Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Декември, 2022 13:34 9 320 57

Истината на генерал Залужни

  • бесарабски фронт-
  • валерий залужни-
  • генерал-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • истина-
  • нато-
  • сащ

Без значителна западна подкрепа ще бъде много по-трудно да се спечели войната срещу Русия

Истината на генерал Залужни - 1
Снимка: Shutterstock

Интервюто, дадено от главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни за списание The Economist, се превърна в една от основните теми в украинското информационно пространство. И не защото тезите, изказани от генерала, се различават по някакъв начин от изказванията, направени в разговор със същото издание на президента Володимир Зеленски или други украински политици и генерали (това е цяла поредица от разговори и колонки, освен министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников даде пространно интервю за Guardian). Колумнистът Виталий Портников говори за това защо Валерий Залужни говори за дълга война и трудна победа.

Залужни, може би за първи път от дълго време, описа сложността на военните задачи, чиято ефективност определя шансовете на тези предложения, направени от политическото ръководство на страната. И той, и друг украински военачалник Александър Сирски призовават да не се подценява Русия. Такова подценяване, като правило, води до поражение.

И Залужни, и Зеленски, и Резников говорят за необходимостта от допълнителни ресурси за украинската армия. В Киев мнозина твърдят, че интервютата са се появили предимно заради необходимостта да се говори за ресурси. Но истинските разговори за военни доставки се водят в тишината на офисите, а не на страниците на списанията. Общественото мнение на Запад се формира не благодарение на текстове в бизнес издания, а поради човеконенавистническата политика на Русия: всяка нова атака, всяка нова къща и град, оставени без светлина и топлина, формират това мнение.

Следователно Залужни просто констатира факт: без значителна западна подкрепа ще бъде много по-трудно да се спечели войната срещу Русия, да се освободят нови украински територии. Затова в интервютата с украинските ръководители не се казва нищо за сроковете на войната, но се посочва възможността за нова масирана атака от страна на Русия, включително срещу Киев.

При това трябва да вземем предвид и факта, че четем интервюта на генерали, които са свикнали да мислят в логиката на битките, или, в случая на Зеленски или Резников, интервюта на хора, които са се заинтересували от политика съвсем наскоро, буквално в навечерието на победата на действащия украински президент на изборите през 2019 г.

Войната на Путин
С тези хора Путин води война на чекиста, който е сигурен, че победата във войната не е победа над армията, а победа над цивилното население, пълна дестабилизация на враждебна страна и създаване на условия за напускането и смъртта на повечето ѝ жители.

След провала на своя блицкриг Путин иска да спечели точно такава война и, изглежда, искрено не разбира защо трябва да спре военните действия и защо го упрекват за войната срещу жени и деца. Именно с жени и деца воюва днес Русия и нейният президент получава искрено удовлетворение от такава война. Удовлетворение на вампир.

Следователно не си струва да се разчита в обозримо бъдеще, че Путин ще поиска да прекрати войната и ще обсъжда мирните предложения на Зеленски. Дори няма да кажа, че за да се случи това е необходим военен успех. Военният успех е само гаранция, че на украинска територия няма да има руски войски и украинските градове няма да бъдат бомбардирани. Дори не гаранция, а надежда: гаранциите ще се появят едва след като Украйна влезе в НАТО и Кремъл разбере, че конфликтът с Украйна е военен конфликт с целия цивилизован свят.

Но осъзнаването на реалността е пътят към победата. Често чувам, че украинците „не трябва да се плашат“, иначе няма да оцелеят във войната. Но когато хората, които са в състояние на дълъг конфликт с жесток враг, очакват той да приключи скоро, ще се сблъскат с разочарование, деморализация и поражение. Само когато познавате и оценявате истината, можете да победите. Това, между другото, е другата важна разлика между украинците и руснаците.

Източник: vot-tak tv

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    61 30 Отговор
    почакай си реда генерале. Скоро и твоят ред ще дойде !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихихи..

    49 22 Отговор
    Най-тъпите руски генерали се отцепиха,нарекоха се ВСУ и оставиха Украината без ток,толкова за тях..
  • 4 Русенец

    53 12 Отговор
    А защо водите чужда война?
  • 5 Уточнение

    62 18 Отговор
    Залужни призна за масовото дезертьорство във въоръжените сили на Украйна
  • 6 Объркано Атлантиче

    52 17 Отговор
    Западните лидери вече не могат да крият истината за Украйна.За Вашингтон е изгодно да продължи военните операции до последния украинец и в САЩ накои конгресмени призовават за връщане към преговорите, защото Украйна вече губи и рискува да загуби дори повече.

