Last news in Fakti

20 Декември, 2022 15:01 42 996 80

Да живееш в контейнер: защо в Германия изселват български и румънски роми

  • роми-
  • малцинство-
  • германия-
  • българи-
  • румънци-
  • контейнер-
  • расизъм-
  • нацисти-
  • дуисбург

Властите в Дуисбург опразват цели сгради, населявани от роми

Да живееш в контейнер: защо в Германия изселват български и румънски роми - 1
Снимка: Shutterstock

Семейството ѝ разполагало едва с 20 минути, за да събере вещите си, след което всички трябвало да напуснат апартамента. Когато 17-годишната Роксана се прибира от училище, нейните родители и шестимата ѝ братя и сестри вече са на улицата. Не знаели къде да отидат и дали няма да им се наложи да прекарат нощта навън.

Строителните власти на Дуисбург опразнили цялата сграда заради конструктивни дефекти на постройката. Семейството на Роксана звъняло панически на роднини и приятели в търсене на покрив. Техен чичо ги успокоил, че могат да останат при него в Берлин. Чак след 3 месеца семейството успяло да наеме друг апартамент в Дуисбург. През това време Роксана трябвало да прекрати обучението си за детска възпитателка.

Изселването на румънци и българи е практика в Дуисбург

Подобни изселвания има все по-често в Дуисбург, след като работната група "Проблемни имоти" обследва жилищни сгради за конструктивни дефекти. Твърди се, че само през 2021 г. над 500 души са били засегнати от изселванията, казва Лена Визе от неправителствена организация, която оказва подкрепа на засегнатите. Повечето от изгонените хора са от Румъния и България, обикновено роми. Семейството на Роксана е емигрирало от Румъния.

Хората често остават на улицата и не знаят къде да отидат, разказва Визе. Повечето от местата за настаняване при спешни случаи са в покрайнините на града. Това затруднява децата да ходят на училище, а често приютите са неподходящи за семейства с няколко деца.

Институционален расизъм?

Расизмът затруднява намирането на жилище под наем. "Щом наемодателите разберат, че сме от Румъния, те не искат вече да ни дават апартамента под наем. Казват, че не си плащаме наема и че крадем", разказва Роксана. В Дортмунд също е имало опразване на сгради като тези в Дуисбург, но градът е предприел друг по-конструктивен подход към т.нар. проблемни имоти.

Властите в Дуисбург обаче настояват, че сериозните конструктивни проблеми изискват незабавни действия. Визе обвинява града в расизъм заради това, че преобладаващи сред изселените са предимно хора от Румъния и България, сред които и много роми. Независимата комисия за антициганизма, която проучва положението на синтите и ромите в Германия в периода 2019-2021 г., също говори за институционален расизъм.

Различни научни изследвания за Дуисбург също водят до подобен извод. Етнологът Макс Матер и социалният изследовател Йоахим Краус твърдят, че представители на градската администрация открито са заявявали, че целта е "да се направи атмосферата толкова неблагоприятна за засегнатите, че те да напуснат града". Местните власти категорично отхвърлят тези обвинения.

Ромите са принудени да напускат домовете си и другаде

Не само в Дуисбург ромите са засегнати от тази практика. Активистът Давид Парашчив живее в берлинския квартал Фридрихсхайн. Домът на семейството му, намиращ се в кафяво-сив жилищен блок, в който той е живял заедно с много други ромски семейства от Румъния, в момента е празен. Прозорците са изтръгнати, входовете са барикадирани с дървени дъски и надраскани с графити.

"Баща ми беше абсолютно ужасен", разказва мъжът. "Всичко в блока беше разрушено - опразваха стаите, изтръгваха прозорците, беше отвратително. Страхувахме се, че няма да си намерим лесно ново жилище."

Собствениците искали да се отърват от обитателите. Измисляли различни трикове, като смяна на банковите сметки, по които постъпвали наемите, за да накарат наемателите да изглеждат ненадеждни, писа преди време и вестник "Тагесцайтунг". Накрая наемателите получили известие, че трябва да напуснат. Сега Давид живее в друг квартал и пътува повече от час до мястото, на което се обучава професионално.

