Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 17:35 4 286 31

Милиони работници не достигат в Германия. Кои са най-засегнатите сфери?

  • германия-
  • икономика-
  • работна ръка

Според проучване на VDMA само 14 процента от компаниите досега са приложили конкретни мерки за увеличаване на дела на жените сред служителите

Милиони работници не достигат в Германия. Кои са най-засегнатите сфери? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Все повече стават незаетите работни места в Германия, до 2035 година те могат да достигнат седем милиона. Особено драматичен е недостигът на инженери, 67 процента от компаниите в сферата търсят кадри.

Недостигът на работна ръка в Германия е все по-отчетлив. В следващите години ситуацията вероятно ще се влоши допълнително. По данни на Института за изследване на заетостта в Нюрнберг, ако не бъдат приложени спешни мерки, до 2035 година още седем милиона работни места могат да останат незаети.

Една седма от трудовия пазар в Германия е застрашен

"До 2035 година заради демографските процеси Германия ще изгуби седем милиона работници или една седма от трудовия си пазар", казва Енцо Вебер, който е един от авторите на изследването.

"Но спадът може да бъде спрян, ако се задействат всички лостове за запазване на работните места на по-възрастните хора, за засилване на професионалното развитие на жените, за привличане и интегриране на имигрантите, за по-нататъшно намаляване на безработицата и за увеличаване на раждаемостта", подчертава Вебер.

Най-голям потенциал носят жените имигрантки

Според експертите равнището на заетост на мъжете в средните възрастови групи надхвърля 90 процента. Това означава, че в тази посока има само "ограничени възможности за подобрение". Според експертите процентът на заетост на германските жени в тази възрастова група е 85-90, което означава, че той все още може да се увеличи до някаква степен.

От друга страна, заетостта на жените с негерманско гражданство понастоящем е с до 20 процентни пункта по-ниска. "По-висока заетост изглежда напълно постижима при тях", се казва в проучването на института. По-възрастните мъже също могат да работят повече - в момента заетостта при тези на възраст между 60 и 64 години е до 20 процентни пункта по-ниска, отколкото при мъжете между 55 и 59-годишна възраст.

Недостигът при инженерите е особено остър

Особено драматичен е недостигът на инженери. Отворени позиции има в 67 процента от компаниите в бранша. Причините за недостига на инженери се крият, от една страна, в демографското развитие, но също така и в конкуренцията с други сектори. След спада по време на коронакризата делът на инженерите вече почти е достигнал рекордното ниво от 2019 г. Понастоящем в сектора работят повече от 180 000 инженери.

"Тезите за деиндустриализацията на Германия са празни приказки", казва Хартмут Рауен от съсловната организация VDMA. В дългосрочен план проблемът с наследниците е предизвикателство номер едно пред машинните инженери. Браншът се опитва да привлече специалисти на ранен етап чрез стажове и практически семестри, програми за дуално обучение и посещения на компании по време на следването.

Според проучване на VDMA само 14 процента от компаниите досега са приложили конкретни мерки за увеличаване на дела на жените сред служителите. Понастоящем делът на жените сред инженерите в областта на машиностроенето е 11,3 на сто. Това е с два процентни пункта повече, отколкото през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    42 2 Отговор
    Ми поканете си още..
  • 2 БОЗА

    40 2 Отговор
    Е уж стотици хиляди млади афганистански и сирийски инженери и лекари и програмисти са при вас....а нема ора братче...и що тъй...в краен случай нашите роми от цигански произход ше ползвате-нема да се давате ей...толкова разчитах,че сте ги интегрирали... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 ...

    41 2 Отговор
    А нашите инженери продават вестници в будките и билетчета в автобусите. А ако си намеря място по специалността - то на мижава заплата щото собственика казва - "Тука е България, толкова даваме."
  • 4 Факт

    25 2 Отговор
    Германия е част от миналото както Шумер и Акад Маите Ацтеките Седящият Бик Вавилон и тн.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Как

    31 5 Отговор
    Абе може 67 % от местата да са незаети,но ако българи си търсят работа , дори и с диплома ,няма да ги вземат.Германците си падат по чалмалии и тях търсят да наемат за работа.
  • 8 Е, ама пък

    18 0 Отговор
    хирурзи си имате в излишък и още такива напират. Плюшени мечета имате ли още. Ако нямате, отваряйте нови фабрики.
  • 9 Още малко!

    24 0 Отговор
    Сега като приемат Украйна, Смъкъдония и Албания, всички нужди на Европа ще бъдат задоволени!
  • 10 Айде ся. Ето Ви съвет

    27 1 Отговор
    Около 5 милиона навляци са на помощи и не искат да работят. Спрете им помощите и който не иска да работи-кой от къде е
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Айкю 1

    15 0 Отговор
    Как нямали работници, нека да премахнат хюмън ресурсес фирмите и да видиш с какъв мерак ще работят хората!
  • 13 Да бе да

    16 0 Отговор
    Като имат нужда от работници да си стегнат мързеливите задници и да работят ,а не да търсят роби.
  • 14 сиган тиган

    5 0 Отговор
    те търсят реални инженери, не на хартия, няма оправия, така е като направиха системата да зачита правата на жените, сакън да направиш 1-2 деца че стратегическо финансово планиране за десетилетия, айде шиваната ви система с регулации и свръхквалификации, дет си мислите ще живееете по 500 години с права алабализми, накрая всичко няма кой да поддържа , каййфф , още повече че семейни бизнеси не се поощряват , само треа детето да ходи в метрополията да учи в най-престижното , най-скъпото, ся няа от де да смучат, за тва реват кайфф
  • 15 Бойко

    3 0 Отговор
    Айдеее тук ще останат само пенсионери
  • 16 Сарказъм

    5 0 Отговор
    Няма страшно, Българчетата отиват в Холандия. Държава със широко-разпространен език и перспектива.
  • 17 Маруся от Хановер

    4 12 Отговор
    Бардаците не изпитват никакъв проблем откъм работна ръка. Даже обратното, за 1 място се борят 8-9 рускини.

    Коментиран от #18

  • 18 ХАХАХА

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Маруся от Хановер":

    Имаш предвид украйнки !
  • 19 Брей

    14 0 Отговор
    При толкова милиони инженери, IT специалисти ,лекари ,които прииждат на тумби от Азия и Африка няма ли подходящи за високо квалифицирана работа.? Ааа вие търсите работяги, а те на работа не кълват ,а?
  • 20 един от многото

    7 0 Отговор
    Време е дойчовците да се научат да работят!
  • 21 У бре

    10 0 Отговор
    Че как тъй? Нали толкова милиони емигранти приеха,с цветя ги посрещнаха ,па нито един ли не заработи от тях?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кандидат

    6 0 Отговор
    Значи работниците се подбират по полов признак, а не според квалификация, кой какво е завършил, години опит? И май излиза че бежанците са с предимство... Все пак мога да разбирам, освен да чета.
  • 24 ха ха

    7 1 Отговор
    Живея в Германия и въобще не е така. Само мрънкат, че няма хора изпращаш св и получаваш отказ и причината не е, че си чужденец. Масово родени в Германия с отличен немски и образование не намират работа с месеци. Пращаш св и докато стигнеш до интервю минават седмици, но иначе много са на зор. Просто нямам обяснение.

    Коментиран от #26

  • 25 Стоянов

    6 0 Отговор
    Глупости, няма такова животно като недостиг на работници в Германия. Най ми било мизерно заплащане, няма значение с каква квалификация си 12 евро бруто, като ти изпраскат данаци и удръжки, едвам ти стигат за квартира и тоалетна хартия. Който е мераклия за мизерен живот да заминава.
  • 26 Аз Бре

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    Хм,в района на Щутгарт съм.
    Фирмата за която работя,взима всеки който иска да работи без немски,от скоро имаме и украински преводач.От Януари,на фирмата и трябват нови 150 работници,новата работилница е почти готова.
    Неквалифициран работник взима ако му се работи 2000 евро нето,работа на акод(ако е работохолик,много повече)
    И какво се случва,хора за работа няма...защото не искат да работят,на помощи е по-леко.Идват,трябва им подпис за помощите и айде чао
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха-ха-ха

    1 0 Отговор
    "...Особено драматичен е недостигът на инженери...."?

    Ами сами сте си виновни. И в Германия става това, което и в САЩ се наблюдава. Да се изучиш да си финансов жонгльор е много по-лесно и по-доходно отколкото да се мъчиш с висша математика да проектираш машини и електроника. Защо тогава да се учиш за инжинер, когато на финансовите пазари само за няколко години можеш да заграбиш огромни средства, ей-така?
    Капитализмът се подограва с инжинерите за това няма да има умни от тях... И всичко ще.отиде към жълтите, там да разработват съоръжения и техники ..
  • 31 ели

    1 0 Отговор
    Както вървят нещата след години Германия няма да има цели промишлени отрасли по- всяка вероятност като колония ще има много по малко нужда от работна ръка.В сфера на обслуживание ще има нужда където не е нужно висока квалификация.
Новини по държави: