Last news in Fakti

15 Декември, 2022 19:42 1 555 17

Австрийският канцлер иска укрепване на външната граница на ЕС

  • карл нехамер-
  • ес-
  • граница-
  • канцлер-
  • австрия

Карл Нехамер е направил изявления за издигане на повече гранични бариери по външната граница на Европейския съюз

Австрийският канцлер иска укрепване на външната граница на ЕС - 1
Източник: БГНЕС

Както съобщава електронният сайт на австрийските радио и телевизия ОРФ, днес преди срещата на върха в Брюксел федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер е направил изявления за издигане на повече гранични бариери по външната граница на Европейския съюз.

„Най-после трябва да счупим табуто "огради“, е казал канцлерът.

"България има нужда от ограда, която да бъде подкрепена със средства на Европейския съюз", смята той. По-нататък Нехамер е заявил, че е водил „тесни разговори“ с държавните глави на България и Румъния, двете страни, срещу които Австрия наложи вето за влизане в Шенгенското пространство. "Българският президент сам отбеляза", е продължил канцлерът, "че е необходимо да се укрепи оградата на границата с Турция." По собствени данни София се нуждае за тази цел от около два милиарда евро, пише ОРФ.

Австрийската министърка по европейските въпроси Каролине Едщадлер е говорила снощи по телевизионния канал на вестник „Кроне“ за необходимостта от „физически бариери“ за защита на външните граници, се казва в статията.

„Оградите не са нищо ново“, е заявил Нехамер предвид бариерите на гръцко-турската граница. „Но досега държавите бяха оставени сами, Европейската комисия не отпускаше средства.“

България е изпълнила през 2011 година всички необходими технически критерии, цитира ОРФ реакцията на българския президент Румен Радев на австрийското вето и добавя, че всяко възражение на засегнатите държави е вътрешнополитически мотивирано.

Материалът цитира и реакцията на опозиционни партии по този въпрос. Ръководителката на парламентарната група на Партията на зелените Зиги Маурер заявява в съобщение за пресата: „Що се отнася до външните граници на Европейския съюз, то трябва да са възможни две неща: ред и хуманност. Ако Европейският съюз подкрепя държавите си членки при граничния контрол, то това да изпълнява тази цел. Призивът „постройте зидове около Европа“, отправен от вътрешната държава Австрия допринася повече за полемика в дебата, отколкото за намиране на решение“.

Възмущение изразяват и представители на опозиционната партия НЕОС. Евродепутатката Клаудия Гамон е на мнение, че това предложение „а ла Тръмп“ ще доближи Австрия още повече към десните популисти като унгарския премиер Виктор Орбан и ще я изолира от останалите държави в Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо Д

    21 4 Отговор
    "България има нужда от ограда" - вярно ли? Що не го каза на Тулупа?
  • 2 Българка

    2 14 Отговор
    Търся:
    МОНЕТА 1 РУБЛА 2021/2022 "ГОДИНА НА ТИГЪРА" ПРИДНЕСТРОВИЕТО
    Държава:
    Приднестровието
    страни от ОНД
    Съхранение: UNC
    Деноминация: 1 рубла
    Тип монета:
    юбилейни и възпоменателни
    Предмет:
    Зодии и източен хороскоп
    Нова година
    Материал:
    никелирана стомана
    Диаметър: 22 мм.
    Тегло на монетата: 4,65 гр.
    Тираж: 35000 бр.
    Ръб, край: гладка
    Китайският зодиак е разделен на 12 знака, като тигрите заемат трето място в този кръг след Плъха и Вола. Смята се, че хората, родени в годината на Тигъра, живеят в търсене на приключения. Те са смели пионери.
    Плащам в юуани.

    Коментиран от #11

  • 3 Сменям си ник-а

    25 1 Отговор
    Еми елате да си пазите границата.
    Ние не сме в Шенген.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мнение

    6 10 Отговор
    Другите страни членки "набримчиха" Нидерландия и Австрия, че не казаха "Да" на България и Румъния за Шенген, а това прави България лесна плячка за Раша.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    13 0 Отговор
    ЕС трябва да прати оградата по границата с Турция, защото това е Външна граница на ЕС, не само на България. Оградата трябва да се подсили. 2 милиарда са нужни за това!
  • 9 Реалист

    14 0 Отговор
    Оградата по Турската граница е калпава! Трябва да се подсили със средства от ЕС. И ЕС вместо да ни помогне, ни наказва. Това е несправедливо!
  • 10 Да вземе

    19 0 Отговор
    Автомат и да дойде сам да пази границата.
    Много се научиха да искат...
  • 11 Турчин

    1 11 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Търся Българка,може и циганка.Не плащам ,а те трябва да ми плащат за вниманието.500 години
  • 12 И не само

    8 0 Отговор
    Трябват и коли с висока проходимост, уреди за нощно виждане, по-модерно въоръжение за лицата по границата, дронове ... направо да закръглят сумата на 5 милиарда. Нямаме и изтребители ... не е лошо да ни пратят десетина броя подарък за Коледа.
  • 13 Тото

    8 3 Отговор
    Абе този канцлер със тези оскубаните вежди и със тази причесчица май ми се струва че е от левите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Благой от СОФстрой

    4 1 Отговор
    А дали тоа някога ще изгони руските агенти и кинти с влиание от територията ОстРайх?
  • 16 Хаха

    13 0 Отговор
    Ами то е лесно да искаш, а да умират момчета които ви пазят спокойствието! Столетия България пази "велика Европа". 500 години сме ги спасили от османците да ги изколят. Сега пак им пазим гърба, а те ни се подиграват. Не искам нито руски, нито турски, нито американски, нито европейски ботуш. Искам този народ да се опомни и да живее с достойнството, че е велик народ!
  • 17 Зорлия

    1 0 Отговор
    Карл, приличаш ми на арабокюнец,брат.
Новини по държави: