Last news in Fakti

2 Декември, 2022 14:36 3 609 17

Напрежението между Косово и Сърбия отново се покачва

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич

Назначаването на нов министър за общностите в косовското правителство на мястото на оттеглил се министър от Сръбска листа предизвика гневни реакции в Белград

Напрежението между Косово и Сърбия отново се покачва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич отправи снощи тежки обидни думи към премиера на Косово Албин Курти в необичайно гневно изказване и дори обяви, че Сърбия няма да участва в очакваната на 6 декември в Тирана среща на върха ЕС-Западни Балкани. Повод за това изказване, окачествено някои медии като "скандално", стана назначаването от косовския премиер Албин Курти на Ненад Рашич за министър на общностите в правителството на Косово. Рашич зае вчера мястото на Горан Ракич от Сръбска листа, който подаде оставка във връзка с напрежението около регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово.

Председателят на Прогресивната демократична партия Ненад Рашич беше назначен вчера за министър на общностите и завръщането в правителството на Косово. Решението за назначаването е подписано от министър-председателя на Косово Албин Курти. За съветник в министерството на общностите и завръщането бе назначена Рада Трайкович.

Партията Сръбска листа, която напусна косовския парламент, реагира гневно на тези назначения и ги окачестви като противоконституционни.

Противоконституционното решение за назначаване на Ненад Рашич за министър на общностите и завръщането в правителството на Прищина без съгласието на сръбските депутати е най-добрият пример за "автократичните, диктаторски, противоконституционни, незаконни и антисръбски действия" на Албин Курти, заяви Сръбска листа и обяви, че ще внесе жалба до Конституционния съд.

Ръководителят на службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович от своя страна заяви, че "марионетката на Албин Курти" Ненад Рашич не представлява сръбския народ и за него сърбите в Косово не са гласували.

Вучич обиди Ненад Рашич и Рада Трайкович, която бе назначена негов съветник, като ги нарече "измет", но и министър-председателя на Косово Албин Курти, когото нарече "терористична измет“. Очевидно сръбският президент е бил подразнен от факта, че е бил хванат неподготвен от това назначение, което той твърди, че не е трябвало да се случи, но и от меката реакция на Европейския съюз, отбелязва белградската агенция агенция Бета.

Възможно е той да е бил подразнен и от изявленията на Курти, дадени в интервю в сряда вечерта за сараевския портал N1. В това интервю между другото косовският премиер заяви, че трябва да се даде шанс на диалога между Белград и Прищина. Той обаче признава, че това няма да е лесно, защото, както каза, Сърбия "не е нормална държава".

"Искаме споразумение, отиваме на диалог. Изглежда, че Белград и Вучич не искат споразумение... Косово е нормална държава с напредък и развитие, но отношенията ни със Сърбия не са нормални", заяви Курти. Според него Сърбия не е нормална държава, а автокрация с много тесни връзки с Кремъл. "По време на управлението на Сръбската прогресивна партия Сърбия стана провинция на Русия и затова ситуацията на Балканите е опасна, защото освен че се борим с хегемонията на Белград, има и Русия. Косово има собствена армия и полиция и е много по-демократична държава от Сърбия, а независимостта на Косово е много по-голяма, отколкото в Сърбия, която е зависима от Русия. По икономически растеж изпреварваме Сърбия. В Сърбия опозицията не може да спечели, а в Косово като опозиция доказахме, че можем да вземем властта. Това е основният тест за демокрацията", заяви в сряда Курти, цитиран от агенция Бета.

Сръбският премиер Ана Бърнабич също бе много остра снощи в изявление по повод на реакцията на Европейския съюз на назначаването на Ненад Рашич. В отговор на изявление на говорителя на ЕС Петер Стано, в което той призова сърбите спешно да се върнат в косовските институции и каза, че Белград и Прищина трябва да спазват съществуващите споразумения, Бърнабич реагира, че подобна реакция е "срам за Европейския съюз" и че назначаването на Ненад Рашич не само противоречи на Брюкселското споразумение, но и на волята на хората, изразена на изборите. Тя каза, че Сърбия няма да присъства на срещата на върха ЕС - Западни Балкани на 6 декември в Тирана.

Чакахме да видим какво ще каже ЕС за назначаването на Рашич и получихме още едно срамно изявление, отбеляза сръбският премиер.

"Отново питам – след 10 години Прищина не е изпълнила Брюкселското споразумение, по което ЕС е гарант, след като тази година сърбите в Косово и Косово бяха лишени от правото да гласуват, на което ЕС отговори с едно изречение в доклада за напредъка, а след назначаването на Рашич Прищина продължава да игнорира ясно изразената воля на сръбския народ в Косово и Метохия, затова питам ЕС - къде са тези европейски ценности, къде е демокрацията, къде е върховенството на закона", добави сръбският премиер.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    12 0 Отговор
    В днепропетровск пак получиха множество ракети, пишат украински издания

    Коментиран от #7

  • 2 ха ха

    29 5 Отговор
    колкото Украйна изпълни споразумението Парижкото споразумение за Донбас толкова и Косово ще изпълни Брюкселското
  • 3 Умният човек се учи от грешките си

    6 26 Отговор
    Същото се отнася и за държавите.За УМНИТЕ!За тези,които не са си взели поука се очаква да повторят преживяното отново в по-гротескно измерение!И ако в Сърбия са забравили за Милошевич и кой сега го замества,не е лошо да си припомнят.Ако те не си припомнят,то НАТО бързо ще им припомни!

    Коментиран от #12, #17

  • 4 БСП за България и Радев

    23 7 Отговор
    Шиптърите си просят великата сръбска армия да г гази. Даже няма да се наложи другарят Путин да помага. Е все пак може да се прати един взвод Вагнер да помогне + малко Кадировци

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Лукашенко

    4 23 Отговор
    Косово е Албания

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалист

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Както Украйна, Така и Косовоса проект на съединените евреиски щати. Целта е ясна и проста - разделяй и владей! На никой не е от полза албанците и сърбите да се бият за някой си евреиски милиардер който иска още повече власт и още повече милиарди и трилиони..наглото е, че същите пари са откраднати от същите пари които после се бият един срещу друг. Абсурд, но факт. Не се оставяйте да ви манипулират с такива елементарни трикове и няма да имате проблеми. Който си е продал душата за пари да му мисли! Може би винаги има какво да се измисли!

    Коментиран от #14

  • 8 Капитана

    5 1 Отговор
    Аз предлагам паметника на Клинтън за арбитър по въпроса!
  • 9 ценов

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лукашенко":

    Съгласен,ако кажеш Македония е България!
  • 10 Летописец

    10 1 Отговор
    И измисленото от турците и янките Косово се включва в номерата срещу православните държави .
  • 11 Великата какво?

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "БСП за България и Радев":

    Ти на опиати ли си?
  • 12 НАТО Е ВРЕДНА

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Умният човек се учи от грешките си":

    НАТО трябва да се РАЗТУРИ - няма място такава войноподклаждаща организация по света, за да изпълнява поръчките на едрия капитал от военно-промишления комплекс. НИЩО ДРУГО НЕ прави НАТО освен изтребване на хора.

    НАТО "забрави" да се разтури, след като се разтури Варшавският договор, каквито бяха международните споразумения!!!

    Сега обслужва интересите на световния жандарм САЩ!
  • 13 БСП за България и Радев

    3 5 Отговор
    Но като се замисля сърбето ще ядят кожената бухалка като робсия как я яде в Украйна, ще им оставят само Крагуйевац и околията, трябваше още 99та да я разпарчетосат и България да си върне Белград и Ниш, во дай Боже сега ще стане, робсия е фалирала.пак като 99та, но сега е и в капитулация и разпад!
  • 14 дори и елементарно образовани

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    по логика и етика специалисти ще ви кажат, че такива конфликти не могат да се разрешат по начина, по който от обора искат. Първо БОМБИХА на поразия Сърбия (1999), после РЪЧКАХА на религиозна и каква ли не друга основа. НЕ ИСКАТ силна държава в ЕВРОПА, още повече в ИЗТОЧНА ЕВРОПА, не искат добри отношения между ЕС и Русия, а да РЪЧКАТ и РУШАТ, да отслабват Европа, но са я съвсем подкарали в хендека!!!!! Лошото е, че от Джендър съюза ги слушат и ишм козируват.
  • 15 Хан Аспарух

    2 3 Отговор
    Аман от българи заразени от вируса Русия в главите на които залпа на Аврора яко кънти в главите им. Тези рублояди са срам и позор за хилядолетната история на европейска България.
  • 16 Джони

    5 3 Отговор
    Сърбите са най големите боклуци на балканите. Социалиста комунист Милошевич води три войни като президент, но не спечели нито една и умре в затвора в Хага.
  • 17 Така

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Умният човек се учи от грешките си":

    Замисли се. Не си прав. Милошевич беше прав да защити държавата си от албанците. И на България ще и се случи да е на мястото на Сърбия. Като гледам колко чужденци живеят тук. Един ден те ще се бият с нас и ще предявяват иск за територии. И аз има за какво да не харесвам Сърбия. От историческа гледна точка.
Новини по държави: