Last news in Fakti

16 Декември, 2022 16:20 1 130 9

Испания разреши на 16 и 17-годишните да правят аборт без съгласието на родител

  • испания-
  • закон-
  • аборт-
  • сексуално здраве-
  • менструални болки

С новоприетия закон Испания става първата страна в Европа позволяваща на момичета на 16 и 17 години да се подлагат на аборт и без съгласието на родител и да се дава платен отпуск за жени, страдащи от менструални болки

Испания разреши на 16 и 17-годишните да правят аборт без съгласието на родител - 1
Снимка: Shutterstock

Долната камара на парламента на Испания (Конгресът на депутатите) прие новаторски закон за сексуалното и репродуктивното здраве, съобщава "Ройтерс".

Съгласно него се разрешава на момичета на 16 и 17 години да се подлагат на аборт и без съгласието на родител.

Освен това с новоприетия закон Испания става първата страна в Европа, която ще осигурява платен отпуск за жени, страдащи от менструални болки.

С този напредък ще можем да упражняваме свободата върху своите тела и да постигнем пълно признаване на правата на половината население на страната, заяви пред депутатите министърът на равенството Ирене Монтеро.

Законът беше приет със 190 гласа "за" срещу 154 "против". Петима се въздържаха.

Лявото коалиционно правителство представи проектозакона за обсъждане през май, с цел да се осигури достъп до аборт и да се премахне клеймото относно менструалното здраве. Законопроектът обаче се оспорва от католическата църква и активисти срещу аборта в страната.

Съгласно нормативния акт отпада задължителният тридневен период на "размисъл" за жени, които желаят да прекратят бременността си, както и изискването за съгласие от родител или настойник, преди момичета на 16 и 17 г. да извършат аборт. Това изискване беше въведено през 2015 г. от управлявалата тогава консервативна Народна партия.

Също така се осигурява платен отпуск за бременните след 39-а гестационна седмица, както и безплатни санитарни и лекарствени продукти при менструация за обществени институции, като училища, затвори и лечебни центрове.

С приемането му сурогатната бременност, която е забранена в Испания, ще се смята за форма на насилие срещу жените.

Лурдес Мендес от крайнодясната партия "Вокс" заяви, че с обявяването на аборта за човешко право се нарушава Конституцията, а ценностната система на Испания се обръща с главата надолу.

От своя страна, Соня Ламас, говорител на клиниката за женско здраве "Датор", коментира през май, че клиниката приветства подобни мерки. По нейни думи т.нар. период на размисъл е ненужен, защото "жените правят информиран избор и ние нямаме нужда да размишляваме върху решение, което вече сме взели".

Законът, приет в Конгреса, трябва да бъде одобрен и от горната камара на испанския парламент - Сената.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Частния Федерален резерв

    5 9 Отговор
    Браво!
  • 2 честен ционист

    6 15 Отговор
    Хитлер е като невръстно пале в сравнение с полубългарина Карл Джераси избил млрд неродени с хапчето си антибебе.

    Коментиран от #5

  • 3 Частния Федерален резерв

    9 8 Отговор
    Ние назначаваме вашите политици. Вече познавате нашите НПО-та. Без анти-семитизъм моля.

    Коментиран от #8

  • 4 тез момета

    4 7 Отговор
    отрано отрано ги засърбява

    Коментиран от #7

  • 5 Айде Дончо

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Може и да го направят ако искат с диагоналната сонда!
  • 6 Нищо чудно

    9 8 Отговор
    западът потъна в сатанизъм, съвсем открито.
  • 7 Макс

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "тез момета":

    Стига глупости . Преди сто години са женили момичетата на 16 години , тогава не ги ли е сърбяло , или е нормално други да решават съдбата ти . Вместо родителите да изпадат в паника е по-добре момичето да реши дали да абортира , или не . Според мен е по-важна превенцията , има много безопасни начини да се предпазят от нежелано забременяване младите момичета , а не да стигат до аборт.

    Коментиран от #9

  • 8 Днешната ционистка мафия

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Частния Федерален резерв":

    няма нищо общо със семитите!
    Това са хазарски изроди, потомци на рекетьорската средновековна държава Хазария и много други психопати, повярвали на техните простотии!
  • 9 ами

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Макс":

    И аз така мисля. Противозачатъчните и аборта винаги оставят следи, които те довеждат до затруднение в по късен етап да се зачене. Най добрия начин един с гума има ги хиляди навсякъде.
Новини по държави: