Last news in Fakti

31 Юли, 2013 14:14 1 135 0

Президентски избори в Зимбабве след 5 години напрежение

  • зимбабве-
  • избори
Президентски избори в Зимбабве след 5 години напрежение - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Днес Зимбабве гласува на президентски и парламентарни избори, съобщават световните медии. Това са първите избори, в които страната най-накрая се опитва да се загърби насилието, което прекъсна изборите през 2008 г. Днешният президентски вот сякаш си е струвал петте години на мъчителни преговори и политическа криза.

Сега един единствен въпрос наистина има значение в Зимбабве и той е: Ще приемат ли загубилите претенденти резултата?

Въпреки годините на международно посредничество, подобряваща се икономическа обстановка, нова конституция и огромен обществен апетит за политическа промяна – отговорът на този въпрос опасно клони към по-категорично "не".

В надпреварата за президентския пост участват петима кандидати като основният сблъсък е между премиера Морган Цвангирай и настоящия прездент Робърт Мугабе. 

В единият ъгъл е премиерът Морган Цвангирай, който за трети пореден път се опитва да измести държавния глава Робърт Мугабе от поста. Той вече  публично заяви, че смята вота за „измама“, позовавайки се на многобройни нередности - от тревожните липси в избирателните списъци до  политическите пристрастия в службите за сигурност и държавните медии.

 

 

 

В другия ъгъл е Робърт Мугабе, който управлява страната вече 33 години – от обявяването на независимост през 1980 година, обеща да се зачетат резултатите от вота. Той нарича тези избори "Спечели или умри" и наскоро заплаши, че основният му съперник ще бъде арестуван. Мугабе е заобиколен от хардлайнери, които публично са заявили, че "няма да приемат" победа от "Западна марионетка" като г-н Цвангирай при никакви обстоятелства.

Оптимистите, обърнаха внимание на относителната липса на насилието в навечерието на изборите. Те се позовават на разпоредбите в новата конституция и на големият брой изборни наблюдатели в страната. И ако изборите в Зимбабве не са точно свободни и честни - то поне до голяма степен ще са представителни за волята на обществото. Около 6,4 милиона души имат право на глас в страната.

Песимистите от своя страна посочват трайната атмосфера на страх в страна, който най-вероятно се дължи на факта, че нито едно от лицата, отговорни за насилието през 2008 г. не са били предадени на правосъдието. Хората се тревожат, че приближените до настоящия президент са готови на победа на всяка цена.

Вотът беше организиран прибързано, но досега нито Африканският съюз, нито Общността на страните от Южна Африка, единствените две организации, които имат правото да изпращат наблюдатели на вота, не са подали сигнал за нарушаване на демократичните принципи, за които алармираха правозащитници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА