Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 08:09 2 760 14

Зукърбърг живее в дигитален феодализъм

  • марк зукърбърг-
  • мета-
  • фейсбук

Може би най-странното е, че те се обграждат с подлизурковци в работата

Зукърбърг живее в дигитален феодализъм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Списанието „Венити феър” публикува голяма статия за основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг. В него се разказва, че милиардерът "живее в собствен затворен свят", не общува с никого, освен с най-близките си служители и не позволява на никой от екипа да спори с него, предаде БГНЕС.

Статията започва с разказ за женска битка по бойни изкуства, на която Зукърбърг присъства в началото на октомври със съпругата си Присила Чан. Обикновено стотици фенове гледат битките в „Арекс Арена” в Лас Вегас, но този път беше необичайно тихо: по-голямата част от местата бяха празни. „Зукърбърг, който вероятно се страхува от хората, просто нае цялата арена“, пише авторът на статията Ник Билтън. Изданието коментира, че огромните пари влияят на хората по различни начини. Докато знаменитостите в Холивуд започват да инвестират милиони в пластични операции, за да останат млади и красиви завинаги, технологичните милиардери управляват богатствата си по съвсем различен начин. „Колкото повече пари и слава печелят, толкова по-дълбоко навлизат в своя затворен свят, където не взаимодействат с нас, простосмъртните“, пише изданието. Такива хора летят с частни самолети, за да бъдат "далеч от хората", а за да не общуват със съседите си, купуват най-близките къщи, както прави Зукърбърг - този негов навик е известен отдавна.

„Може би най-странното е, че те се обграждат с подлизурковци в работата и живеят в собствен формат на дигитален феодализъм, като рядко взаимодействат с хора извън непосредствената им среда“, отбелязва журналистът. Според автора желанието на Зукърбърг да сведе до минимум общуването лице в лице му е струвало скъпо. Преди година Марк обяви решението си да преименува Фейсбук на Мета и да заложи на метавселената. Оттогава стойността на компанията е паднала с над трилион долара до 236 милиарда долара, докато собственото състояние на Зукърбърг се е свило с около две трета до над 100 милиарда долара. Освен това той съкрати около 11 000 служители.

„Проблемът е, че никой не иска да живее в метавселената - да ходите на срещи във виртуално кафене на Луната, да излизате на виртуален плаж, облечен като дигитално бодливо свинче, или да ходите на виртуални тренировки с приятели, които живеят в съседство", казва се в статията. Авторът на публикацията е сигурен, че основното, на което ни научи пандемията, е, че технологиите са необходими, когато няма друг начин за общуване между хората. Въпреки това във време, когато пикът на пандемията отмина, ние започнахме да ценим общуването на живо повече от всякога. В самата компания Фейсбук не всички подкрепиха идеите на Марк за превръщането ѝ в Мета и някои бяха шокирани от промените. Журналистът разговаря с бивш служител на компанията, който каза: преди това Зукърбърг е позволявал на членовете на екипа да изразят мнение, дори и да не го споделя. Сега, според служителя, милиардерът е "заобиколен от подмазвачи", които одобряват всички негови идеи. Никой друг в компанията не спори с шефа за траекторията на Фейсбук. „Тази компания се управлява само от емоциите и вътрешния инстинкт на един човек, никой не смее да оспори решенията му“, оплаква се анонимно един от служителите.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамби

    31 0 Отговор
    И този ще ни го дават за пример....
  • 2 Урюрвкос

    24 0 Отговор
    големите пари са и голямо бедствие единствения лек е щедра благотворителност
  • 3 СЗО

    33 0 Отговор
    С една дума- изперкал.
  • 4 надарена кака

    5 1 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 5 Шарко

    33 0 Отговор
    Лошото е когато се съберат десетина такива откачалки с много пари и започнат да управляват света

    Коментиран от #10

  • 6 сила

    2 9 Отговор
    завиждам му......ако имах такива пари не съседните къщи бих изкупил , а една цяла област от хиляди квадратни километри.......мразя така нареченита хора , обичам природата и животните

    Коментиран от #11, #14

  • 7 бушприт

    11 1 Отговор
    А аз ако имах толкова пари,щях да помогна за построяването на детската болница,щях да купя кувьози и необходимата апаратура за детските отделения и щях да забраня да се събират капачки и смачкани кенчета.

    Коментиран от #12

  • 8 Механик

    12 0 Отговор
    За тоя не знам, ама стигнах до изречението "... женска битка по бойни изкуства." и изгубих интерес към тоя който е писал статията.
  • 9 Оги

    13 1 Отговор
    За какъв се мисли тоя хилав изклес як? Жалък животец води, за какво са ми тия милиарди?
  • 10 Механик

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шарко":

    Те вече са се събрали, че дори и опити да го откраднат тоя свят за себе си вече има направени.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сила

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "бушприт":

    това е работа на държавата........и ще го направи пак с МОЙТЕ ПАРИ , защото съответно съм и платил милиарди в данъци , осигуровки и т. н.
  • 13 не му е зле

    5 0 Отговор
    Прави каквото си иска, а (тези, който трябва да бъдат обидени, наругани и напсувани) му ползуват "услугите" и му наливат пари. Все пак сураттефтера е морален компас не само на настоящето издание.
  • 14 Вероятно

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "сила":

    "така наречените хора" също те мразят и ще им направиш услуга, ако не им се мяркаш...