Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 18:05 3 549 45

При ядрен удар: милиони ще загинат незабавно, милиарди ще гладуват

  • ядрена война-
  • ядрено оръжие-
  • хирошима

Много от оръжията в съвременните ядрени арсенали са много, много по-мощни от тези, които са били използвани над Хирошима и Нагасаки

При ядрен удар: милиони ще загинат незабавно, милиарди ще гладуват - 1
Снимка: Shutterstock

Последиците ще бъдат опустошителни: 360 милиона души ще загинат незабавно, а около 5 милиарда ще останат без храна за около 2 години. Ето какво ще се случи, ако бъде използвано ядрено оръжие:

Когато говорим за ядрената опасност, която произлиза от войната в Украйна, обикновено разглеждаме два сценария - авария в украинска атомна централа или тежки последици от използването на ядрени оръжия.

Какво ще се случи, ако бъде използвано ядрено оръжие и какви ще са пораженията? Всичко това зависи от мястото и начина на детонация.

Взрив във въздуха или на земята - разликата е огромна

Оръжията, които се взривяват на голяма височина, имат различен ефект от оръжията, които се взривяват на или под земята, казва Дилън Сполдинг от неправителствения Съюз на загрижените учени, базиран в Кеймбридж, Масачузетс.

“В последния случай трябва да се притеснявате от радиация, защото по този начин земята абсорбира радиоактивни вещества”, казва Сполдинг. “Докато взривът във въздуха не води непременно до подобни рискове от радиация.”

Експертът обяснява, че използването на ядрени оръжия може да преследва различни стратегически цели. Детонацията във въздуха би отнела живота на много хора без толкова сериозен дългосрочен ефект на радиацията върху околната среда.

Прилагането на ядрено оръжие в близост до повърхността на Земята може както да убие много хора, така и да се отрази тежко на околната среда и хранителните запаси за години напред.

Разликата между бомбардировките над Япония и аварията в Чернобил

Пример са американските бомбардировки над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война и аварията в Чернобил през 1986 година. В Нагасаки умират между 60 и 80 хиляди души, в Хирошима - между 70 и 135 хиляди в месеците след атаката. Бомбардировките отделят около 40 пъти по-малко радиация в околната среда, сравнено с Чернобил, но непосредствено след атомната атака загиват стотици хиляди.

Днес хората могат спокойно да живеят в Нагасаки и Хирошима, без да се страхуват от продължителна радиация, но засегнатата зона около Чернобил остава радиоактивна и негодна за живот.

Други последици от бомбардировките през 1945 г. включват необичайно висок ръст на болните от левкемия в близките райони, особено сред децата. Увеличава се разпространението и на други видове рак, но в по-малък мащаб.

Според някои проучвания дългосрочните последици от радиацията включват увеличен брой новородени с по-малки глави, забавено физическо и интелектуално развитие сред децата, които са били още в утробата на майката по време на експлозиите. Други изследвания показват, че обикновено децата, заченати след бомбардировките, не са засегнати.

Много по-мощни от бомбите над Хирошима и Нагасаки

Експертите правят разграничение между тактически и стратегическия ядрени оръжия. Тактическите оръжия поразяват цели на ограничено разстояние и могат да печелят битки. Стратегическите оръжия действат на огромен периметър и могат да печелят войни. Такива са бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки.

Но Сполдинг предупреждава, че през последните десетилетия ядрените оръжия са се развили до такава степен, че някои от днешните тактически ядрени оръжия могат да бъдат по-унищожителни от стратегическите, използвани в края на Втората световна война.

“Много от оръжията в съвременните ядрени арсенали са много, много по-мощни от тези, които са били използвани над Хирошима и Нагасаки. От гледна точка на мощността те са 80 пъти по-силни”, посочва експертът.

Така че е трудно да се използват историческите бомбардировки над Нагасаки и Хирошима като точен ориентир за това, което може да се случи днес. Но те все пак дават някаква представа.

Учени разработват симулации за това какво може да причини радиацията след евентуално взривяване на ядрено оръжие днес. Изследване, публикувано в научното списание "Нейчър" през август, представя прогнози как ядрена война между Русия и САЩ би засегнала околната среда, населението и световните хранителни запаси.

Стотици милиони преки жертви, милиарди косвени

Според авторите на изследването директните жертви от използването на ядрените оръжия ще са 360 милиона души. След ядрена война около 60% от населението на планетата, или над пет милиарда души, ще останат без храна за период от две години.

Макар Индия и Пакистан да разполагат с по-малък ядрен арсенал от САЩ и Русия, при ядрен конфликт между тях през 2025 година например жертвите ще са 164 милиона, а над 2,5 милиарда души няма да имат какво да ядат цели 2 години.

Алан Робок, професор в университета “Рътгърс” в САЩ и един от авторите на изследването, изчислява, че при бомбардировките в Хирошима и Нагасаки са отделени около 0,5 тераграма дим. Война между САЩ и Русия би довела до отделянето на 150 тераграма, а между Индия и Пакистан - между 16 и 47 тераграма.

Изчисленията са направени при използването на стратегически ядрени оръжия. “Всяко използване на ядрено оръжие може да прерасне в пълномащабна ядрена война между НАТО и Русия и да доведе до ядрена зима", казва Робок пред ДВ. “Няма големи шансове ядрената война да бъде спряна, след като веднъж е започнала. Паниката, страхът, неправилното общуване и лошата информация биха довели до това командирите да използват оръжията, с които разполагат.”


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    19 37 Отговор
    Путя го е шубе да думне маршрутите на доставки, ядрен удар щял да прави маминият ... Кри се 2 г в бункер от Ковид с обезпаразитяващ тунел...

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    35 4 Отговор
    Никой няма да използва ядрено оръжие !!! То е по полезно , когато заплашваш с него , не когато го използваш ! Защото ще стане като с ковида - всички ще Омрем .....
  • 4 АУУУУУ

    32 1 Отговор
    Даааа,милиони ще загинат ,а милиарди ще гладуват ,ама тлъстите богаташи ще живеят, ако може да се нарече тяхното живот. Дрешките ,колите ,именията и целият им лукс ще е едно нищо. Е дали биха пожертва лукса си? Освен ако някой луд не реши да се пробва?

    Коментиран от #16

  • 5 Ужаст

    15 32 Отговор
    Купейкин няма мое си изхарчи субсидията.

    Коментиран от #13, #26, #31

  • 6 БОЛШЕВИК

    42 4 Отговор
    Без да е имало ядрен удар в България през последните 33 години, много хора останаха без храна и препитание!
    Единственото което може да уплаши някой, това са богаташите които натрупаха и заграбиха огромни богатства и построиха палати и замъци в които няма да има кой да живее и кой да харчи тия заграбени богатства.
  • 7 пенсионер

    19 6 Отговор
    имам запаси за месец. да му мислят немските колеги....
  • 8 Познайте

    21 8 Отговор
    Кои ще бъдат ударени първи...страх мори соросоидния добит @к...
  • 9 Сатана Z

    33 2 Отговор
    Абе,кажете направо,че Източното крайбрежие на САЩ ще се премести с 500 мили на запад ,а ние в БГ и без това ще пукнем от глад и без нюк .
  • 10 Реалист

    18 8 Отговор
    ФАЩ световния терорист не света и като изгори останалата част от света ще жиее нормално.
  • 11 САЩ са международен терорист

    29 6 Отговор
    Сащ хвърлиха бомбите в Япония без военна необходимост.
  • 12 Равносметката

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    Руснаците имат 8000 ядрени ракети и авобомби или =80 дни по 100 града да унищожават, а НАТО общо имат 6000. Руснаците водят с 20 дни обаче руснаците имат и модерно ПВО каквото НАТО няма.
    Крайния резултат :РУСКАТА АРМИЯ ПЕЧЕЛИ СОРОСОИТЕ ГУБЯТ.

    Коментиран от #21

  • 13 Даааа

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ужаст":

    Хлебарките оцеляват при ядрен взрив, но дали ще има къде да ги харчи
  • 14 уaйтнoйз

    21 1 Отговор
    360 ще е супер да са. целите са градовете, крайбрежията.. европа ще отнесе освен руските ракети и радиацията от взривилите се в русия. на никой нема да му се стори малко. даже и ония охлюви от нова зеландия и австралия ще закачат доволно. после сите оцелели ше одат кат бушмени по пясъците. лудия макс 1 с място на първия ред

    Коментиран от #34

  • 15 Иван

    11 0 Отговор
    Няма да са 360 милиона, а много повече.
  • 16 БОЛШЕВИК

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    От тия 5 милиарда които ще оцелеят за известно време, богаташите от тях ще са около 1% - тогава всички останали трябва да си спомнят какво са правили преди ядрения удар тия богаташи с тях и да почнат да ги експлоатират още повече сега когато няма да имат вече никаква власт и влияние, по тоя начин ще оцелеят по-дълго време и ще си разчистят сметките с бившите експлоататори и робовладелци и политици!
  • 17 Малка корекция

    14 1 Отговор
    На заглавието ще загинат не милиони а много милиони
    Ще умрат от глад не милиарди а ще умрат от лъчева болест и то не милиарди а всичкото население на земята
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хохо Бохо

    4 4 Отговор
    Поне ще се отървем от троловете...
  • 20 Механик

    23 0 Отговор
    "Много от оръжията в съвременните ядрени арсенали са много, много по-мощни от тези, които са били използвани над Хирошима и Нагасаки"
    Знам, че вски път ме триете, ама във връзка с горното, КОЙ използва атомно оръжие над Япония и изпече толкова хора, а наследниците им обрече на ракови заболявания поне за 1000 години напред?
    Кой изпече мирни хора, трудови хора, спящи и готвещи се за следващият трудов ден. Това не бяха военни, не бяха самураи, а обикновенни трудови хора. И загинаха не само те, а и невръстните им дечица, че и възрастните им родители на тия хора!
    Не ви е срам! Английско-еврейска наглост!
    Ако има Бог, то той ще ви плати здраво! Ако няма, все някога ще си го получите!
  • 21 Така ще да е

    3 15 Отговор

    До коментар #12 от "Равносметката":

    рушляците се оказа, че нямат нищо, абсолютно нищо - всичко е изпито и откраднато.
    Колкото има Армата и невидими самолети, толкова имат и ядрено оръжие - всичко е скрап.
    Единственото, което имат е фабрики за тролове и секти за полезни ....0ти !

    Коментиран от #35

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЧИЙ Е КРИМ БЕ?

    6 1 Отговор
    ЩЕ Е МНОГО ИНТЕРЕСНО? МИЛИОНИ ТРУПОВЕ, СМРАД, ВИРУСИ, БОЛЕСТИ, РАДИАЦИЯ, ГЛАД, СТУД И РАДЕВ ПАК ПРЕЗИДЕНТ!
  • 24 Шопо

    11 2 Отговор
    САЩ се опитват да предизвикат трета световна война, употребата на ядрено оръжие е неизбежна.
    Цар Бомба (на руски: Царь-бомба) е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания.

    Коментиран от #42

  • 25 стоян

    2 7 Отговор
    Ядрения взрив не е толкова опасен - опасен е вятъра на къде ще духа и къде ще занесе радиоактивните прашинки - може да гръмне в Украйна а последствията да са в русия

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЧАПАЕВ

    11 1 Отговор
    НИКОЙ НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕ. КОЙ ЩЕ ОТГЛЕЖДА ЖИВОТНИ ЗА ХРАНА, ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ, ЩЕ ЛЕЕ МЕТАЛИ, ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА ТОК, ПАРНО, ЩЕ ПРЕЧИСТВА ВОДА ЗА ПИЕНЕ, БОГАТАШИТЕ ЛИ? МАЛЦИНА ЩЕ СЕ СКРИЯТ ПО ДУПКИ, ПЕЩЕРИ И УБЕЖИЩА И ТАМ ЩЕ СИ СВЪРШАТ.
  • 28 БОЛШЕВИК

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян":

    Ако няма какво да губиш, не му мисли толкова - какво стане, стане, кой оцелее, оцелее!
    Важното е, че ще има Видов ден и цялата алчност и грабеж на някой хора няма да им върши вече работа.
  • 29 ТО И СЕГА ВС. ВТОРИ Е С РАК

    8 0 Отговор
    ЩЕ РАЗЧИТАМЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И БГ ИКОНОМИКА.
  • 30 Иван

    4 4 Отговор
    " Купейкин" или Копейкин? Булгар или Българ....или чалгаджийски Бъл..хар?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ПУТИНЕ, ДА НЕ НИ ЗАБРАВИШ!

    13 0 Отговор
    ЩЕ ИМА ЛИ ЕДНА БОМБИЧКА И ЗА ПАРЛАМЕНТА НИ В СОФИЯ, ЩОМ ИМАТ ХИЛЯДИ? КОЛКО СА СТОЛИЦИТЕ ПО СВЕТА И ОЩЕ ТОЛКОВА ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ? 300, А БОМБИТЕ ХИЛЯДИ! ЗНАЧИ ЩЕ ИМА И ЗА НАС И ЗА ПЛОВДИВ.
  • 33 Раданч Татлъту

    5 2 Отговор
    Дано да има ядрена война!🚀🚀🚀🥳🤡👍
  • 34 много лъжеш

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "уaйтнoйз":

    коментара ти е лъжа-истина-лъжа. Нова Зеландия няма да отнесе нищо. Ядреният облак няма да достигне до там. Разумен ход е човек да се евакуира там, държавата също така е може би най-добрата за живеене в света в момента. Има българска общност няколко хиляди българи, а и българско посолство. Европа и без ядрена война е бай бай, това само слепец още не го вижда(а то има доста слепци)

    Коментиран от #37, #45

  • 35 Професора

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Така ще да е":

    Затова НАТО трепери защото руснаците нямат нищо.
  • 36 ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ

    1 5 Отговор
    ЩЕ Я ДАВАТ ЛИ ПО ТЕЛЕВИЗОРА ТАА ЯДРЕНА ВОЙНА? МАСКВА ПЪРВА ЩЕ ХВРЪКНЕ! ТАКА ОБЕЩА ДНЕС СИ ДЗИНПИН НА БАЙДЪН! НАВРЕМЕТО РАША ДАДЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА КИТАЙ, А СЕГА ОТ ТЯХ ГИ Е НАЙ-МНОГО СТРОХ. НО ДОБРЕ ЧЕ ГО ВЗЕХА ОТ УКРАЙНА, ИНАЧЕ...
  • 37 уaйтнoйз

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "много лъжеш":

    тоя па лъжем... руснаците са ларж. ще им метнат поне некоя вехта сатана.. достатъчна е да не оцелее ни една овца по склоновете.
    де да видиме. кат почнат да летат ше видиме кой е прав
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор
    По голяма лъжа не бях чел,скоро!!!360милиона щели да умрат веднага????вие добре ли сте????Пийте си хапчетата!
  • 39 Нема да има атомна война

    0 3 Отговор
    Що ха да натисне копчето и некои ше наръга жужето що пуделите му имат деца и фантастичен живот и не им се мре нито им се иска да сложат край на разкоша си
  • 40 четете малкия текст

    1 2 Отговор
    Путин каза че руснаците ще ходят в рая. Не спомена за гладуване канибализъм и тн.
  • 41 Директно:

    6 0 Отговор
    Смешното, пропагандно доче зеле не чета! Но, относно заглавието-ДАНО СЕ СЛУЧИ, ТА ЗАГНИЛОТО, БЕЗУМНО СЪВРЕМИЕ ДА СЕ РЕСТАРТИРА КЪМ ПО-ДОБРО........... !!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 007

    0 1 Отговор
    Атомните централи са по-голямата опасност. Всеки един момент могат да избухнат.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Болярка

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "много лъжеш":

    Тя, харпията Лена Бориславова вече е там :D