Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 14:04 24 004 37

"Дали пък това не въвлече в играта и българската мафия?": германски медии за Ружа Игнатова

  • ружа игнатова-
  • криптокралица-
  • криптовалута-
  • фбр-
  • германия-
  • мафия

Германски издания разказват за Ружа Игнатова и нейната конструкция от лъжи

"Дали пък това не въвлече в играта и българската мафия?": германски медии за Ружа Игнатова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Българката Ружа Игнатова е в списъка на най-издирваните от ФБР престъпници - това припомнят две публикации в големи германски вестници. Поводът е набиращият популярност документален филм на нашия колега Йохан фон Мирбах, посветен на Ружа Игнатова.

Под заглавие "Бизнесът с надеждата" вестник "Райнише пост" пише: "Тя има милиарди - и сякаш потъна вдън земя. Редом с убийци, наркобарони и банкови обирджии Ружа Игнатова е в списъка на ФБР. Жената, която се самонарече "криптокралица" и изгради пирамида върху дигиталната валута на име OneCoin, е завлякла инвеститорите с поне 4 милиарда долара."

"Една история за победата на алчността над морала"

Изданието отбелязва още, че само в Германия около 60 000 души са повярвали в криптовалутата, а по цял свят броят им надхвърля 3 милиона. Докато в Лондон Игнатова харчи по 100 000 паунда на ден за шопинг, в Уганда едно семейство губи всичките си пари, научаваме от филма на германския разследващ журналист. Пред неговия микрофон един от адвокатите на пострадалите казва, че бизнесът на българската е бил "да продава надежди".

В публикация по същата тема авторитетният "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) препраща към актуалния скандал около "криптокраля" Сам Банкман-Фрайд и неговата борса за криптовалути FTX. Авторът на статията задава закономерния въпрос дали Банкман-Фрайд просто си e направил зле сметката, или пък обратното - сметката му е била тъкмо да измами толкова много хора. "Поуката за всеки наивен инвеститор гласи: по-добре да внимавате много, отколкото сляпо да се доверявате, търсейки дивиденти и сигурно пристанище за собствения капитал. Още повече, че мнозинството хора не разбират как функционират блокчейн-валутите. Струва си да се поучим от грешките от миналото", отбелязва вестникът и на свой ред също припомня историята на Ружа Игнатова - така, както е разказана в документалния филм на Йохан фон Мирбах. "Това е една история за победата на алчността над разума и морала, а Ружа Игнатова носи отговорност за един от най-крупните финансови скандали в историята", обобщава авторката Урсула Шеер.

Системата на "д-р Ружа"

В края на нейната статия четем: "Многостепенният маркетинг превърна инвеститорите в подизпълнители в една система с измислени обменни курсове. Система, която се рекламираше на масови мероприятия с "д-р Ружа" на сцената, наподобяващи на някаква смесица от поп-концерт и евангелистка литургия. От притока на капитали печелеха единствено хората на върха на пирамидата. Всички други останаха на сухо", пише авторката и продължава:

"По някое време Ружа Игнатова дори вече не знаеше какво да си прави парите. Тя инвестираше в недвижими имоти и започна да изгражда мрежа от фирми фантоми по цял свят. Дали пък това не въвлече в играта и българската мафия? Убита ли беше Ружа Игнатова? Или пък все още живее под масивна охрана някъде в Дубай, където беше седалището на OneCoin? Документалният филм не дава отговор на тези въпроси. Но затова пък показва как лъскавият блясък може да снабди с фалшиво съдържание една конструкция от лъжи, която в крайна сметка все пак рухна. А че измамата "OneCoin" продължава и без Ружа Игнатова, под други имена и в ръцете на други хора - ето, това е още едно от посланията на тази невероятна история.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    74 14 Отговор
    За мутропитека от Банкя е тишина от ортаците му европейски. Бухаххах Таа, че ги е изпържила им е проблем.

    Коментиран от #17

  • 2 Браво браво

    117 15 Отговор
    Тая е най-великата ромка раждана някога по българските земи! Даже Софка, Азис, Фики и целия катун заедно не могат да и се метнат на малкото пръстче!

    Коментиран от #36

  • 3 сила

    79 11 Отговор
    Айшето ги закопа...........направи им циганска магия и обра балъците
  • 4 ГОЛЯМ КЕФ

    50 22 Отговор
    евала им на такива цигани, евала им , има на какво да се нучим от циганите, как да оберем гадните европейци и да им е гадно , сега много го били ама ще си ближат раните цял живот няма да я намерят
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дааа

    50 49 Отговор
    Българската мафия е ДБ/ЛГБТ и Кирчо Измамника Гепачи!
  • 7 ПетровMr Петров

    67 15 Отговор
    Малко яснота по въпроса - Ружа Игнатова е родена в БГ, има БГ гражданство , но етнически тя не е българка.Тя е циганка/ромка или някакво друго от тоя сорт.

    Коментиран от #26

  • 8 Мафиозите

    46 8 Отговор
    ватмана Минчев явно се е облажил, щом и лъска имиджа !

    Коментиран от #19

  • 9 Звездите ми го говорят

    38 11 Отговор
    Тази, Ружето, е вече в астрала! Продава виртуални билети за Рая!
  • 10 ПкаБендните

    78 18 Отговор
    те и украинкосто зърно беше за Африка, пък накрая и 2 процента не ходят до там, всичко отива в Европа, ама пропагандата ни продъни как Африка ще умре заради едното пристанище. Сега същото, немците загубили млрд., ама африканско семейство загубило всичко... една и съща плоска пропаганда. А че 1.5 млн. българи напуснаха държавата заради разграбването от страна на запада на нашите богатства ... това никой не го вълнува, да вземат да направят филм и за това.

