Last news in Fakti

15 Декември, 2022 07:10 1 736 0

Египет демаркира западната си граница в Средиземно море

  • египет -
  • граница -
  • средиземно море-
  • либия

С президентски указ Египет демаркира западната си граница в Средиземно море, която започва от точка едно на сухоземната граница с Либия

Египет демаркира западната си граница в Средиземно море - 1
Снимка: Shutterstock

С президентски указ Египет демаркира западната си граница в Средиземно море, която започва от точка едно на сухоземната граница с Либия, съобщи уебсайтът "Иджипт индипендънт". В документа се посочва, че обявяването на списъка с координати е в съответствие с установените правила. Предвижда се генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) да бъде уведомен за предприетите действия.

Решението на Египет да определи западната си морска граница е важно, тъй като е свързано с възможностите за проучвания за газ и нефт, заявява преподавателят по политически науки в Университета в Кайро Акрам Бадр. По думите му значението на демаркацията е още по-голямо на фона на ситуацията в Либия и чуждата намеса там.

Египетската страна се надява да се превърне в регионален енергиен център, благодарение на бързото нарастване на добивите си на газ, пише "Нешънъл нюз". Онлайн изданието припомня, че Египет, заедно с Кипър, Гърция, Израел, Италия, Йордания и Палестинската автономия, е член на Източносредиземноморския газов форум.

През октомври Египет и Гърция остро осъдиха газовите сделки в спорни води между Турция и базираното в Триполи правителство на Либия - една от двете съперничещи си администрации в северноафриканската държава.

Кайро и Атина заздравиха връзките си през последните години и активно си сътрудничат в разработването на енергийни ресурси в Средиземно море. Двете държави, заедно с Кипър, подписаха споразумение за морските си граници, за да улеснят проучванията за газ в Източното Средиземноморие.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА