Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 16:15 1 236 7

На Хаваите изригва вулканът Мауна Лоа

  • сащ-
  • хавай-
  • хавайските острови-
  • вулкан

Най-големият активен вулкан в света Мауна Лоа в Хавай започна да изригва, изхвърляйки пепел и камъни, съобщиха днес местните властите

На Хаваите изригва вулканът Мауна Лоа - 1
Снимка: Shutterstock

Най-големият активен вулкан в света Мауна Лоа в Хавай започна да изригва, изхвърляйки пепел и камъни, съобщиха днес местните властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Геофизичният институт на САЩ каза, че изригването е започнало снощи. Сутринта потоците от лава са били ограничени в района на върха на вулкана и не е имало заплаха за близките селища.

Учените бяха нащрек заради регистрирано напоследък рязко увеличение на земетресенията в района на вулкана, изригнал за последно през 1984 г.

Мауна Лоа се издига на височина 4169 метра. През 2018 г. при изригване на доста по-малкия съседен вулкан Килауеа бяха разрушени 700 жилища.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехооооооо

    9 2 Отговор
    На природата започна да й писва от гадните човечета и тръгна да си казва думата. Това е само първоначално изкашляне, за прочистване на гърлото. Като вземе да реве, душа да ни е яка.
  • 2 хавайски нощи

    5 1 Отговор
    тъкмо смятах да отида там на вакейшън за Коледа ! ся ли намери да изригва?
  • 3 До Ехооооо

    9 4 Отговор
    Природата си "кашля" и се прочиства от милиони години, самоглупчовци като тебе не са го разбрали !

    Коментиран от #5

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 0 Отговор
    Природата си има свой график и не го споделя с нас - хората! Това, че нямаме вулкани в България, не значи, че не можем да бъдем засегнати от тях!
  • 5 Ехооооооо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "До Ехооооо":

    Струва ти се, че природата се движи линейно. Всъщност всичко в света се движи във формата на квантов континуум. Това, което за теб е очевидно, е очевидно за всички. Но какво се крие зад очевидното? И имаш ли достъп точно ти до тези знания? Не мисля.
  • 6 Коментар

    1 0 Отговор
    Ореваха света с някакво глобално затопляне макар че едно време планетата си е била по-топла от сега.Ето им вулкан и не е само той.Праховите частици от вулканите отразяват слънцето и така ще стане по-студено.
    Жалко:(.Не обичам студ.
  • 7 Иван

    3 2 Отговор
    Това е предвестие, че скоро Русия ще унищожи американските военни бази в Европа, Сирия, Ирак, Япония и Южна Корея.