    Коментиран от #14

  • 11 Продавала

    88 5 Отговор
    била надежда! Че какво лошо има в това? Доколкото знам не е принудила никой на сила да си даде парите. Банките, като си сменят лихвените проценти и всевъзможни такси, по - законни ли са? ИСТИНАТА Е, че хорската лакомия, граници не познава.
  • 12 Aлфа Bълкът

    49 15 Отговор
    Ружа Игнатова НЕ Е БЪЛГАРКА, не я ли виждате, че е копанарка? А тези които са я виждали и са си дали парите - Аспаруховия Мост!

    Коментиран от #24

  • 13 ПетровMr Петров

    29 12 Отговор
    В Германия сега се "светват за т.нар. кланова престъпност.И на тях им е удобно да говорят за българката-по тоя начин плюят върху цялата ни държава , етнос и култура.Не им е удобно да си кажат , че това са наследници на същите цигани/роми , които са изгонени от Испания, Франция ,Германия , преди 4-5 столетия .Султана ги приема и настанява от унгарската Пуста насам към Балканите.Та нали и те са чада на Аллах ,т.е. и те са деца на Бога.
  • 14 Незнаещ

    21 11 Отговор

    До коментар #10 от "ПкаБендните":

    Защо не кажеш,тези милион българи в чужбина,колко пари пращат на близките си?Един от тях съм,но те убеждавам,че не съм сам....

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГРАД ВИДИН

    35 13 Отговор
    Много привлекателна мадама, красива и натурална.Има нещо завладяващо и привличащо в нея, не случайно е привлякла толкова инвеститори.Много е сексапилна, просто е страхотна.

    Коментиран от #18

  • 17 х.Империал

    12 11 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Преди време имаше събиране на балъците в хотел Империал в Пловдив,2,3 хил евро поканата да 2 дни,показвали са някакъв койнд,на който адреса е в София същият като уан койнд,кой ли седи зад нея.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Другият един

    27 1 Отговор
    А случайно някоя от телевизиите дето я рекламира ха и показаха като наша гордост да вземат да кажат нещо или са забравили Ами и на държавно ниво дали не я посрещнаха като освободителна и те забравиха Сега всичките потопени
  • 21 Боби

    20 3 Отговор
    Не е измамила никой българин, явно е измамничка с принцип , не закачай своя народ.
  • 22 Еранков

    17 3 Отговор
    Като виждат, че е ромка как може да и дават парите си. Сами са си виновни. Тука има, тука няма.
  • 23 Бате Иво

    21 8 Отговор

    До коментар #14 от "Незнаещ":

    Пращаш щото ваште с мизерните пенсии не могат да преживеят
    Не знам къде в чужбина си ама може и от социални помощи в България да пращаш пари
    И там все ще си второ качество човек
    Щото си българин
    А колегата е прав
    Ако България не беше разграбена от запада е то ясно Путин е виновен де
    Ха ха ха ха ха ха ха ха
    Та ако малко се поинтересуваш това е целта на колективния запад
    България да престане да съществува като страна
    Предложено навремето от Чърчил и Рузвелт
    Ма един мустакат ударил по масата и казал че тая работа няма да стане
    Па ти си пращай пари в България
    Между другото ако не са такива като теб въпреки че им се гледа на второ качество западните пенсионери ще са по зле и от наште
    Ама ти нали пращаш пари в България
    И не си единственият
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    АЛФА В Ъ Л К Ъ Т така е
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ти пък

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "ПетровMr Петров":

    Ти пък кога и изследва ДНК-то. Цирирай някой източник
  • 27 Дойче Урсула

    11 1 Отговор
    За кратко време натрупа и се покри нашата Ружа.
    За това не могат да и простят всичките тези крадци,банкери, политици и ЦРУ.
    Но американците с ковид " ваксини" и укро кризата и самолете на хартия от балъци като нас направиха кинти.
    Дано някой ден да им приседне!
  • 28 Гръм

    10 1 Отговор
    Само наивници могат да повярват в тази приказка.
    Зад цялата тази комбинация със сигурност стоят акули чиято цел е завличането на парите от баламите поставили за лице Ружа и както обикновено става крадците викат дръжте крадеца
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 РУЖА ПРЕЦАКА ХИЛЯДИ АЛЧНИ КРАДЦИ ВЛОЖИЛИ

    3 1 Отговор
    СИ ПАРИТЕ В КОПАЧКИ И БИТКОЙНИ ...... ЯКО ГИ ПРЕЦАКА - ЕВАЛАРКА И ПРАИМ !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 орцето

    4 0 Отговор
    " Много трудно е да хванеш черна котка в тъмна стая , особено когато тя не е там " !!! " Сеъила се Мара да се побара " !!!
  • 33 каква българка

    5 1 Отговор
    тя си е с германско гражданство
  • 34 Вълкът

    4 3 Отговор
    Българинът е завислиф народ една красива дама било то от ромски или лъкъфтоидае произход голям ум целият свят натхитри адмирации
  • 35 Джипси Кинг

    1 0 Отговор
    Ружа станала кралица щото откраднала 4 милиарда. А нашата Урсула гепи 72м от ваксите на Файзер а дори и принцеса не стана.Що така бе...Филм няма ли да има или когато са нашите хора, няма такива филми.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: