Last news in Fakti

18 Декември, 2022 18:25 1 945 16

Протестиращи сърби и полицията в сблъсъци на границата с Косово

  • сърби-
  • протест-
  • полиция-
  • граница-
  • косово

Хората са опитали да преминат на косовска територия

Протестиращи сърби и полицията в сблъсъци на границата с Косово  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Протестиращи сърби са се събрали днес на граничния пункт Ярине между Сърбия и Косово и са се опитали да преминат на косовска територия, където да подкрепят местни сърби, които издигнаха барикади в Северно Косово, съобщи албанският информационен портал „Вокснюз“, цитиран от БТА.
Сръбската полиция е направила кордон и е спряла демонстрантите, пишат косовски и албански медии.

Призивът за протеста е бил отправен от крайнодесни сръбски организации като „Национален патрул“, който отправи апел към свои привърженици от Сърбия, Черна гора и Република Сръбска в Босна и Херцегов
Според „Вокснюз“ „Национален патрул“ е известен с действия срещу имигранти, с прославяне на сръбски военнопрестъпници и с подкрепа на войната на Русия срещу Украйна. Твърди се, че организацията има връзки с крайнодясната група „Русов“ и с руската частна армия „Вагнер“, посещение на която направи наскоро в Русия.

От косовската страна на границата са били видени части на мисията на НАТО КейФОР. По-късно КосоваПрес съобщи, че повечето от демонстрантите от сръбската страна са се разпръснали.

Според агенцията на барикадите в Северно Косово са присъствали и членове на руския националистически мотоклуб "Нощни вълци", което е било потвърдено и от лидера на прокремълските рокери.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени регистрационните номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    23 6 Отговор
    Толерантна либерална демокрация в действие.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АУУУУУ

    12 27 Отговор
    СКОРО ЩЕ ИМА НАТО УДАРИ В СЪРБИЯ......ТЕ ПОНЕ СА СВИКНАЛИ..... КОЕТО Е МНОГО РАДОСТНО ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ....ОНЕЗИ НИ МРАЗЯТ....НИЕ СЪЩО......😱😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #11

  • 4 укри нацист

    22 7 Отговор
    американска демокрация в действие,разделяй и владей,това създава империята на злото ФАЩ,на земята ще настъпи мир само ако се унищожи това сатанинско зло
  • 5 Умният

    12 9 Отговор
    Връщане на западните покрайнини и огромни репарации . След това каузата на Сърбия в Косово ще има моята подкрепа
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Райхсвер

    5 21 Отговор
    На фона на руската мръсотия в Украйна сръбските мрши ще запалят балканската черга. Тия нещастници не се умориха да се тряскат в гредата?! А руските пом.ияри, пардон - не-дневни дължи, са тук за провокации в полза на кремълското дърто жуже Путята...

    Коментиран от #12

  • 8 Мусолини

    6 9 Отговор
    Тук не виждам сърби,само албански цигани!

    Коментиран от #9

  • 9 ако трябва да сме са точни

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "Мусолини":

    сръбски цигани

    Коментиран от #16

  • 10 Патриот

    12 6 Отговор
    Ще преминат и още как! Ако трябва с руските танкове. Косово е Сърбия!
  • 11 Пепи

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "АУУУУУ":

    Мразят те само в твоята глава. Иди се разходи из Сърбия и ще разбереш колко сме назад и дали някой изобщо се сеща за теб.
  • 12 Албанец ама реалиста моля

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Райхсвер":

    Въф Сърбия е пълен толитаризам.Все едно си въф Русия или Северна корея.за сажеление в Сърбия свободно слово няма ,и взима първо място за арестувани журналисти,опозиционери ......
    Там никои може да говори нещата такива каквито са ,затощо после да има турмоз,преследване итн.
    Мисля че всички ОД вас са запознати сас действат а на БГ режима на времето.

    А случилото се днес на границата е пълна оркестрация директно од Вучич и режима.

    За сажеление обикновените хора които ниса ОД режима са блокирани , няма движение, пътищата затворени итн.
  • 13 Логика

    3 4 Отговор
    Тия пак на война са тръгнали. Манипулирани от руската пропаганда тези са решили че е дошло времето. А такова време вече дори не се вижда на хоризонта. След като безаналоговите им нашамариха дупетата в Украйна. И тук има разни такива кукувици. Надявам се да им се размине на тях. Но тия сръбските знам че ще го изядат много лошо.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Историчар

    4 4 Отговор
    Албанците са наши братя, генетично сме много близки, нищо че са мюсюлмани. А сърбите са ни изконен враг. Само ръсфилиската антибългарска сган подкрепя сърбите.
  • 16 Демокрацията е лъжа!

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ако трябва да сме са точни":

    Ако трябва да сме още по-точни това са албански ..рши! Не виждаш ли албанските знамена на снимката?
Новини по държави: