Last news in Fakti

16 Декември, 2022 23:53 4 541 8

Страната, където всеки ден изчезват деца

  • трафик на хора-
  • непал-
  • деца-
  • отвлечени-
  • престъпност-
  • бедност

Най-засегнати са най-бедните семейства

Страната, където всеки ден изчезват деца - 1
Снимка: Shutterstock

Най-малко шест деца изчезват средно на ден в Непал. И въпреки че повечето от тях в крайна сметка биват открити и се събират със своите семейства, почти една трета остават безследно изчезнали. Информацията е на Националния съвет за правата на детето, държавния орган на хималайската държава за закрила на децата.

Най-малко 36 612 деца са обявени за изчезнали между юли 2006 г. и юли 2022 година, показват данните на държавната агенция за закрила на децата. Над 23 хиляди от тях са били открити, но 36% или 13 353 деца все още са в неизвестност. Шестнайсет са намерени мъртви или са починали, след като са били открити. Само за една година, между юли 2021 г. и юли 2022 г., най-малко 4646 деца, от които 3431 момичета - са изчезнали. Около 4269 от тях са били намерени, но 377 деца - 90 момчета и 287 момичета - остават в неизвестност.

В страната нарастват притесненията от трафик на деца с цел принудителен труд или сексуална експлоатация. Около 40% от 30-милионното население на Непал са непълнолетни.

Най-уязвимите са и най-засегнати

Друга стряскаща статистика хвърля допълнителна светлина върху причините за хилядите изчезващи хора в Непал. Около 35 000 души в хималайската страна са станали жертва на трафик на хора през 2019 г., посочва се в доклад на Националната комисия по правата на човека. Около 15 000 от тях са мъже и още толкова - жени, а около 5000 са непълнолетни.

Лили Тапа, членка на комисията коментира, че много от изчезналите деца, голяма част от които са момичета в тийнейджърска възраст, може да са станали жертва на трафик именно с цел сексуална експлоатация и принудителен труд. Тя разказва, че мнозина са напуснали домовете си, за да се образоват в големи градове като Катманду, но в крайна сметка са започнали работа в хотели, ресторанти или като домашни помощници, допуска тя. Уточнява, че не е изключено мнозина да са заминали за Индия, за да работят, но да са загубили връзка със семействата си.

Уязвими деца от домакинства с ниски доходи стават жертви на трансграничен трафик на хора и са изпращани в районите на "червените фенери" в Индия за сексуална експлоатация, твърдят от Националния съвет за правата на детето. Говорител на полицията посочва, че някои от децата може би са експлоатирани във фабрики за пещи, хотели, ресторанти и барове: "Но не разполагаме с точни данни за това каква част от изчезналите малолетни и непълнолетни са станали жертва на трафиканти на хора". В много редки случаи децата могат да станат и жертви на трафик на органи.

Момичетата много по-често стават жертви

Момичетата са диспропорционално по-засегнати, показват данни, съобщени от Рам Бахадур Чанд от Националния съвет за правата на детето. Над 60% от изчезналите деца през последните 16 години са момичета. А през последните 5 години 71 на сто от изчезналите малолетни и непълнолетни са момичета. По-голямата част от тях са над 14-годишна възраст.

За известната непалска правозащитничка Мохна Ансари тенденцията към увеличаване на броя на изчезналите непълнолетни е доказателство за липсата на интерес от страна на правителството към проблема. Тя допуска и че е възможно официално обявеният брой на изчезналите деца да е занижен, тъй като някои случаи може въобще да не са били докладвани на властите. Ямлал Бхусал, който е говорител на непалското Министерство на жените, децата и възрастните хора, казва, че властите работят по формулирането на различни политики и планове за действие, за да се работи по-ефективно за откриването на хилядите липсващи деца.

Автор: Лекханат Пандей


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    10 4 Отговор
    И там ли откриха нефт или гaз, че почнахте сега и Непал

    Коментиран от #7

  • 2 ВЪВ ФАШИСТКА УКРИЯ СА ИЗЧЕЗНАЛИ 56 000

    14 4 Отговор
    ДЕЦА .......... 56 000 ДЕЦА !

    Коментиран от #6

  • 3 Мексико и Бразилия

    7 1 Отговор
    Мексико е много зле положението защото най много власт имат картелите и трафика трите. Мисля че се сещате какво произлиза от това. И Рио де Жанейро е подобно положението
  • 4 да питам само

    8 1 Отговор
    в покрайнината как върви търговията с органи? на ден по колко деца и младежи изчезват по каналите през тука към туркието?
  • 5 бобо

    0 0 Отговор
    А в китайската част на Непал такива неща стават ли?

    Коментиран от #8

  • 6 Въпрос

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "ВЪВ ФАШИСТКА УКРИЯ СА ИЗЧЕЗНАЛИ 56 000":

    И къде ? Са изчезнали . Боярь
  • 7 Рошеее

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    За деца става въпрос , Анадолны ..
  • 8 Боря

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "бобо":

    А не ве