Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 07:32 3 144 6

Директорът на ФБР е много загрижен

  • фбр-
  • кристофър рей-
  • сащ-
  • служби-
  • китай

През октомври САЩ повдигнаха обвинения срещу 7 китайски граждани

Директорът на ФБР е много загрижен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ са дълбоко загрижени заради своеволно създаваните от китайското правителство „полицейски участъци“ в американски градове, вероятно с цел упражняване на влияние, каза директорът на ФБР Кристофър Рей пред законодатели, предаде Ройтерс.

„Сейфгард дифендърс“ – базирана в Европа правозащитна организация, през септември публикува доклад, който разкрива присъствието на десетки китайски „полицейски участъци“ в големи градове по целия свят, включително в Ню Йорк. Републиканците в Конгреса на САЩ настояха администрацията на президента Джо Байдън да отговори какво е влиянието, което тези структури упражняват, предаде БТА.

В доклада се казва, че „полицейските участъци“ са продължение на усилията на Пекин да оказва натиск върху някои китайци или техни роднини зад граница да се върнат в родината си, за да бъдат съдени. Прави се и връзка с дейността на орган на китайската комунистическа партия, натоварен да разпространява влияние и пропаганда в чужбина. Много съм загрижен във връзка с това. Наясно сме, че тези участъци съществуват, каза Рей пред сенатската комисия по вътрешна сигурност. Той обясни, че ФБР проучва юридическите параметри на казуса, за да се прецени дали „полицейските участъци“ са в нарушение на американски закони.

През октомври САЩ повдигнаха обвинения срещу 7 китайски граждани в извършване на действия по наблюдение и тормоз срещу американски гражданин и семейството му, в опит на китайското правителство да накара един от следените да се върне в Китай. Това беше най-новият случай, с който министерството на правосъдието се занима, насочен срещу опитите на Китай да издири хора зад граница, наричани от Пекин заподозрени в престъпления. Тези действия са известни като „Операция „Лов на лисици“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    17 1 Отговор
    „полицейски участъци“ е нищо, най развитата демокрация си има и секретни и не много секретни затвори по целия свят но те пари струват а най евтино е да кажат дайте ми този момък продавал на сирийците това онова и наш цецо веднага на тепсия вземете колкото искате имаме много.

    Коментиран от #4

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор
    Когато НЕ ГЪР каже на бял , че го мрази -това е свобода на словото ❗
    Когато бял каже на НЕ ГЪР , че го мрази - това е расизъм ❗
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 1 Отговор
    Когато САЩ обяви "Русия ни е враг !"- това е демокрация❗
    Когато Русия обяви " САЩ ни е враг!"- това вече е агресия ❗
  • 4 Да бе,ама те са си нейни

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Нек си ги има.А сега един случай.След девети посланика в Стокхолм не се върнал в България,знаейки какво ще се случи.Наистина смъртна присъда му издали и му пратили призовка да се яви там в София ли,или някъде другаде.И той едва ли се разтърчали.
  • 5 Чак пък се загрижил

    1 3 Отговор
    Прангите на краката и ръцете,отвеждане при съдията,после детеншън сентъра половин година и с шут марш в Китай,ако не подлежи на по-тежко наказание.Ако подлежи,тогава при афроафриканците в джела на сексуални изпълнениа
  • 6 Рябков

    0 1 Отговор
    САЩ Канада Австралия като държави създадени от европейски западни нации направиха грешка с азиатските имигранти допринесли за тях само с агентура за Азия