Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 16:33 3 622 3

Защо в Иран ликуваха след разгромяващата загуба от Англия

  • иран-
  • катар-
  • световно първенство-
  • аятолах али хаменей

Играчите на националния отбор демонстративно не пяха националния химн преди началото на мача, а някои от тях носеха и черни лентички на китките си, явно в знак на траур за жертвите на протестите в Иран

Защо в Иран ликуваха след разгромяващата загуба от Англия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Реакциите бяха парадоксални. Загубата на иранския национален отбор по футбол на Световното първенство в Катар предизвика радостна еуфория в Иран, но не и симпатии към футболистите. Много иранци са възмутени от отбора.

Вечерта по улиците на Техеран цареше празнично настроение, сякаш отборът на Иран е спечелил мача си срещу Англия. Но един жител на Техеран казва: "Когато Иран вкара първите голове, чух клаксони и радостни дюдюкания навсякъде в нашия квартал, които продължиха и след мача."

Играчите на националния отбор демонстративно не пяха националния химн преди началото на мача, а някои от тях носеха и черни лентички на китките си, явно в знак на траур за жертвите на протестите в страната. Това обаче не им спечели симпатиите на демонстрантите у дома.

Гняв заради снимки с иранския президент Раиси

Снимка в мрежата показа огромен плакат на националния отбор на Иран за Световното първенство по футбол в Катар. Някой го е подпалил. Пламъците бавно разяждат образите на иранските играчи. На друг плакат, издигнат от протестиращите в Иран, е изобразена футболна топка, цялата в кръв.

Треньорът на популярния техерански футболен клуб "Персеполис" Яхия Голмохамади написа в мрежата по адрес на иранския национален отбор: "Всички ние искаме да им вкарат десет гола“. Много иранци са силно разгневени от това, че преди да заминат за Катар, футболистите се срещнаха и снимаха с ултраконсервативния президент Ебрахим Раиси.

Играчите могат да бъдат наказани

Остава отворен въпросът как ръководството в Техеран ще реагира на мълчанието на играчите по време на националния химн. Преди седмица ирански новинарски сайт цитира духовник, който настояваше всички футболисти, които не пеят химна, да бъдат изхвърлени от отбора. За някои от тях навярно ще има последствия, след като се върнат в Иран. Какви биха могли да бъдат те?

Наблюдателите смятат, че са възможни различни мерки - натиск срещу тях и семействата им, прекратяване на спортни договори и дори съдебни обвинения. Проправителствените медии анализираха мача срещу Англия в репортажите си за Световното първенство по футбол, но не коментираха мълчаливия протест на играчите.

Допълнителни призиви за протест

Треньорът на футболния клуб “Персеполис”, както и потребители в социалните мрежи призовават хората да излязат по улиците в Джаванруд и други градове в кюрдските райони на Северозападен Иран. Все повече са съобщенията, че силите за сигурност брутално потушават протестите по тези места. Правозащитни организации пишат за множество смъртни случаи в рамките само на няколко дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    12 9 Отговор
    България, ако падне на футбола от САЩ, Радев ще обяви национален празник поне 3дни! Соросоидната ще изпадне в еуфория!
  • 2 кравар

    2 9 Отговор
    Щото искат да падат, да ги тъпчат.
  • 3 Хомейни

    0 0 Отговор
    Кюрдите ще ми изядат рязания!