Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 14:47 902 14

Борел: Страните от Централна Азия имат право да избират стратегическите си партньори

  • жозеп борел-
  • централна азия-
  • партньори-
  • автономия-
  • узбекистан

Това заяви в петък в Самарканд Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност

Борел: Страните от Централна Азия имат право да избират стратегическите си партньори - 1
Източник: БГНЕС

Страните от Централна Азия и Европейският съюз искат да се придвижат към автономия и сами да избират стратегическите си партньори. Това заяви в петък в Самарканд Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, на Международната конференция за взаимовръзката на Европейския съюз и Централна Азия, предава узбекското издание "Газета“.

"Подобно на нашите партньори в Централна Азия, ние в Европа също искаме да вървим напред към стратегическа автономия, за да имаме свободата да избираме с кого искаме да имаме връзки. Твърде голямата зависимост и липсата на избор са твърде скъпи“, заяви той.

"Ние уважаваме и признаваме естественото желание на нашите централноазиатски партньори да отхвърлят зависимостта от който и да е международен партньор, независимо от историята или географията. Подкрепяме правото на нашите приятели от Централна Азия да имат свобода на избор", добави ръководителят на европейската дипломация .

Според него "този тип връзки не трябва да бъдат изключителни". В същото време той уточни, че сътрудничеството с ЕС не трябва да вреди на други връзки, а да ги допълва.

В речта си Борел отбеляза, че Европейският съюз се превърна в основния чуждестранен инвеститор в страните от Централна Азия. "Без съмнение ние сме най-големият инвеститор в Централна Азия. През последните десет години страните от ЕС са инвестирали над 105 милиарда евро в страните от Централна Азия, което вече надхвърля 40% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции в региона. Това е повече от Русия и Китай. И ние сме готови да направим повече", заключи Борел.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу ЕС

    11 1 Отговор
    явно страните от Азия имат по големи права от България, щом могат да избират... щото ние от невъзможност за избиране останахме 6 млн от 9 скоро 5. Избираме само кога и къде да емигрираме... нас ни ги избират. Между другото Борел теб кой те е избрал, да говориш от името на 450 млн души? знам само че супер овластен да раздаваш правосъдие, но зад теб няма нито един избирателен глас?????

    Коментиран от #3

  • 2 ФакЪт

    1 7 Отговор
    Наближава деня в който от СССР няма да остане и помен! За сега Путин се опитва всячески да държи режимите в Централна Азия на къса каишка и до някъде успява, но идва края на тази ера!

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смех

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "ФакЪт":

    А кой да ги държи на каишка бе Германция лия
  • 8 квя

    7 2 Отговор
    Няма как една страна да е на 100% независима. Никой в света няма изкопаеми или храни, които да го задоволяват на 100% Всички страни в целият свят са свързани помежду си и няма как да ограничиш една или друга. За жалост до скоро ес и сащ просто отиваха и заграбваха ресурсите на другите държави. Добре че са русия, китай и други да им се опънат!

    Коментиран от #9

  • 9 ФакЪт

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "квя":

    Що за идиот-щини си напляскали? До скоро ПрОсия беше щастлива да продава единственото нещо с което разполага-минералните си ресурси. Днес ПрОсия е принудена да ги гори във атмосферата, или да ги подарява на Китай, Турция, Индия….ПрОсия не разполага с нищо друго освен с тези ресурси, няма технологии, няма промишленост носеща печалби. САЩ и ЕС им ги крадяли?!? По-голяма глупост не можа ли да съчиниш?

    Коментиран от #10, #12

  • 10 квя

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ФакЪт":

    Ако си използваш малко мозъка, може и да разбереш, какво съм написал. За справка: петролните кладенци в Либия, Ирак, нашето злато...

    Коментиран от #13

  • 11 Стратега

    3 0 Отговор
    Имат право да изберат САЩ и да станат роби. Това каза агента и слугата на ЦРУ Борел!
  • 12 квя

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ФакЪт":

    Отделно не си схванал първата част не коментара ми. Сам казваш, че Русия има ресурси, но други държави ги нямат. Западът има технологии, но няма ресурси. Схващаш ли ми идеята за невъзможността една държава да е 100% независима. Един има едно, друг друго, за това всички държави са свързани помежду си по някакъв пряк или косвен начин! Но на демократичните държави това не им изнася. Искат евтино или безплатно. За това внимателно помисли зад втората част на първият ми коемнтар!
  • 13 ФакЪт

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "квя":

    Ти ако имаше малко мозък, нямаше да напляскаш всички тези щуротии! Всеки грам злато, всеки литър петрол се заплаща на съответните държави!!
  • 14 ФакЪт

    0 1 Отговор
    LIST OF TOP TEN WORLDS RESOURCE RICH NATIONS STATISTICS:
    Sr. No. Country Name Main Natural Resources
    1 Russia Coal, oil, gold, gas and timber
    2 United States Natural gas, gold, copper and oil
    3 Saudi Arabia Gas, timber and oil
    4 Canada Uranium, timber, oil, phosphate and gas

    Ама четете малко преди да пляскате глупости!