Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 14:16 932 13

50 арестувани във връзка с терора в Истанбул

  • истанбул-
  • турция-
  • терор-
  • полиция-
  • взрив-
  • бомба-
  • пкк-
  • реджеп ердоган

Няколко часа след взрива полицията извърши обиски в Истанбул

50 арестувани във връзка с терора в Истанбул - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турската полиция е арестувала още заподозрени във връзка с бомбения атентат в неделя, при който загинаха шестима души, а няколко десетки бяха ранени, като броят на задържаните достига 50 души, съобщи министъра на правосъдието на Турция Бекир Боздаг във вторник, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко часа след взрива полицията извърши обиски в Истанбул и е задържа 47 души, включително сирийка, която е заподозряна, че е оставила бомба с тротил на булевард "Истиклял". Полицията съобщи, че жената, идентифицирана като Ахлам Албашир, е преминала незаконно в Турция от Сирия и е признала, че е извършила нападението, пише Асошиейтед прес.

Турските власти обвиниха за нападението забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и свързаните с нея сирийски кюрдски групи. Кюрдските милиции обаче отричат да са замесени. Анкара и Вашингтон смятат ПКК за терористична група, но не са съгласни за статута на сирийските кюрдски групи, които са били съюзници на САЩ в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия. Турция е разгневена от подкрепата на САЩ за кюрдската групи в Сирия и в понеделник вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че отхвърля съболезнователните послания на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако всички народи бяха

    12 5 Отговор
    Горди и независими като турците влиянието на терористичната държава зад океана щеше да сведено до минимум.
  • 2 Факт

    4 7 Отговор
    Ердо си получи повод да се саморазправи с опозицията преди изборите.Запада отхрани Путин и сега му сърба попарата.Сега си затваря очите за диктатора Ердоган.После пак ще плаче.
  • 3 Хасковски каунь

    7 1 Отговор
    Турците работят с арестувани, ние с основателни предположения и анатемосване на бившата ДС. Разбира се и все по-пълното осветляване на агентурата
  • 4 ФакЪт

    2 1 Отговор
    "В Доклад от декември 1989 г. Петър Младенов казва, че всяка една година, преди 89-а, е била по-лоша от предходната и че са фалшифицирани данните за т.нар. растеж на нашата икономика. Казва, че икономическата политика през последните години преди 1989 г. е била "След нас и потоп". ... Има доклади на Четвърто главно управление на ДС по въпроса как се лъже и как се манипулират данните в статистическите отдели в статистическите институти. България получава упреци от другите държави от СИВ, че информацията, която представя, пречи на нормалното планиране в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ)", уточни проф. Лилков.

    В предаването "Политически НЕкоректно" проф. Вили Лилков подчерта ролята на Държавна сигурност във всички процеси от онези години:

    "След 50-те години на 20-и век ДС е била абсолютно наясно с всичко, което става в икономиката на страната. Всяко предприятие, цех, фабрика, ТКЗС е имало досие в ДС. Паралелно на информацията, която официално е вървяла към Политбюро на ЦК на БКП, която е била розова, е имало и информация за истинското състояние на предприятията - самоотлъчки, неспазване на технологичната дисциплина, огромен брак, разхищаването на средства, кражби на всички нива, фалшифицирането на данни. ДС е наясно, когато към 80-а година започва Перестройката в Съветския съюз, какво е положението в икономиката ни и че процесите ще доведат до промени в системата.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 ФакЪт

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ФакЪт":

    Това долното е във връзка с изказването на Хасковсккя каунь и мъката му по ДС!
  • 6 ФакЪт

    1 8 Отговор
    Абсолютен фарс! Атентат скалъпен от тайните служби на Ердоган, за саморазправа с опозицията! Броя на арестуваните ще надхвърли десетки пъти броя на жертвите-лека им пръст.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    Успя да се наакаш
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ФакЪт":

    Чудя се дали е било по-добре , че това го е знаела НАШАТА служба ДС
    или това , че сега тези неща ги знае една ЧУЖДА служба зад Океана
    🤔🤔🤔
    Кой мислиш изкара
    "Ало Ваньо ..."
    " Къщата в Барселона"
    " Баце нанка"
    " Ало Банов съм..."
    Снимките от ПТП с бащата на Радев
    ..... и още куп "материали"

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Гост

    0 5 Отговор
    Намирисва тази работа като със опита за преврат преди време скалъпена работа за да имат причина за навлизане със военна операция във Сирия
  • 11 ФакЪт

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Никога няма да го разбереш! Тези служби, както и армията нямат право да служат на даден режим или партия! Те са за да служат на Държавата! Оооо да, забравих! Държавата и Партията бяха тогава едно цяло!!!
  • 12 ФакЪт

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да цитирам ли останалата част на статията, или да ти кажа само факта, че от цялата тази информация с която е разполагала ДС, така добре се облажиха нейните членове след Прехода, че от цялата работа се оказа че Прехода не се състоя! Разпределиха си и без това опосканите предприятия и ги разпродадоха на части като скрап. Раздадоха си куфарчета със теглените през периода 1986-1989 година заеми, и станаха бизнесмени!
  • 13 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    Кога спрат да прибират обийци у дома си чукундурете, тогива че спрат да им прават мизерии!
Новини по държави: