост да признаят. Руснаците са като Ватикана - столетия ще се кръстят, че не знаят какво е дрон и за пръв път са го видели при иранците.