Last news in Fakti

16 Декември, 2022 08:21 3 311 13

Разсекретиха документи за убийството на Кенеди

  • джон кенеди-
  • фбр-
  • сащ-
  • убийство-
  • президент-
  • кенеди-
  • далас

Кенеди бе застрелян на 46 години, докато се возеше в кортежа си през Далас

Разсекретиха документи за убийството на Кенеди - 1
Снимка: Shutterstock

Националният архив на САЩ разсекрети хиляди документи, свързани с убийството на бившия президент Джон Кенеди през 1963 година. Това стана малко след като американският президент Джо Байдън издаде заповедта за разсекретяване, като още стотици поверителни документи остават секретни, предаде Ройтерс.

Кенеди бе застрелян на 46 години, докато се возеше в кортежа си през Далас на 22 ноември 1963 г. Разследване под ръководството на тогавашния председател на Върховния съд на САЩ Ърл Уорън стигна до заключението, че Лий Харви Осуалд, бивш морски пехотинец и привърженик на комунистическите идеи, живял в бившия Съветски съюз, е действал сам. Но разследването бе широко критикувано от академичните среди и от историците през изминалите почти 60 години от убийството.

Хиляди книги, статии, телевизионни предавания и филми прокарват идеята, че убийството на Кенеди е било резултат от изтънчена конспирация. Нито едно от тях не е довело до достатъчно доказателства, че Осуалд, който бе застрелян от собственика на нощен клуб Джак Руби два дни след убийството на Кенеди, е работил с някой друг, въпреки че те представляват значимо културно наследство, предаде БТА.

През 1992 г. Конгресът на САЩ нареди всички останали запечатани документи, отнасящи се до разследването за смъртта на Кенеди, да бъдат напълно отворени за обществеността от Националния архив след 25 години, до 26 октомври 2017 г., с изключение на онези, за които има разпореждане от президента на САЩ да останат все още секретни. През 2017 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп разсекрети поредица от документи, но реши останалите материали да бъдат резсекретявани поетапно.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    26 9 Отговор
    Пуснаха изчистените документи.
  • 2 Севернокорейски режим с 3 пола

    19 5 Отговор
    като още стотици поверителни документи остават секретни, предаде Ройтерс.
  • 3 ПСР

    31 6 Отговор
    Едва ли истината ще излезе наяве.Твърде много мистерии и спекулации,неясноти и вероятности,както и интереси са били преплетени там.Осуалд е убит-много удобно.
  • 4 РАЗБРА СЕ ЧЕ ...

    20 6 Отговор
    Кенеди бе застрелян на 46 години, докато се возеше в кортежа си през Далас........................Е ТВА БЕШЕ НАЙ СЕКРЕТНОТО .....!
  • 5 Дякон Унуфрий Араллампиев

    40 6 Отговор
    Елитни снайперисти са опитвали да повторят този изстрел и никой не е успял Как този нещастник успя с падарска пушка
  • 6 Отдавна

    30 5 Отговор
    е известно, че версията за Осуалд е локумче за масовата публика! Има стотици версии, коя от коя по правдоподобни, но упорито се избягва да се говори за ролята на шпионската им агенция в цялата конспирация, както и за ролята на банкерите от федералния резерв...
  • 7 Минго

    31 5 Отговор
    Абсолютно ясно е защо е убит! Платил е с живота си неразбирането, че правителството на САЩ се управлява от ФЕД.
  • 8 Румен

    19 5 Отговор
    И децата вече знаят за Държавния резерв на САЩ. Кенеди дава заповед да се вземе от еврейте. И после съдете кой е дал заповед да бъде убит Кенеди. Стрелецат Осоалд е само заблуда. Друг с чадър убива Кенеди. Има го на снимката от тогава. Спецялно приготвен чадър за срелба. Стрелял е точно з пъти.
  • 9 Да прав си

    2 7 Отговор
    Но пушката Барет 82а
    И две са големите истории Елвис певеца
    И Кенеди. Много книги филми и реклами на филми и книги. Явно ще излиза нещо и рекламата не закъсня нищо
    Неказано всичко е същото.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 6 Отговор
    Ей сега , оня дето е "гледал в тубата" филми ще Ви каже че това е САМАТА ИСТИНА ❗
  • 11 От страни

    4 5 Отговор
    Да бе - тичат и се спрепат, падат стават и пак тичат да ни раскажат как са го убили. То цял свят знае, случкат е разнищена от хиляди експерти и всички знаят и отчета на комисията на Уорън и ролята на Линдън Джонсън и наградата му във вид на президентство. А грешката на Кенеди беше че се опита да отнеме от ФРС и да върне способноста за емисията на долара на държавата и дже успя да направи една емисия. Ама такива неща не остават без наказание. Ако ще да е Кенеди или е Кадафи който оиска златния динар или Путин кото не иска долара - всички биват убити. А делата им се влачат с години и се шият с "бели конци".
  • 12 любопитен

    3 6 Отговор
    Не разбрах, Путин ли е виновен!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.