Last news in Fakti

31 Юли, 2013 08:52 1 493 1

Асандж разкритикува присъдата на Манинг - Видео

  • брадли манинг-
  • асандж
Асандж разкритикува присъдата на Манинг - Видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като опасен прецедент определи основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж решението на военен съд да оправдае редник Брадли Манинг по исканото от прокуратурата обвинение за съучастие със врага, предаде Би Би Си.

Ако това бе станало Манинг беше заплашен от доживотна присъда без право на промяна.

Все пак се очаква военният съд да го признае за виновен по останалите 20 обвинения, за които може да получи 136 години затвор.

В своя пресконференция, дадена от посолството на Еквадор в Лондон, Джулия Асандж заяви, че процесът срещу Манинг не е бил честен.

„Брадли Манинг не е виновен за нищо. Той всъщност е много героично отговори на исканите от правителството прозрачност и отчетност, и разкри на американския народ и на останалата част от света престъпленията, извършени от американското правителство", каза Асандж.

„Ние спечелихме битката, остава да спечелим войната“. С тези думи адвокатът на Манинг – Дейвид Кумбс коментира решението на военния съдия пол. Денис Линд да оправдае неговия клиент по исканото от прокуратурата обвинение за съучастие със врага.

От своя страна прокурорът настояваше, че с изнасянето на информация Манинг е застрашил сигурността на военните и е подпомогнал „Ал Кайда“.

Самият Манинг призна, че тайно в изнесъл множество томове класифицирана информация.

От арестуването си през 2010 година по време на службата си в Ирак, 25 годишния Манинг вече е прекарал над 1100 дни зад решетките.

Манинг стои зад големите разкрития на сайта Уикилийкс. Той предостави на Джулиан Асандж близо половин милион грами от войната в Ирак.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йордан Славов

    1 0 Отговор
    Гнусни американски нагляри. С нищо не се различават от СССР и нацистка Германия!
Новини по държави: