Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 19:36 1 362 13

Тайван набляга на технологичното си развитие

  • тайван-
  • технологии-
  • развитие-
  • r&d-
  • индустрия-
  • селско стопанство-
  • земеделие-
  • агротуризъм-
  • полупроводници-
  • внос-
  • износ-
  • производство-
  • телекомуникации-
  • taitra

Островът е сред водещите развити индустриални държави

Република Китай, известна още и като Тайван, е на 21-во място в световния рейтинг по брутен вътрешен продукт (БВП ППС) и на 14-то място по БВП на глава от населението за 2022 г. През годините страната успя да задържи темпа на бурен растеж и да надгради успехите си, осигурявайки си място сред най-развитите икономики.

С територия по-малка от една трета от България – 36197 кв. км. – страната не разчита на изобилие от природни ресурси, а на високи технологии, приложени във всички възможни сфери. Въпреки малкото земя, Тайван доказва, че с умело използване и конкретни мерки, може да се постигне устойчиво и напреднало земеделие. Гръбнакът на отрасъла е от множество малки ферми и стопани, ползващи цялата подкрепа на държавата, отглеждащи ориз, плодове, зеленчуци и животни.

Островът има най-скъпата земеделска земя в света. Един декар достига до цена от 200000 USD. Затова и има специални правителствени политики, имащи за цел да насърчават земеделието с много ниски кредити, да свалят административната тежест и да привлекат млади хора в бранша. Същевременно са създадени механизми, пречещи земята лесно да смени статута си за строежи на жилища. Така една четвърт от територията на острова в момента е земеделска земя, като в отрасъла работят над половин милион души. Самото земеделие е ориентирано към висококачествена биопродукция (добива се един от най-качествените сортове ориз, изключително популярен в Азия, както и множество плодове с най-високо експортно качество), отглеждана по устойчив и щадящ природата начин.

Тайван е и сред лидерите по вертикални ферми, компенсирайки ограничението на земята, като в последните години е и сред водещите страни по агротуризъм. От животновъдството основен дял имат отглеждането на пилета и прасета, както и риболовът. Интересно е и че дори земеделието на Тайван е с висока степен на цифровизация – от прогнозите за времето през насърчаване на интелигентното и прецизно земеделие посредством внедряване на IoT (интернет на нещата), дронове, роботика, до биотехнологични институти в помощ на отрасъла. И все пак земеделието е много малък процент от икономиката на Тайван, където „лъвският пай” се пада на експортно ориентираните производства на електронни компоненти и машиностроене.

Островната страна произвежда около 60% от полупроводниците в световен мащаб и над 90% от най-малките такива (5 nm и по-малки чипове, като останалият дял от се пада на южнокоерйската компания Самсунг), като едноличен лидер е компанията TSMC. Други световноизвестни компании са Acer, Asus, Foxconn. С цел подпомагане на индустрията, сваляне на административната тежест и улесняване на производството и развойната дейност, държавата е създала десет индустриални и развойни парка – икономически зони, където множество компании се събират на едно място, което е много ефективен метод за подобряване на логистиката, съвместната им работа и изграждането на цели екосистеми, обслужващи един или няколко отрасъла. Предоставянето на облекчения откъм наем, комунални услуги и данъчни стимули привлича компаниите да инвестират в парковете, което им дава възможност да се концентрират върху производството и развойната си дейност (RND). Такъв е Централният тайвански научен парк (CTSP), където на територия от 1486 хектара работят над 53000 души.

Наред с полупроводниците, Тайван е производител на всички извити матрици за дисплеи, LCD дисплеи, машини за металообработване, като същевременно е и тринадесетият по големина износител на стомана, химически компоненти и потребителска електроника, и четвърти по производство и износ на яхти, оптикоелектроника и много други. Технологиите са навсякъде в Тайван – в Тайпе 101 може да откриете 660 тонна топка, окачена във върха ѝ, представляваща демпфер, „обиращ” над 40% от люлеенето на сградата от вятър и земетресения, а на приземния етаж в ресторант Дин Тай Фунг (Din Tay Fung) ще ви сервират роботи.

Друга технологична атракция е „летящият театър” I-RiDE. Уникалното 5D изживяване включва десетминутен „полет” над острова, където огромният екран в комбинация с механизмите със сервомотори ви карат да усещате движенията на полета, смяната на посоките, а добавената реалност под формата на аромати, вятър, пулверизирани водни капки и стерео съраунд звук ви потапя в изживяването, заличавайки границата между реалност и виртуалност.

Върховите технологии и се крият на най-неочаквани места, дори в Националния оперен театър в Тайчунг. Наред с това, че сградата е шедьовър на архитектурното изкуство, проектирана от архитект Тойо Ито като пещера на звука, тя крие изключително достижение – първата сграда в света, поддържана от извити стени. В нея няма нито една носеща стена или колона, която да сключва прав ъгъл, всички форми са подчинени на негеометричните линии на природата.

В Тайван има създадени изследователски институти, занимаващи се само с R&D. Най-известният е ITRI (Институт за индустриални технологии) – фокус на изследванията са технологии за комуникации, облачни услуги, smart технологии, биологични и медицински продукти, козметика, зелена енергия, киберсигурност, изкуствен интелект, автономен транспорт, устойчиво развитие и грижа за природата. Неслучайно Тайван, наред със САЩ, Германия и Швейцария, е в топ четири по брой на патентовани технологии в света.

Затвърждавайки позицията си на страна, гледаща в бъдещето, през 2022 година Тайван създаде и Министерство на цифровите въпроси (MODA), отговарящо за информационните технологии, телекомуникациите, информационната сигурност и интернет. За министър е назначена независима и неполитическа фигура – министър Одри Танг, един от водещите тайвански програмисти с опит и като предприемач в Силиконовата долина.

През 1970 г. е създадена TAITRA (Асоциация за развитие на външната търговия на Тайван). Организацията е съфинансирана от правителството и от частни компании, като чрез своята мрежа от офиси в над 60 страни по света помага на тайванските компании да повишат пазарната си конкурентоспособност и да се изправят пред предизвикателствата на световните пазари.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    4 11 Отговор
    Кво ми хвалите, живеят по 30 човелка в стая

    Коментиран от #5

  • 2 всичко требе да е 6

    7 8 Отговор
    при завръщането в семейството на огромния Китай.
  • 3 Исторически парк

    20 0 Отговор
    Тайван дава 17% от бвпто си за образование, а гербава България дава 3%.. сега разбрахте ли що сте с отрицателно айкю..
  • 4 име

    7 6 Отговор
    A краваристан, по стара традиция, набляга на войните. Ако изпуснат Тайван, китайците един чип няма да им дадат.

    Коментиран от #6

  • 5 Адекватен

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Бил съм там и да ти кажа живеят в пъти по-добре от нас. Това с 30-те в стая е в комунистически Китай. А в Русия са и с килими по стените още. Където има комунизъм, акъл няма. Допускам, че си русофил по разсъжденията 😂

    Коментиран от #7

  • 6 Патентите са американски!

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "име":

    Китайците са 10 години зад Тайван и Корея с чиповете. Това са фактите, другото е проекция на жестоко девалвирало сиво вещество - по 30 в стая живеели... твърди го човек, който е ходил 1999 на море в Китен... Китай иска да ги откраде, по стар комунистически обичай, защото Тайван им 3 пъти по- високо БВП на човек...Иначе троловете сте дежурни, факт!
  • 7 Ха ха ха ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Адекватен":

    Комунизъм в момента има в щатите. Поне те са на власт все още де... Докато десните /Републиканците импийчмант Байдън.

    Коментиран от #11

  • 8 Соцносталгици

    3 1 Отговор
    Тайван е една от най - проспериращите държави в света, а Китай дори след реформите на Дън Сяопин е с няколко пъти по - нисък БВП на Глава от Населението! В Културно отношение Тайван изнася свои сериали, докато Китайските не са известни, там е по - развит Китайския поп, който на Континентален Китай преоткриха през нулевите - и то чрез Тайван и Хонг Конг, а китайците в Тайван, Хонг Конг и Макао са далеч по - културни, учтиви, възпитани и нравствени от тези в КНР!
  • 9 Българин

    2 1 Отговор
    В описанието за Република Китай видях Народна Република България ! Така беше в Народна Република България !
  • 10 Българин

    2 1 Отговор
    В описанието за Република Китай видях Народна Република България ! Така беше в Народна Република България !
    Пълна аналогия с България преди 40 години !
  • 11 Исторически парк

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха ха ха":

    то тяхното не е комунизъм, а джендъризъм..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 истина е

    1 2 Отговор
    Навсякъде където работливи и дисциплинирани нации не се боят от "зависимостта" си от САЩ и умно изпълняват съветите им. Това се случи в Япония, Тайван, Хонг Конг, Корея. Изборих ги хронологично.
    Хайде сега някой да каже къде по света е постигнат подобен напредък след руския ботуш?