Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Ноември, 2022 17:33 3 934 13

САЩ: Знаем защо Русия удължи зърнената сделка

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • русия-
  • зърно-
  • пшеница-
  • черно море

Кремъл чу и очевидно почувства, че светът няма да приеме Москва да откаже да удължи споразумението, посочи Антъни Блинкън

САЩ: Знаем защо Русия удължи зърнената сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съгласието на Русия да поднови черноморската сделка за износ на зърно е знак, че смята, че светът няма да приеме никакъв отказ тя да бъде удължена. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

"Заедно изпратихме ясно послание до президента Путин, че той трябва да удължи Черноморската зърнена инициатива, която трябваше да изтече в събота", изтъкна той на пресконференция в Банкок преди форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Още новини от Украйна

Русия чу и очевидно почувства, че светът няма да приеме Москва да откаже да удължи споразумението, посочи Блинкън.

По негови думи с продължаващата си военна офанзива Русия в крайна сметка носи отговорността за "трагичния инцидент", при който ракети паднаха в Полша и убиха двама души.

"Въпреки че Русия, изглежда, се вслуша в посланието на Г-20 относно зърнената сделка, президентът Путин продължава да пренебрегва световните призиви за деескалация, избирайки вместо това обратното, стоварвайки десетки ракети върху инфраструктурата в Украйна", отбеляза държавният секретар.

НАТО и Полша допуснаха, че експлозиите вероятно са причинени от заблудена ракета на украинската противовъздушна отбрана - нещо, което Киев отрича.

През юли Анкара и ООН осигуриха подписването на сделка за възстановяване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища през последните четири месеца.

В края на октомври обаче Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно.

Впоследствие страната все пак обяви, се връща към участие в зърнената сделка, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва.

В началото на ноември обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че решението на Русия да се върне към зърнената сделка не означава, че срокът ѝ ще бъде удължен.

Руският външен министър Сергей Лавров пък призова ООН, която посредничи в сделката, да засили усилията си, за да гарантира, че западните страни облекчават ограниченията, които според Москва пречат на собствения ѝ износ на селскостопански продукти и торове, който също са част от сделката.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 10 Отговор
    Защото в сделката влиза и руския износ.Така фактически ембаргото пада

    Коментиран от #9

  • 2 Котка ученият

    20 6 Отговор
    Потресена съм от наивността и стерилността на този човек. Това е германската коалиция! Това е холандски съд!
  • 3 Делю Хайдутин

    34 8 Отговор
    Тази сделка е в полза на Русия.Изнасят си стоките ,а укрите ще умрат от глад
  • 4 Гошо

    30 6 Отговор
    Според Антъни излезе ,че "светът" ще мре от град без руското жито ли ?
    А па може и да е така

    Коментиран от #7

  • 5 Всички фашисти

    23 3 Отговор
    са в ралични държави. но накрая се срещат в ада
  • 6 Хммм

    38 9 Отговор
    Русия не се е вслушала, а удължи зърнената сделка, тъй като освободиха корабите й от европейските пристанища, където ги задържаха с торовете! Сделката е, че и руска селско стопанаака продукции яше бъде изнасяна+ торове! Колективните като винаги излъгаха и държаха руските кораби в европейските пристанища. Русия спря сделката... Събраха се в Турция и Русия постави исканията си.... Ердоган и ООН коментираха след срещата, че исканията на Русия са приети и Русия отново се включи в сделката. Т. е. разреши от контролираните от нея пристанища в Украйна да наоускат търговски кораби. С украинско зърно. Защо сега да не продължи сделката Русия? Като тя също изнася и жито и селско стопанската продукция и торове?
    Това е истината, а не че Русия се в вслушала. Спрете руските кораби из европейските пристанища и ще видите дали и един търговски кораб ще отплава от Украйна с украинско жито!

    Коментиран от #13

  • 7 Хммм

    23 6 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Русия, Украйна и Беларус задоволяват 55% от световното потребление на жито! Доста голяма дупка се отваря ако се спрат корабите..

    Коментиран от #11

  • 8 1111

    29 8 Отговор
    Изобщо не ме интересува мнението на сащ. Те вече не са фактор 1.
  • 9 Мим

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А ти какво искаш,да не пада ли?.Света си гледа интереса,а не такива като твоите ръзсъждения...
  • 10 Артилерист

    18 5 Отговор
    Тоя Блинкен голяма злоба го тресе. Няма поведение на Русия, което според него да е положително. Ето и сега-не че Русия е проявила добра воля или има интерес, ами щото се била уплашила от изолация! А после сам си противоречи като признава, че Русия продължава бомбардировките, въпреки мнимата му изолация. И за ракетите в Полша не пада на гърба си. Върти суче, ама в края на краищата, пак Русия виновна. Ей туй американските пропагандисти са много крива напаст!
  • 11 Калпазанин

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Па и доста голяма цена, а оттам и печалба за краварското гмо, досущ като с петрола и газа
  • 12 Всъщност истината е

    4 3 Отговор
    Че не русия удължи зърнената сделка, а Ердоган.
  • 13 А всъщност истината е, че

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Хммм":

    Дори и когато русия излезе от сделката конвоите си продължиха да изнасят жито. Никой не му дреме за русия, когато турският ВМС гарантира безопасността на конвоите.