    „Мейнстрийм медиите и администрацията на Байдън настояват до лудост, че Украйна бие Русия. Но фактите не отговарят на описанието. За съжаление, украинците са тези, които носят огромна цена за този външнополитически провал. Тяхната нация е унищожена в името и по инициатива на глобалистката американска империя. Американските отбранителни изпълнители, политици и мозъчни тръстове печелят за сметка на Украйна и нейните нещастни граждани. Останалата част от Европа страда от "максимални санкции" срещу Русия. Хората, отговорни за американската външна политика, не се интересуват от разрухата на Украйна. Това е неизбежен продукт на мирогледа на Вашингтон, който третира хората като добитък. Време е западните лидери да се изправят пред истината и да продължат преговорите, за да спасят украинците от тази човешка трагедия."

    Коментиран от #44

  • 7 Бонев

    44 14 Отговор
    И със западна подкрепа няма да стане. Няма как да победиш страна с ядрено оръжие.

    Коментиран от #27

  • 8 Байденко

    33 6 Отговор
    Статия за Залужни?
    Зе си отива!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЛИЛИ

    43 9 Отговор
    БЕСАРАБСКИ ФРОНТ ЕДНА ГОЛЯМА ТОАЛЕТНА
  • 11 Райнхард

    51 15 Отговор
    В Хамбург преди много години си пиехме кафето в градината ми с едно наскоро пристигнало младо сръбско семейство-мъж,жена и дъщеричката им,която тогава беше 5-6 годишна.Както бяхме на масата прелетя граждански самолет над главите ни.Детенцето скочи като ужилено,навря се под масата и се напишка...Повтаряше едно и също-"Мама,авион(самолет).Ей Богу още ми е пред очите и всичко това заради американските бомбардировки над Београд! Та това исках да ви споделя..

    Коментиран от #17, #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТръНп

    16 44 Отговор
    Няма две мнения, ако Колективния Запад не се намеси Решително, победата Ще е много трудна! Украйна в момента е в ролята на Византия, България и Балканите, по време на инвазията на Османската империя! Не спрем ли варварските Орди сега, Европа ще бъде завладяна!
  • 14 Абе пишете най отгоре

    30 5 Отговор
    Че е берберския фронт, да не си губим времето с глупости...
  • 15 въпрос на принципи

    23 4 Отговор
    за когото те съществуват Тоя всеки ден си поръчва проститутки ..... или поне така се твърди от обкръжението му и от част от украин. медии . Излишно е д а си губя времето ч четенето на статии публикувани в БГ (много рядко ги чета защото така или иначе са преписвани или от Зелето или от Бесарабски фронт )
  • 16 Яне Сандански

    35 4 Отговор
    Как може да твърдиш за себе си ,че си добър главнокомандващ твърдейки ,че можеш да спечелиш война срещу ядрена държава????? Свят без Русия няма да има ,война срещу ядрена сила да бъде спечелена е невъзможно ,що за статия е това или що за генерал е това ????

    Коментиран от #18

  • 17 ТръНп

    6 13 Отговор

    До коментар #11 от "Райнхард":

    Караджич, ти ли си бе докторе?
  • 18 ТръНп

    8 10 Отговор

    До коментар #16 от "Яне Сандански":

    Що за и-ди-от си да твърдиш, че света може да бъде поделен между шесте ядрени сили???

    Коментиран от #21, #38

  • 19 БАБА ВИ

    27 5 Отговор
    Залужни усеща какво поражение предстои, дори и с цялата помощ на фашисткия запад. Язък за стотиците хиляди в Укрия които бяха подлъгани от САЩ и НАТО.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Г образен соросоид

    23 1 Отговор

    До коментар #18 от "ТръНп":

    Ще ти отговоря вместо него . А ти що за идиот си да вярваш че света е много полюсен след като всички се съобразяват поне до този момент с САЩ ? Има статии колко воини са водили САЩ за краткото си съществуване ! Прочети ги и си задай въпроса Толкова ли е грешен света че трябваше да се появят САЩ за да го ИЗПРАВЯТ с безкрайни конфликти по цялото земно кълбо .

    Коментиран от #24, #25

  • 22 БФ вие сте ненормални Украйнски лъжци

    21 6 Отговор
    Разкарайте се пропаднали фашисти и просяци!
  • 23 много усмърдяхте фатки

    19 2 Отговор

    До коментар #20 от "Русофоб Антисемит":

    Понеже винаги отговарям с факти ето :"ВИДЕО от войната: Пречупен кръст се появи в украински мол" Блиц бг

    Коментиран от #26

  • 24 ТръНп

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "Г образен соросоид":

    В голяма грешка си! Никога не съм твърдял че света е многополюсен! Напротив, противник съм на такъв свят с много полюси, защото той ще е безкрайна поредица от войни!
  • 25 ТръНп

    6 13 Отговор

    До коментар #21 от "Г образен соросоид":

    И пак не разбрах, наличието на ядрено оръжие дава ли ти Право да загробваш чужди територии? Това важи ли за всички ядрени сили?

    Коментиран от #40

  • 26 В Просия….

    9 12 Отговор

    До коментар #23 от "много усмърдяхте фатки":

    ….има най много неонациски групировки! Среднощни Вълци е една от тях!
  • 27 ДДРОнег

    5 10 Отговор

    До коментар #7 от "Бонев":

    Всеки афганистанец ще те обори !!!

    Коментиран от #33, #34, #49

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 не може да бъде

    25 4 Отговор
    В момента настройката ми е такава,че с доста сериозно усилие се реших да напиша нещо под тази статия -в момента лъжите,извращаването на истината ,инсинуациите ,откровените клевети в съчетаване на цензурата правят безмислено изказване на каквото и да е безпристрастно и обективно мнение/поне като опит ако не друго -пристрастията вече излизат извън допустимите граници-вижте как наплюха Кисинджър!?//А положението е такова ,че вече се води почти открита война НАТО -Русия!Някои отричат това ,заради обстоятелството че НАТО официално не участва с човешки ресурси -но според мен това си е изврщаване на истината -т.н.доброволци от натовски държави са между7 и 10 хиляди -по неофициални данни!А участието на НАТО с други средства в тази война - с политически,дипломатически,икономически средства,даже културата и спортът са намесени, количеството оръжие и начинът по който го изпращат са признаци на пълноценна съвременна война в предпоследна фаза.Останала е последната фаза -директно използване на натовски войници и .размяна на ядрени удари!А ядрените удари може да минат и без използване на войници!

    Коментиран от #31

  • 30 ДДРОнег

    8 17 Отговор

    До коментар #11 от "Райнхард":

    Същото го прави сега терористичната държава , наречена рузия - бомбардира цивилна ифраструктура и страдат и гинат деца !!!

    Коментиран от #36, #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТръНп

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "ТръНп":

    ….както и украинците! Въпроса с рускоезичното население да намери своето решение по начин задоволяващ исканията на малцинството и без промени на граници!
  • 33 Иииии

    14 1 Отговор

    До коментар #27 от "ДДРОнег":

    Защо? Че хамериканците бягаха като изоглавени ли от там, че изоставиха и оръжие и всичко... Това ли ти е идеята? Тогава щом смяташ, че афганистанските овчари победиха хамериканците, защо поставяш под съмнение, че държава със сармати, булави и пр. не могат да ги победят?
  • 34 Интересно

    16 2 Отговор

    До коментар #27 от "ДДРОнег":

    ...нямам спомен СССР да е дънил джихадетата с тактически ядрени заряди. А и също не си спомням да да загубили тази...война"...първо те не воюваха с Афганистан, а със създадените от САЩ терористични ислямски паравоенни структури насочени срещу законното правителство на Афганистан ...за 10 години жертвите на ИДИЛчетата отидоха към 3 000 000 три милиона джихадета + около 3000 американски, израелски и английски инструктори.
    Второ Горбачов изтегли армията по поръчка на Фашингтон , но за висене по колесници на самолети ,изобщо не е чувано.
    Трето- законното правителство на Афганистан продължи да воюва с терористите на САЩ още две години , след като руснаците си тръгнаха.
  • 35 Историк

    17 0 Отговор
    Каква победа,какви пет лева.Укрите ги пекат в момента на бавен огън,набучи ли са ги на шиша и бавно с кеф си ги въртят.Щели били си,тези сложни бъдещи пожелателни неосъществими,които ги има в английската граматика ги оставете на техните журналисти.
  • 36 Иииии

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "ДДРОнег":

    Енергийната инфраструктура отдавна се счита за легетимна военна цел, когато поддържа армията на противника, дори и ако поддържа и цивилни, казва експертът по военно право Майкъл Шмид
  • 37 О не

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "ДДРОнег":

    ...съвсем не прави това. Ако правеше това до Варшава щяхме да сме остъкляване.
  • 38 Смотльо

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "ТръНп":

    И-д-и-о-т си ти ,къде съм писал да се дели на 6 .Кой смята Франция ,Англия ,Северна Корея за сили? Ти? Тогава ти има нещо сериозно .Казах ,че Украйна няма шанс да спечели война срещу Русия нито която и да е неядрена държава срещу ядрена .Света ще се дели за сега на 3 ,а на по късен етап само между Русия и Китай .

    Коментиран от #41

  • 39 Само така

    7 0 Отговор
    дрънчете мангизи докато балъците дават.
  • 40 Смотльо

    20 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТръНп":

    Наличието на ядрено оръжие дава ли ти право да разбиваш държави и да ги ограбваш??? Ако не знаеш кои са ти припомня ( Ирак ,Либия ,Сирия) ако си ядрена държава дава ли ти правото това да влизаш да бомбардираш ,да откъсваш нейна територия и да създаваш измислена държава (Югославия,Косово)
  • 41 Иииии

    19 3 Отговор

    До коментар #38 от "Смотльо":

    Не, не само неядрена държава.. Според мен... в този момент, няма сила в света, която може да победи Русия. Повтарям:в този момент. Не в миналото, какво е могло да бъде , не в бъдеще! Тук и сега, в този момент! Нито ядрена, нито неядрена имат шанс срещу Русия! Нито военно, нито икономически! И онези, които трябва са го отчели това..
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ССС

    7 15 Отговор
    Тука само рашки пишат.

    Всички знаете, че раша ще загуби тази война и място не можете да си намерите от яд?

    Светът е еднополюсен и такъв ще си остане. как да се биеш с камъни и дърве срещу западната технология. А раша технология създава по един начин - ако успее да я открадне. Рашките имали модерни оръжия. Имат модерни лопати, друго нямат.

    И всичките мужици да ги мобилизират файда никаква.
  • 44 Ломчанин

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Извинявай, ама западните политици се ус..ха с признанието за лъжата с Минските споразумения.

    Кой ще иска да преговаря с тях? Каква тежест ще има подписа им под какъвто и да е документ.
    С тези от ФАЩ положението е същото. Има ли един договор който те да не са деанонсирали?
  • 45 иво

    14 0 Отговор
    В работният кабинет на тоя националист висеше портрета на С.Бандера ( когатo вземаха от него интервю) който казваше,че Руските трябва да бъдат убити навсякъде без значение на възраст и на пола. ( Всички военни в ръководните длъжности са били на обучение, квалификация и подобни мероприятия в Западните страни или Америка.Същите са назначени на високи длъжности които ръководят тая братоубийствена война)
  • 46 крис

    13 2 Отговор
    КОЛКО ТРЯБВА ДА НЕ СИ НАЯСНО ЗА ДА МИСЛИШ ЧЕ ДОРИ ХИПОТЕТИЧНО РУСИЯ МОЖЕ ДА ЗАГУБИ.А този Залужни искаше преди СВО да прави парад на Червения площад.Това което не мога да проумея как обльчиха цяла нация.В момента США са повече от щастливи....брат срещу брата....православен срещу православен

    Коментиран от #52

  • 47 Мутра

    5 0 Отговор
    кукла на конци
  • 48 хахаха

    8 1 Отговор
    тоя залужни още не знае, че вече е мъртъв след думите му в същия тоя Икономист, че да убиваш руснаци вече е религия в покрайнината...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Много точно написано

    4 7 Отговор
    Путлер е вампир. Дърт, плешив вампир.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 9689

    1 0 Отговор
    Този идва от Марс......
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Дядо Оракул

    0 1 Отговор
    Валерий Залужни Ще смени Зеленски като глава на Украйна! По заповед на Байден и НАТО!
  • 57 Бивш

    1 0 Отговор
    Наистина българските служби са започнали прочистването на българският ефир от петоколонници ! Инструктажите от Москва се цензурират и заглушават ! В скоро време ще започне и обезвредяването им чрез личностни действия върху самите обекти ! За това и намаля значително обема на руската мисъл в България !
Новини по държави: