Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 13:06 1 504 8

Паник бутон ще пази жени от насилие

  • насилие над жени-
  • паник бутон-
  • гърция-
  • жени-
  • насилие-
  • телефон

От мобилния телефон се подава текстово съобщение до властите

Паник бутон ще пази жени от насилие - 1
Снимка: Shutterstock

Със закон в Гърция въвеждат паник бутон за защита на хора, които са в риск от насилие на фона на увеличаване всяка година на броя на убийствата на жени от техни роднини, предаде БНР.

Програмата за паник бутон е включена в изменение на закона за защита живота на гражданите към Министерството на правосъдието. Реално това е програма на мобилния телефон, която при необходимост информира полицията за опасност за живота. Предназначена е за жени, пострадали и в риск от домашно насилие. Само от началото на годината в Гърция бяха убити 30 жени.

С тази програма, обясняват специалисти, от мобилния телефон се подава текстово съобщение до властите, както и координатите на човека, който е в риск.= Първоначално пилотната програма включва пострадали жени в Атина и Солун, като след това ще покрива цялата страна. Гърция въведе промени в Наказателния кодекс, съгласно насоките на Европейския съюз по отношение на престъпления от домашно насилие, но паник бутонът е възможно да спаси потенциални жертви.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гърция

    4 2 Отговор
    е Гърция , България е България.....

    Коментиран от #4

  • 2 въпросче

    4 5 Отговор
    А в България кога? За насилие не само над жени. Гърция внася еврозаконите,а България още се ослушва.
  • 3 Аватар

    5 1 Отговор
    Паник - бутона няма да помогне.Ако тези жени осъзнаят,че имат работа с насилник психопат ще се откажат от ролята на жертва и ще се защитят или ще напуснат психопата.
  • 4 ДА ДЕ.....

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гърция":

    АМА В БЪЛГАРИЯ БАКШИШИТЕ ИМАТ БУТОН ПРИ ПАНИК АТАК😱
  • 5 съд за съда

    8 4 Отговор
    Ахааа, ясно, отново жените са жертви. А защо почти никой не се пита какви са причините!? Давам отговор веднага за непросветените - феминизъм без граници. Същият "паник бутон" трябва да могат да използва и всеки мъж при всяка провокация от страна на все недоволните от живота феминистки които си го изкарват на мъжа. Очевидно гръцките политици и те са си продали душите, както западните им "партньори" . Затова и всички вкупом мразят истински държави като Иран където им резват главата на всички феминистки!
  • 6 Шефкет

    1 0 Отговор
    В Туркия няма такива рабути.
  • 7 някой посяга на гъркини

    3 0 Отговор
    Боже, тези хора нямат никакво чувство за себе уважение!
  • 8 Бе мен ако питате,

    4 0 Отговор
    що не измислят и бутони за мъже, дето жените им ги дъвчат за всичко. Поне половината от роднини и познати са такива и на някои мъжете им не издържаха и се преселиха в по-добрият свят. Вчера в ЛИДЛ на паркинга една такъв гръмогласен скандал му вдигна как подреждал багажника с покупките, че се чудя как му издържаха нервите. Да добавя, че съм жена, наближаваща 70.
Новини по държави: