Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 12:30 917 8

Великобритания ограничичава използването на китайски системи за видеонаблюдение

  • великобритания-
  • китай-
  • камери-
  • системи за видеонаблюдение

Британските власти са разпоредили да се преустанови инсталирането на произведени в Китай системи за видеонаблюдение в "критични съоръжения" поради рискове за сигурността, съобщава вестник The Financial Times

Великобритания ограничичава използването на китайски системи за видеонаблюдение - 1
Снимка: Shutterstock

Британските власти са разпоредили да се преустанови инсталирането на произведени в Китай системи за видеонаблюдение в "критични съоръжения" поради рискове за сигурността, съобщава вестник The Financial Times.

Според министъра на кабинета Оливър Даудън подобни ограничения ще засегнат "оборудването за наблюдение, произведено от [китайски] компании“. Решението е взето след преглед на ситуацията със сигурността, която е установила, че "в светлината на заплахите за Обединеното кралство... са необходими допълнителни проверки“.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви на 15 ноември, че Китай представлява "системно предизвикателство за ценностите и интересите" на страната и също така заплашва "икономическата сигурност" на Великобритания.

По-рано бе съобщено също, че Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) възнамерява да забрани продажбата на нови телекомуникационни устройства, произведени от Huawei и ZTE, както и части от оборудване за видеонаблюдение от три други китайски фирми. Съответните мерки ще бъдат взети поради рискове за националната сигурност. На 12 март 2021 г. регулаторът посочи китайските компании Hytera Communications Corp., Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. и Dahua Technology Co. като заплаха за сигурността на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 5 Отговор
    Когато не-китайски камери те държат под строг постоянен надзор, се чувстваш съвсем по-свободен, да.
  • 2 Киро

    3 1 Отговор
    Да се страхуваш и от сянката си?!

    Коментиран от #6

  • 3 ЛИЛИ

    2 1 Отговор
    СТРАХХХХХ
  • 4 Това трябва да стане и в България

    2 2 Отговор
    Китай са ненадеждна държава, работеща единствено в полза на собствените си интереси и не зачитаща никакви правила и закони. Крадат технологии, не плащат за ползване на патенти и други. Имал съм платени пратки към Китайски фирми които изобщо не пристигнаха. От Китайската държава не оказват каквото и да е съдействие. На много от продуктите им софтуерът е с затворен код и е съмнително дали продуктите не се ползват за шпионаж. При изтегляне на софтуер и файлове от Китайски сайтове, е имало вируси, зловреден софтуер и т.н.
  • 5 Ранко Петров

    1 2 Отговор
    Голям праз.Китайците ще си го преместят в другия крачол.
  • 6 да но

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Да се страхуват тия дето правят золуми, българина като види мамера на кръстовище и става много културен.
  • 7 Нова вълна

    1 0 Отговор
    Китайските системи ще бъдат заменени с индийски, работещи "на живо". На всеки стълб ще бъдат качени по четирима индийци, които ще наблюдават и ще записват в тетрадки. Резервите са от Пакистан.
  • 8 ъъъ

    1 0 Отговор
    т.е вложени са пари за боя

    и сега вместо Made in China, ще е Made in Taiwan...
    хитро,бързо и евтино ...

    и вълка сит и агнето цяло!
Новини по държави: