Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Ноември, 2022 14:05 4 701 52

ISW: Студът усложнява бойните действия в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • зима-
  • война

Провалите на руската тактика, логистиката и оборудването продължават деморализирането на руските войски и нарастването на критиките към ръководството

ISW: Студът усложнява бойните действия в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Общият темп на операциите по фронтовата линия в Украйна се забави през последните дни поради влошаващите се метеорологични условия. Но е вероятно и отново да се ускори през следващите няколко седмици, докато температурите падат още и земята замръзва. Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW).

Украински и руски репортажи от критични фронтови зони в цяла Източна и Южна Украйна, включително Сватове, Бахмут и Въгледар, показват, че операциите от двете страни в момента са затруднени от проливен дъжд и кал.

Засяга се за пореден път и друга важна тема от руските ежедневни действия в Украйна - депортацията на деца.

Руските власти продължават усилията си да депортират деца в Русия под прикритието на схеми за медицинска рехабилитация и програми за осиновяване. Украинският център за съпротива съобщи на 26 ноември, че руската администрация в Луганска област е извършила медицински прегледи на 15 000 деца на възраст между две и 17 години и е установила, че 70% от децата (10 500) се нуждаят от специални медицински грижи, които изисква те да бъдат преместени в Русия за "лечение".

Центърът за съпротива заяви, че руските служители имат за цел тези схеми за принудително депортиране да отведат и семействата на децата в Русия, за да приберат децата си, след като те получат лечението. След това Центърът за съпротива ще прецени, че тези семейства не могат да се върнат у дома в Украйна. Докладът на Центъра е в съответствие с предишната констатация на ISW, че руски официални лица провеждат умишлена кампания за обезлюдяване в окупираните украински територии. Руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова публикува допълнително откъс от документален филм, разказващ историята на осиновените от нея деца от Мариупол. Тези действия може да представляват нарушение на Женевската конвенция, както и умишлена кампания за етническо прочистване.

Руските служители може да се опитват да противодействат на влиянието на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин чрез насърчаването на други паралелни военни структури. Украинското главно разузнавателно управление (ГУР) съобщи на 26 ноември, че руски служители са назначили свързан с експрезидента Виктор Янукович прокремълски бизнесмен Армен Саркисян за нов администратор на затворите в окупираните от Русия територии в Украйна и че Саркисян възнамерява да използва роля за създаване на нова "частна военна компания". ГУР съобщи, че Саркисян е моделирал усилията си за създаване на нова частна военна компания върху набирането на затворници от групата "Вагнер" в Руската федерация и че руско-арменският бизнесмен Самвел Карапетян спонсорира усилията. Карапетян е собственик на холдинговата компания Ташир, дългогодишен подизпълнител на руската държавна енергийна компания Газпром. ГУР съобщи, че опитът на Саркисян да създаде нова частна военна структура е опит да се създаде противотежест на фактическия монопол на Пригожин в областта на руските частни военни компании.

Вероятно високопоставени руски служители са одобрили усилията на Саркисян, тъй като частните военни компании са незаконни в Русия.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров съобщи, че се е срещнал с руския президент Владимир Путин на 25 ноември и твърди, че са обсъдили участието на чеченските части във войната в Украйна и създаването на нови руски военни части и части на Росгвардия, съставени от чеченски персонал.

ISW по-рано съобщи, че Кадиров редовно насърчава усилията си за създаване на базирани в Чечения паралелни военни структури.

Руските официални лица може допълнително да популяризират съществуващите паралелни военни структури на Кадиров и усилията на Саркисян да създаде частна военна компания, за да противодейства на нарастващото влияние на Пригожин, за когото ISW преди това писа, че използва собствените си паралелни военни структури, за да се утвърди като централна фигура в руската провоенна ултранационалистическа общност.

Провалите на руската тактика, логистиката и оборудването продължават деморализирането на руските войски и нарастването на критиките към ръководството. Първият заместник-министър на информацията на Донецката народна република (ДНР) Данил Безсонов заяви на 25 ноември, че грешките на военните власти от всички нива са принудили руския президент Владимир Путин да нареди непопулярна частична мобилизация. Безсонов твърди, че руските военни власти разчитат на мобилизирания персонал, за да коригират грешките на властите в планирането, като същевременно оставят мобилизираните войници в лоши условия. Известен руски блогър описа изключително остарялото оборудване, с което мобилизираните войници бяха снимани по време на обучение в Кострома, като депресиращо.

Украинският генерален щаб заяви на 26 ноември, че руските власти продължават да се борят да осигурят логистична подкрепа за мобилизираните войници. Руските цивилни са все по-малко склонни да подкрепят материални инициативи, за да запълнят тази празнина, въпреки че цивилните акции за събиране на мобилизирани войници продължават.

Руски източник определи създаването на 25 ноември от руския президент Владимир Путин на електронен държавен информационен ресурс за информация за граждани, регистрирани в армията, като полезен ресурс за подпомагане на по-доброто снабдяване на войниците, воюващи в Украйна. Предвижда се базата данни да започне работа на 1 април, за да съвпадне с наборната военна служба през пролетта.

Продължаващите трудности на руските сили да осигурят медицинските нужди на войниците вече възпрепятстват лечението на цивилни в окупираните от Русия територии. Украинският генерален щаб съобщи на 26 ноември, че руските сили в Луганска област са претърпели големи загуби и все повече присвояват цивилни болници в окупирани райони за изключително военна употреба. Съобщава се, че цивилните в Луганска област се сблъскват с нарастващи трудности при достъпа до медицински услуги и намирането на място в моргите.

Кремъл продължава да отговаря непропорционално на ограничената вътрешна съпротива срещу войната на Русия в Украйна. Известен руски източник на новини съобщи на 25 ноември, че руските власти са създали три допълнителни полицейски контрола и са изпратили почти дузина служители на полицията и Федералната служба за защита да патрулират денонощно стените на Кремъл, след като неидентифицирано лице е написало "Не на войната" на стената на кремъл.

Мащабът на подобен отговор показва продължаващата загриженост на Кремъл относно вътрешната съпротива.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    57 10 Отговор
    Генерал Зима атакува Киев.

    Коментиран от #23

  • 2 С ТОПЛИ УСА СНАРЯДИ.

    16 45 Отговор
    НА УКРАИНСКИТЕ ВОЙНИЦИ ИМ БИЛО СТУДЕНО, А НА РАШКИТЕ ИМ ПАРЕЛО?
  • 3 лют пипер

    29 4 Отговор
    Температурите падат още и земята замръзва. Движението трудно се връзва. Танковете трябва да слагат зимните гуми.
  • 4 Пич

    67 14 Отговор
    Браво на украинската армия ! Преди отказа да воюва в мъгла , сега геройски не иска да воюва на студено !!! Важното е , да лъже , че напредва !!!

    Коментиран от #28

  • 5 Айде пенсиите да лягат

    8 27 Отговор
    от 14:00 до 16:00.
    Стига са драскали тука по цял ден!
  • 6 ГРЕШКА

    12 35 Отговор
    МАЙ ГИ ТОПЛИМ РАШКИТЕ С БЪЛГАРСКИ СНАРЯДИ?

    Коментиран от #10

  • 7 Григоров

    9 42 Отговор
    Руските фашисти кастрират украински деца

    Коментиран от #44

  • 8 въпросче

    17 1 Отговор
    А кога ще има хайл?
  • 9 Стоян Александров

    49 15 Отговор
    Напротив. Студът УЛЕСНЯВА МНООООГОООО БРАТССКА РУССИЯ В БОРБАТА Й СРЕЩУ ЗЛОТО, СРЕЩУ НАТО. НАТОВСКИТЕ БАНДИТИ И ПОЗОРНИЦИ, ОТ КОЙТО Е И ЕНИЧАРСКАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ НАЧЕЛО С ПРЕДАТЕЛЯ- ЕНИЧАР РУМЕН РАДЕВ....ДАВАЙ СТРАНА ОГРОМНАЯ, ДАВАЙ.....НАТОВЦИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА В СТУДА СВЕТЯТ НА ТЕРМОКАМЕРИТЕ КАТО СВЕТУЛКИ. БОМБИТЕ ВЕЧЕ СА СЪС 100%- ОВА ТОЧНОСТ. НАТО Е ОБРЕЧЕНО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НА ПОГОЛОВЕН И УНИЗИТЕЛЕН ПРОВАЛ. КОЛКО Е ЖАЛКО ДА СИ В СЪЮЗА НА НАТО.

    Коментиран от #26

  • 10 Бай Филчо

    11 15 Отговор

    До коментар #6 от "ГРЕШКА":

    Но пък отоплителните бг снаряди са первое качество!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факт

    14 40 Отговор
    Генерал Зима е на страната на Украйна.Русия не е спечелила нито една война в която Украйна не е била на нейна страна.

    Коментиран от #16

  • 13 Софиянец

    30 7 Отговор
    Хоxлите няма да могат да се окопват в твърдата замръзнала почва, чака ги неизбежната денацификация!
  • 14 Има лесно

    18 1 Отговор
    Ако имат смелост,да ги преместят на топло,към ОАЕ,нали са силни,могъщи,сега заради един студ,да загубят?!
  • 15 ТаУмВзе

    34 6 Отговор
    Окраинското наци, без ток и вода. Да видим кога ще ликвидират окраинците наркоманчето злеленски. Z
  • 16 От плажа

    41 6 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Пухахаха, е нема такава глупост! Май не си чувал за втората световна война, а? В нея укропитe са настранара на фашагите начело с бандера срещу свята Русия!
  • 17 Да светна малоумниците!

    13 25 Отговор
    Няма случай в историята, когато агресор да е печелил война!

    Коментиран от #22

  • 18 За русофилите!

    11 22 Отговор
    Какъв изрод трябва да си да се радваш, че се убиват хора!

    Коментиран от #20, #41

  • 19 СМЕШНИ НОВИНИ

    24 2 Отговор
    ОТ БЕСАРАБСКИ ФРОНТ
  • 20 ЖЕКО

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "За русофилите!":

    ВОИНА Е БЕ МУЦИ А ПРИ ВОИНА УМИРАТ ХОРА

    Коментиран от #27

  • 21 АЙШЕ ХОДЖА

    16 3 Отговор
    Неска фърлих боб. Три пъти се завъртя и посочи кюмбето. Ше става топло , ще напича яко украинците.
    Хабер да ви е.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Яни

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    😄😄😄💂тез слояа от российскии народни приказки ли ги копираш дурашка. Баба Яга и късчей бесмъртни,няма ли и те да се включар в таз война.😄😄😄💂
  • 24 Българка

    6 23 Отговор
    Значи за путинистите с кървави ръце избиването, изнасилването и отвличането на украински деца е нормална част от тяхната "специална" касапница, но те гласуват закон за спиране достъп на чужденци до сурогатни руски майки, защото то било отвличане и извеждане от Русия. Путин изгони стотици хиляди руснаци с мобилизацията си, но то е в реда на нещата

    Коментиран от #46, #52

  • 25 ЯзеСъм

    19 0 Отговор
    Защо пропагандата върви едностранно както бе по комунистическо време? Що не дават материали и от другата страна? Как да ви вервам тогава?
  • 26 Простя Копейкин

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Стоян Александров":

    НАТО в момента в стаята ли се намира ?
  • 27 Още един неграмотен русофил

    2 11 Отговор

    До коментар #20 от "ЖЕКО":

    1 изречение, 2 грешки!

    Коментиран от #32

  • 28 Бай Яни ,,🤔😄😄

    4 21 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    💂😄😄😄😄😄💂те това да не са клоуните от кремъл,дет отложиха въздушното шоо по време на парада под текст че времето не позволявало,валяло дъжд... А иначе продължава великата прегруперовка на втората армия след ВСУ в Запорожието.😄😄😄😄
  • 29 890

    12 0 Отговор
    НЮЗ БГ НАИ КОЗЯШКИЯ САИТ
  • 30 Тръмп

    1 5 Отговор
    Армията от Донбас
    Е обута в АдиБас!

    Коментиран от #51

  • 31 Ар Джей Макрейди

    4 17 Отговор
    Великия коз на Кремъл , зимата , за първи път работи срещу самите тях, кой сее вятър, жъне бури
  • 32 ЖЕКО

    15 1 Отговор

    До коментар #27 от "Още един неграмотен русофил":

    КАКВО ТИ ПУКА НЕ СМЕ КАТО КОЗЯЦИТЕ УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТННИ КОИТО ГЛЕДАТ КАК ДА ИЗЛЪЖАТ НАРОДА
  • 33 стоян георгиев

    3 19 Отговор
    Руските мобилизирани ще видят голям зор в украинските поля.лоша екипировка ,лоша логистика и напълно бездарно и безотговорно ръководство ще докарат ситуацията до трагедии.при подобна руска организация не им трябват даже украинци за да се скапят.

    Коментиран от #43

  • 34 Вирус

    9 0 Отговор
    Няма какво да се чете идете и им помогнете нали сте разбирачи хаха
  • 35 БгТопИдиот

    16 0 Отговор
    Генерал Студ и генерал Глад ще посочат победителя.
  • 36 Вирус

    24 1 Отговор
    Стига сте писали глупости не разбрахте ли че сащ и нато воюват против русия и нищо не могат да и направят хахаха
  • 37 Венсеремос

    20 1 Отговор
    Войната отдавна е на изтощение и от месеци Украйна ползва всичко от внос и кредит - от оръжия и войски, та вече до ток и храни. Та как точно я виждате да спечели, при условие, че всичко става на нейна територия? Колко милиона украинци избягаха? А колко биха се върнали и къде?
  • 38 Очевидци твърдят

    19 0 Отговор
    Че руснаците не само крадат деца а и ги готвят с картофи или със зеле
    Украинците също крадат деца но по най-хуманен начин ги ядат сурови
  • 39 стоян

    0 15 Отговор
    Другари - след огромни човешки загуби през първата световна война русия Капитулира и подписа капитулацията пред Германия - Полша Литва и Латвия и България - и настана революцията на крепостните безимотни руски селяни - и сега нещата вървят по същия план
  • 40 Мдааа... спасението

    18 1 Отговор
    „Ръководството на Украйна има всички възможности да "сложи край на страданията" на населението в страната, като изпълни исканията на Русия за разрешаване на конфликта“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков“
    .......... ....... .......
    Ам чи то и на децата е ясно, че това е единственото решение, но зеленчука според притчата ще изяде солта, ще изяде боя с тоягата и накрая ще си плати кат поп!!!!
  • 41 Помнещ

    23 1 Отговор

    До коментар #18 от "За русофилите!":

    Що бе Хилърито даже пляска с ръци когато убиха Кадафи - явно всички амери са изроди. Да не говорим когато избиваха виетнамци с напалм или когато избиха 1 милион жители на Ирак в Мосул и Рака.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 табсо

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    За бандерите след гладомора..предстой студомора.

    Коментиран от #47

  • 44 Ставри

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Григоров":

    И на теб ли ти ги резнаха?Е сега си вече баш евроатлантик.Вей гордо знамето.
  • 45 електрически Москвич

    11 1 Отговор
    Окраинци, Винтер ис коминг! Путин е кралят на Севера и Защитник на Човешкия Свят!
  • 46 скапана бандерка..

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Още ли си във фургона..айде у влашко,при другите бандеки..
  • 47 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #43 от "табсо":

    Докато са с Европа и САЩ няма да има ни едното ни другото.ти обаче пусни да гледаш руските военни канали как са екипирани руснаците.после пиши.
  • 48 Катюша

    3 9 Отговор
    Това са новите еничари, Путин е за ликвидация, без съд като Хитлер.
  • 49 ЗИМАТА РУСИЯ ЩЕ СТРЕЛЯ ОТ ЛАПТОП

    2 3 Отговор
    НА ТОПЛО !Все още търсиш своя нов дом?
    Заповядай на точното място.
    Стилно и качествено строителство В КИЕВ - НА ПОЛОВИН ЦЕНА !
  • 50 БЕСНИ СА ВРАГОВЕТЕ НА РУСИЯ ЧЕ Е 1000

    5 1 Отговор
    ПЪТИ ПО - СИЛНА ....................
  • 51 Босият

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Тръмп":

    А как бяха обути талибаните в Афганистан ?
  • 52 Ами че

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Що не си направиш едно in vitro с усръиска сп... ма, естествено с проверен генетичен произход. Така ще станеш първата Българка сурогатна майка помогнала за победата на усръйна
Новини по държави: