Last news in Fakti

16 Декември, 2022 20:30 736 8

Китайският лидер Си Цзинпин призова за глобално опазване на биоразнообразието

  • китай-
  • китайският лидер -
  • си цзинпин -
  • биоразнообразие-
  • цивилизация

Си Цзинпин каза, че доброто състояние на световната екосистема е жизнено важно за благоденствието на цивилизацията

Китайският лидер Си Цзинпин призова за глобално опазване на биоразнообразието  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският лидер Си Цзинпин призова днес за постигане на консенсус по въпроса за по-добро световно опазване на биологични видове във видеобръщение към участниците в конференцията на ООН по биоразнообразие в Монреал, Канада.

Си Цзинпин каза, че доброто състояние на световната екосистема е жизнено важно за благоденствието на цивилизацията. "Трябва да ускорим процеса по защита на биологичното разнообразие, да превърнем амбициите в действия, да подкрепим развиващите се страни в изграждането на капацитета им и да координираме усилията си, за да се справим с промяната на климата, загубата на биоразнообразие и други световни проблеми", съобщи ДПА. Трябва да работим заедно, за да постигнем споразумение и да определим цели и създадем процеси за опазване на биоразнообразието, добави той.

Преговорите по време на Петнадесетата конференция на ООН по биоразнообразието в Канада навлязоха в заключителния си етап. На форума, който ще продължи до 19 декември, повечето държави участнички са представени на ниво министри.

Първоначално бе планирано конференцията да се проведе в Китай през 2020, но заради ковид пандемията беше отложена и разделена на две части. Първата се проведе миналия октомври предимно онлайн в Кунмин, Югозападен Китай.

Китай иска да задълбочи международния диалог за опазване на биологични видове, каза Си. Чрез Фонда за зелено развитие, който е част от китайската инициатива за световна инфраструктура "Един пояс, един път", Пекин иска да помогне на развиващите се страни да поставят въпроса за опазване на биологични видове на ново ниво, добави той.

В своята реч китайският лидер подчерта и усилията, които неговата страна полага, но критици се оплакват, че опазването на природата и на околната среда във втората по големина икономика в света е недостатъчно и обикновено отстъпва на заден план пред икономическото развитие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доколенков

    4 3 Отговор
    Жълтите превземат света. От Урал до Жапан всичко ще е тяхно. Скоро. Ще остане Московията с княз Путин. Украина ще е на парчета .
  • 2 Адам Хилтън

    3 0 Отговор
    Циливилизуацията е на гласова поща! Ще чуят съобщението ви за животните, след като се върнат от специалните си геноцидни операции на хора в Сирия, Йемен, Сомалия, Палестина и Източна Европа.
  • 3 Госあ

    5 0 Отговор
    В Германия, страна с огромни горски масиви, няма нито една мечка. Всички са избити, до една. Преди години една от малкото западноевропейски мечки беше навлязла на територията на Германия и беше своевременно застреляна. Друг зелен проект на западноевропейците и наште иноватори е милата ни родина - перките монтирани точно на пътя на Виа Понтика (световен път за миграция на птиците) много, наистина много от тях не достигат крайната си цел. Малко по назад в историята за всички изтребени от западняците видове, няма да се връщам.
  • 4 Ами

    3 0 Отговор
    Да престанат да ядат всичко тогава !

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Харесвам китайска кухня. Всъщност, тя е разпространена в абсолютно целия свят, най вероятно, щото много хора я харесват. Как мислиш ? А китайците не са изтребили пандите си, въпреки че са застрашени (но това е по други неумишлени причини) и за разлика от германците не стрелят по всяка, която се движи, а са отпуснати огромни фондове за опазването им. Също не са изтребили и вълците си, както е в голяма част от западна Европа.
  • 6 един от многото

    2 0 Отговор
    Урките не спадали към биоразнообразието!
  • 7 Ами до Госта

    2 1 Отговор
    Не са ги изтребили, защото си ги развъждат.. да ги ядат ! А що се отнася до китайската кухня, позната е да, по целия свят, както са познати и хамбургесите, аз лично уважавам себе си и не ходя на такава - в краен случай, ако няма нещо по-добро, предпочитам хамбургесата !

    Коментиран от #8

  • 8 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами до Госта":

    Евала ! Хахахаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания