Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 20:25 1 174 11

Напрежение! Яир Лапид призова световните лидери да блокират палестинското предложение за израелската окупация

  • израел-
  • палестина-
  • яир лапид

Израел окупира Западния бряг, наред с Източен Йерусалим и ивицата Газа, по време на Шестдневната война през 1967 г., а палестинците искат да създадат своя държава на тези територии, отбелязва Ройтерс

Напрежение! Яир Лапид призова световните лидери да блокират палестинското предложение за израелската окупация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският министър-председател Яир Лапид призова днес световните лидери да блокират палестинското предложение в ООН за консултативно становище на Международния съд за израелската окупация, съобщи Ройтерс, позовавайки се на неговата канцелария.

Лапид се обърна към повече от 50 държавни ръководители, включително тези на Великобритания и Франция, за да поиска от тях да окажат натиск върху Палестинската автономия, която има ограничена власт на окупирания Западен бряг, и да ѝ попречат да лобира за проекторезолюцията в Общото събрание на ООН.

В текста, който вече бе одобрен от комисия на ООН в началото на ноември, Международният съд в Хага е призован да се произнесе спешно за "продължителната окупация, заселническата дейност и анексирането на палестинската територия" от страна на Израел в нарушение на правото на палестинците на самоопределение.

Израел окупира Западния бряг, наред с Източен Йерусалим и ивицата Газа, по време на Шестдневната война през 1967 г. Палестинците искат да създадат своя държава на тези територии, отбелязва Ройтерс.

"Тази резолюция е резултат от съгласувани опити да бъде набелязан Израел, да се дискредитират нашите легитимни опасения за сигурността и да бъде оспорено самото съществуване" на нашата държава, пише израелският премиер в писмото, копие от което е било предоставено на медиите.

Статутът на спорните територии трябва да бъде предмет на преки разговори между Израел и палестинците, каза Лапид и добави, че отнасянето на въпроса до Международния съд на ООН "само ще бъде от полза на екстремистите".

Подкрепяните от Съединените щати преговори бяха преустановени през 2014 г., а израелски политици, които вероятно ще имат високи постове в бъдещото коалиционно правителство на страната, са против създаването на палестинска държава, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    19 3 Отговор
    нагли калимявки - окупират и само разширяват територия - ама соросите ще ги подкрехят въпреки че са виновни
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фен

    23 1 Отговор
    И това ако не е двоен стандарт...
    Израел и САЩ могат да завладеят когото си поискат, а Руснаците не могат да спасят сънародниците си от геноцид....
  • 4 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Наричат Русия Окупатор а! Зависи кой окупира да. Оставям на страна, как евреите са си Купили Израел.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дааааааа

    19 2 Отговор
    израелската окупация е факт и многократно е дефинирана като такава и от ООН, и от всички световни институции. Израел е страна осъществяваща апартейд .....факт обявен от редица хуманитарни организации.....разбирайте фашисти
  • 7 В историята на ООН

    13 1 Отговор
    Няма нито една страна, в света за сигурност на ООН с толкова много осъдителни резолюции Абсолютен ФАКТ !
  • 8 Шака Zулу

    15 1 Отговор
    НЕЗЕМНА ИСТИНА Е В КАКЪВ ПОКВАРЕН И ФАЛШИВ СВЯТ ЖИВЕЕМ ,В КОЙТО НАД 7 МИЛИАРДА СА РОБИ НА ШАЙКА ХИТРЕЦИ.
  • 9 Тошо

    11 1 Отговор
    Идеята със сапуна на хит....е останала недовършена. Жалко и сега цял свят не вижда мир заради алчността на ев...
  • 10 Израел

    1 0 Отговор
    Е престъпна държава
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.