Last news in Fakti

15 Декември, 2022 16:20 1 018 1

Сърбия отмени безвизовия режим за гражданите на Индия, Тунис, Бурунди и Гвинея Бисау

  • косово-
  • сърбия-
  • индия-
  • мигранти-
  • граници

С цел да бъде намален мигрантският поток към Европа от тези страни

Сърбия отмени безвизовия режим за гражданите на Индия, Тунис, Бурунди и Гвинея Бисау - 1
Източник: БГНЕС

Сърбия отмени безвизовия режим за гражданите на Индия, Тунис, Бурунди и Гвинея Бисау с цел да бъде намален мигрантският поток към Европа от тези страни, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич по време на посещението си в Унгария, предаде Танюг.

Вучич и унгарският президент Каталин Новак инспектираха временните гранични бариери на граничния пункт Келебия-Томпа.

"Приехме два вида мерки в Сърбия. Първо отменихме безвизовия режим за страните, откъдето идват значителен брой мигранти. Засега това са четири страни и го направихме във връзка с изискването на ЕС. Второто, което ще предприемем с нашите унгарски и австрийски колеги, е укрепването на границата ни с Република Северна Македония, а по-късно и с България. Тази година имаме четири пъти по-голям наплив на нелегални мигранти от Северна Македония и 3,6 пъти повече от България", каза Вучич, предаде БТА.

"Предотвратихме 45 965 незаконни влизания само от територията на Северна Македония. Виждам, че в Унгария броят им е 261 001 и сме предприели още една мярка, която е за по-твърд подход към въоръжените престъпни групи. Недалеч оттук, към Суботица, Палич и Хоргош разположихме по-голям брой от нашите сили за сигурност, имахме въоръжени сблъсъци и арестувахме над 600 въоръжени лица за участие в нелегалната миграция. Вярвам, че ще продължим да предприемаме мерки да запазим сигурността" на страната, каза Вучич.

По-рано премиерът Ана Бърнабич заяви, че от началото на мигрантската криза през 2015 г. през територията на Сърбия са преминали 1,5 милиона мигранти. По думите ѝ от мигрантите в Сърбия сега около 40 процента са от Афганистан, около 30 процента от Сирия, осем на сто от Бурунди, седем процента от Мароко и около пет процента от Пакистан.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А защо Румъния ги допуща?

    1 0 Отговор
    Пресекат реката и те ти пак унгарска граница-Надлак
Новини по държави: