Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 18:00 1 554 21

Германия привлича работници от страни извън ЕС

  • германия-
  • пазар на труда-
  • легална миграция-
  • квалифицирани работници в германия

Германското правителство одобри в сряда планове за реформиране на имиграционния закон, тъй като Берлин се стреми да отвори пазара си на труда за така необходимите работници от страни извън Европейския съюз

Германия привлича работници от страни извън ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Германското правителство одобри в сряда планове за реформиране на имиграционния закон, тъй като Берлин се стреми да отвори пазара си на труда за така необходимите работници от страни извън Европейския съюз, предава Ройтерс.

Правителството заяви, че иска да насърчи имиграцията и обучението, за да се справи с недостига на квалифицирани работници, който тежи върху германската икономика във време на забавящ се растеж и застаряващо население, което оказва натиск върху държавната пенсионна система.

Планираните реформи на Закона за квалифицирана имиграция, въведени за първи път през март 2020 г., включват "карта с възможности за търсещи работа" въз основа на нова точкова система, която взема предвид фактори като езикови умения, образование и трудов опит, а не само формални квалификации.

Неквалифицираните работници също трябва да получат възможност да мигрират в Германия, ако Федералната агенция по заетостта види нужда от тях в определени сектори.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър каза пред репортери, че реформите ще представляват "най-модерния закон за имиграцията в Европа", след като кабинетът подписа ключовите точки от плана.

Проектозаконът за инициативата, която беше широко приветствана от индустрията, обаче не се очаква преди начлото на следващата година.

Недостиг на работна ръка има в различни сектори, от гастрономия и грижи за децата до високи технологии и възобновяема енергия.

Коалицията се надява да съчетае стимулите на пазара на труда с облекчени правила за получаване на германско гражданство.

Опасения изразяват от партията на Свободните демократи - младши партньор на тройната коалиция и от консервативната опозиция, че промените отиват твърде далеч или дори биха могли да стимулират нелегалната миграция.

Попитан за критиките, министърът на труда Хубертус Хайл каза: "Да направим възможна квалифицирана имиграция в Германия е път на икономически здрав разум".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    33 2 Отговор
    Катаджия, германец спира кола за проверка,и казва на колегата си:Мемет, глей кво смешно име има тоя:Ханс

    Коментиран от #15

  • 2 Няма лошо

    12 7 Отговор
    И едните доволни , и другите !
  • 3 Местния Козар

    33 1 Отговор
    Да уе, колкото и ислямистите които прибраха работят, толкова и другите дето ще си домъкнат.

    Коментиран от #13

  • 4 такаето

    21 0 Отговор
    и ще въздигне и извиси третия лай н арх ама да видим до кога
  • 5 Европеец

    34 2 Отговор
    "Да направим възможна квалифицирана имиграция в Германия е път на икономически здрав разум".

    Така е, те бившите бойци от ИДИЛ са много квалифицирани - стават за касапи. Да не говорим за квалифицираните работници от Сомалия, Судан, Конго и Афганистан - всички са много квалифицирани и всичките са извън ЕС. Пък тези от източния край на ЕС за нищо не стават.
  • 6 Тиква

    19 1 Отговор
    И? Да стоят на студ и глад ли там?
  • 7 Госあ

    35 0 Отговор
    Щом и източноевропейците, които ни вземат за втора ръка хора им станахме скъпи…да фалират
  • 8 Култура миянко

    24 2 Отговор
    Трябват им ам уджи за черна работа.Инжинерите и лекарите които поканиха,не им се бачка,на социал е по голям кеф.
  • 9 МирО

    31 2 Отговор
    При толкова емигранти, от арабския свят и от покрайнината и кво, пак няма работници, ми не им се работи, както нашите "курортисти" по черноморието, като има луди да плащат що да не си лежим в хотелите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Преминаващ оттук

    25 4 Отговор
    В Германия вече не можеш да чуеш немска реч. Това което са предприели за емигрантите да им дават немско гражданство няма да доведе на добре. Дойчовците са умна нация но трябва друг подход за задоволяване на тази огромна икономика.

    Коментиран от #20

  • 12 Ген. Гурко

    26 1 Отговор
    Нещастници. Поканиха и имат два милиона млади арабски и африкански гости и няма кой да работи. Инженери били, лекари били, техници били, доценти и професори и ИТ специалисти били ... Проклети да са че накрая успяха, след два опита през ПСВ и ВСВ, да разрушат Европа, европейските нации и християнството.

    Коментиран от #17

  • 13 Днеска срещнах двама белоруси

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Местния Козар":

    И пътят е ясен Телета бе,не разбират.Викат една година Полша и патом.Беше 11:20 и там някъде във Варшава.Ама кат са сетят за кво стаа апрор и половината русиа са измтъкнала от робство на "бизнесмени"
  • 14 Вие се деиндустриализирате

    18 1 Отговор
    нямате нужда от работва ръка.
  • 15 мани,

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Танк":

    сега гледах мача Франция-Тунис, демек Европа-Африка... само дето незапознат човек не може позна кой отбор е европейският, а кой африканският...:))))))
  • 16 Русенец

    8 1 Отговор
    Германия да учи "майчин език".
  • 17 Русенец

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ген. Гурко":

    То, ако арабите и африканците работеха, щяха да работят и в техните страни.
  • 18 ЕтоГоБаткоВе

    14 0 Отговор
    значи тия тарамбуки дето тичат презглава през нашите граници и ни трепят като пилци, са всъщност немски работници, бързащи за работа ?!!!
  • 19 Taka така

    6 0 Отговор
    Европа потъва вече не е симпатично място за работа,нормалните се изнасят
  • 20 Taka така

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Преминаващ оттук":

    Ами умни колко да са умни съсипаха всичко и не за първи път
  • 21 Анонимна

    2 0 Отговор
    Ми да приемат наще екскурзианти от хотелите ,добре ще им се отрази и на едните и на другите
Новини по държави: