Last news in Fakti

12 Ноември, 2022 12:15 3 805 16

Китай и Виетнам се обединиха

  • китай-
  • виетнам-
  • южнокитайско море

Ще защитават мира в Южнокитайско море

Китай и Виетнам се обединиха - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китайският премиер Ли Кецян, по време на среща с виетнамския премиер Фам Мин Чин в Пном Пен, изрази готовността си да работи с Ханой и други членове на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) за защита на мира в Южнокитайско море, съобщи китайското външно министерство. „Китай е готов да си сътрудничи със страните от АСЕАН, включително Виетнам, … така че да можем успешно да завършим преговорите за кодекс на поведение в Южнокитайско море в близко бъдеще и съвместно да гарантираме мир и стабилност в неговите води “, казва Ли Къцян.

Както уточни ръководителят на правителството на КНР, задълбочаването на всестранното партньорство между Пекин и Ханой, както и сключването на споразумения за Южнокитайско море, „ще бъде сигнал за международната общност за стабилното развитие на региона". Той се изказа за засилване на сътрудничеството по море и укрепване на отношенията "в името на осигуряването на благосъстоянието на хората".

Ли Кецян предложи на Фам Мин Чин да опрости процедурите за граничен контрол, да увеличи броя на директните полети между Китай и Виетнам и да засили сътрудничеството в областта на инфраструктурното строителство. Премиерът на Държавния съвет заяви, че Китай се стреми да увеличи мащаба на китайско-виетнамската търговия на взаимноизгодна основа.

"Китай отдава голямо значение на развитието на отношенията с вашата страна. Ние сме готови да укрепим взаимното политическо доверие чрез поддържане на контакти на високо ниво", заключи той.

Пекин от десетилетия спори с някои страни за териториалната принадлежност на определени острови в Южнокитайско море, в шелфа на които са открити значителни запаси от въглеводороди. На първо място, говорим за архипелага Xisha (Параселските острови), Nansha (Spratly) и Huangyan (Scarborough reef) островите - тези въпроси засягат Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините. През последните години напрежението донякъде смекчи благодарение на многостранните усилия, включително сътрудничеството във формата Китай-АСЕАН. Китайските власти периодично изразяват недоволство от провокативните действия на САЩ, които могат да доведат до втора ескалация и да навредят на ситуацията в региона.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 9 Отговор
    Виетнам има да си връща на янките.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 10 Отговор
    виетнамците още помнят как ги демократизираха след ВСВ ама тогава руснаците им помогнаха да избегнат тая всевдо демокрация и не си рушат паметниците като останалите малоyмници дето не си помнят историята

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    10 43 Отговор
    Да де , той и Путлер беше "приятел" на Украйна , докато видя , че няма да стане неговата с платените агенти президенти !! И Виетнам скоро ще разбере , че с ТОЗИ Китай колкото по- малко общо , толкова по-добре , а най-добре нищо !!
  • 4 гост

    10 26 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Има , да , към 100 милиарда инвестиции и над 20 % от износа !! Отделно САЩ са инвеститор номер 1 и то от мнооого години !!
  • 5 гост

    9 16 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Развитието в американо-виетнамските отношения от няколко години подсказва, че в случая търговската и финансова стратегия на Китай може да се окаже недостатъчна. Ханой и Вашингтон се сближиха помежду си в различни сфери - от търговията и инвестициите да военното сътрудничество.

    Стокообменът им е съществен – на 35 милиарда долара годишно. Той също нараства, като Виетнам започва по-мощни усилия да изнася стоки в Съедините щати, по-специално готово облекло. Нещо повече, Виетнам има търговски излишък в търговията си със САЩ, в противовес на дефицита, който има с Китай. А този факт не е без значение за ръководството на комунистическата партия в Ханой, която настойчиво търси икономически пътища за излизане от бедността на милиони граждани.

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    НАЙ-НОВИ ОТ АНАЛИЗИ
    Поражението Херсон. Хроника на предизвестеното отстъпление11/11/2022
    Поражението Херсон. Хроника на предизвестеното отстъпление
    Галъп: Близо половината българи не искат президентска република, едва 1/4 са за11/11/2022
    Галъп: Близо половината българи не искат президентска република, едва 1/4 са за
    Борбите между великите сили често се водят чрез посредници и чрез техни конфликти, горещи или студени. Не е по-различно и в засилващото се съперничество между Китай и Съединените щати, пише Питър Марино в анализ, публикуван от Ройтерс.

    Напоследък това съперничество започна да се проявява в Индия, в Латинска Америка и - съвсем наскоро – в Югоизточна Азия, която остава кръстопът на глобалната търговия и район, ключов за морската сигурност.

    И САЩ, и Китай имат значителни и разнообразни интереси там, и като мистериозно ехо от Студената война, вниманието се съсредоточава пак към Виетнам. Но този път лоялностите са различни и Китай, и САЩ не жалят усилия, за да излязат на печалба.

    Виетнам е все по-важен търговски партньор за Китай, с когото има годишен стокообмен за близо 60 милиарда долара годишно. Докато леката промишленост става по-малко конкурентоспособна в Китай, което се дължи на повишаването на заплатите в страната, Виетнам предоставя удобни „офшорни терени“ за изнесените китайски производства.

    Китайските лидери предлагат евтино инфраструктурно финансиране, търговия, сътрудничество в инженеринга. Така те помагат на Вие
  • 7 Керът

    4 16 Отговор
    Прегръщат ли се комуняги, светът страда!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Айде бе...

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти след обединението между севр и юг ходил ли си във Виетнам? Щом така разсъждаваш убеден съм, че не си. Американците, а не руснаците вложиха огромни инвестиции след войната и само след 10 години вече можехме да завиждаме на виетнамците, но десетилетия наред икономическото състояние между севра и юга беше като между Северна и Южна Корея. Не знам дали още не е очебийна разликата макар, че правеха всичко за да я заличат. Няма нищо общо с двете Германии, в които все още има разлики в икономически показатели и съответно живота на обикновените хора.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ххахаха

    1 3 Отговор
    Днес е ден на русофила и ги пишем за тях спецялно.
  • 13 мастершеф

    2 0 Отговор
    виетнамците и китайците ядът ку4ета.

    Коментиран от #14

  • 14 сервитьоръ

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "мастершеф":

    и тигри и тигри !!!
  • 15 Taka така

    1 0 Отговор
    Това ми е мечтата, като моя любима държава Виетнам е направил правилният избор. Това ще е велик съюз
  • 16 Седесар

    0 1 Отговор
    Във Виетнам има ли банани?