Синтите също имат жилищни проблеми

Синтите живеят на територията на днешна Германия от повече от 500 години. Въпреки това хора от общността често живеят в лоши условия. Причината за това се корени в следвоенния период.

Преследванията на синти и роми от нацистите дълго време не са признавани, а расизмът продължил и след 1945 година. Оцелелите от лагерите на смъртта синти загубили всичко от нацистите. След войната, вместо да получат помощ, те били изтласкани в гета в покрайнините на градовете.

Семейството на Ясмин Метбах живее в строителни контейнери в Дуисбург. Момичето е притеснено: "Постоянно се страхуваме, израснали сме в страх. Вече сме били евакуирани два пъти за една нощ."

В Дуисбург съществува наредба, която не разрешава на синти да се нанасят в стари гета, а строителни контейнери вече също не се предоставят. Това означава, че щом децата пораснат и пожелаят да се изнесат от родния си дом, те трябва да се преместят за постоянно. После мястото гасне от само себе си. Ясмин желае да се върне, за да се грижи за баба си, която е оцеляла от нацистите. Но не получава разрешение от властите в Дуисбург.

Автор: Надин Михолек


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 98 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    222 8 Отговор
    Имаше едно време един австрийски художник с Разрешение по темата!
  • 2 Не е справедливо!

    199 30 Отговор
    Да се настанят като укрите,в пет-звездак,иначе излизаме от ЕС!

    Коментиран от #28

  • 3 Гретен Тулумберг

    86 44 Отговор
    РАСИСТИИИИИИ!!!
  • 4 Румен

    100 5 Отговор
    Връщат ги обратно се подготвят за Шенген
  • 5 Защото се събуждат

    112 5 Отговор
    В Германия живота е скъп,! Работиш или не, си плащаш здравните, наема, телевизията и още куп работи! Няма не мога, няма недей! Ако не ги платиш ти се трупат, и когато заработиш ще си ги платиш! Обаче и търпението им има граница! Жената можеше да учи езика на държавна издръжка,! Отказах! В институциите ни гледаха като извънземни(българи не искат помощи?) Обаче жената го казва;- тя смята че понеже не сме вземали никакви помощи, държавния апарат ни помага във всяка институция! Може би излиза в компютъра че не сме "кандидат-българи"!
  • 6 Студопор

    230 12 Отговор
    И в България им е проблеми с тях. И тук крадат, не плащат и е ужас. Дойче зеле ще пише ли за това?
    Как пък така никъде не ги запомниха а нещо хубаво? С нобелова награда, някой да се жертва да спаси човек от горяща сграда, някой да стана нормален човек някъде...?
    Където и да отидат е едно и също, после викат :дискриминират ни.

    Коментиран от #17, #27

  • 7 Кво стана бре големите

    310 13 Отговор
    Немци и ЕС нали 20г. ни учиха как да ги интегрираме.Що ги гонете бе нацисти?
    Хайде интегрирайте ги!!!!!

    Коментиран от #11, #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Берлин

    153 19 Отговор
    Идват украински орди и трябва място.Сега сериозно, уважавам всички цветове хора и вероизповедания стига да са Човеци (както се казваше в един бг филм).Но в Капитализмът нама място за чувства и емоции. Никой не по важен от Парите, научете го иси примерете или се борят.
  • 11 Не ги гонят

    45 8 Отговор

    До коментар #7 от "Кво стана бре големите":

    Тук имаш компютърна характеристика! Като ти оправят шефовете характеристиката, все едно си бил 20 години в затвора! Не се заблуждавайте, шефа не може да ти направи лоша характеристика ако не си такъв! Били взел работник който за който пише че е имал на следните дати оплаквания от имена на хора които са се оплакали че е несъвместим и ти дават документ че половината стаж е бил в болнични?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Орби

    168 2 Отговор
    Казват, че не си плащаме наема и че крадем, разказва Роксана.
    Явно са се опарили доста хора за да го казват това Като те набута с три наема плюс рзаходите за вода ток газ и др.
    Като изпотроши мебелировката и се ,,,,,, в средата на хола следващия път ще си много внимателен кой са наемателите
  • 15 Пешо

    168 3 Отговор
    Щото висят на социални помощи а в свободното време гепат.
  • 16 АБВ

    142 5 Отговор
    Защото и писна на Германия да е боклукджйско кошче
  • 17 Българските турци

    26 95 Отговор

    До коментар #6 от "Студопор":

    Имаш грешка ... Само в Турция не е така !... Там има от тях колкото народ е цяла България и турците си ги обичат и не мародерстват над тях, не се отнасят с тях като към измет...Затова покойният Жигули беше щастлив там ... дори стана звезда и песните му и виртуозният му акордеон са все още популярни...Който не вярва нека отиде догодина на "Фестивал Какава"...в Одрин се празнува един ден а в Лозенград три дена...точно на Георгьовден 5-6-7 май ... и да види на живо колко са колоритни и различни от Българския "Роман Ватандаш" !... Имат си дори народни представители от различни партии в Турския Меджлис (Народно Събрание) !...
    България е в ЕС и вече е модерна либерална ДЕМОКРАЦИЯ ! Затова българският народ са длъжни да бъдат толерантни не само към ЛГБТ но и към всички етноси наследени от империята ! Те заслужават това защото и те са успели като българите да оцелеят и да запазят традициите си,езика си ,вярата си и националната си идентичност и достойнство ! ! !

    Коментиран от #23, #61

  • 18 Терминатор

    60 6 Отговор
    Няма нужда от простаци
  • 19 име

    110 5 Отговор
    В германистан не можеш да увеличиш наема без причина, докато там има наематели. За да го направят, частните собственици на сгради опразват цялата сграда за ремонт и след това я пускат на нови цени. А наемите в Германистан скачат непрекъснато от как меркелица покани африканси лекари и афганистански инженери, евакуиащи се от американската демокрация. За капак, от 2020 инфлацията настъпва яко, а и сега прииждат укри.
  • 20 От Германия

    92 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кво стана бре големите":

    Времето за интеграция свърши. Кой се интегрирал, интегрирал. Кой не раус

    Коментиран от #55

  • 21 Читател

    117 3 Отговор
    Защото генерират престъпност, неграмотност и мръсотия те за това ги екстрадират,друг въпрос имате ли като заглавие
  • 22 Анонимен

    56 41 Отговор
    Потресващ расизъм от страна на Германия. Тази варварска държава няма място нито в Шенген, нито в ЕС.
  • 23 А тъй наааа

    149 5 Отговор

    До коментар #17 от "Българските турци":

    Сега иди намери твоята акушерка и я питай колко пъти те е изтървала преди да ви изпишат от родилното! Абе изглежда аз съм по балък да си плащам данъците, да карам Хюндай Гец, а циганина кьоравия на теклк да кара кола за сто бона! Аде по сериозно! Ела ми виж ръцете целите са в мазоли! Или всички плащаме данъци (като в Германия) или никой не плаща! Да видя тогава кой ще поддържа циганина в Росенец!
  • 24 Защото

    62 2 Отговор
    миришат.
  • 25 Там да седят докато им дойде акъла

    117 1 Отговор
    Там да седят! Когато ние ги наказвахме за техните престъпления от Германия, Франция, Холандия идваха всякакви НПО-та от там и ни съдеха.
  • 26 Българин

    49 6 Отговор
    Трепетиги тия Сигани
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нда

    20 46 Отговор

    До коментар #2 от "Не е справедливо!":

    Бил ли си някога в Германия, особено в Дуисбург къде немците са на изчезване!?И престанете вече с тия петзвездни хотели,не сте интересни!Българина е най големия расист!

    Коментиран от #42

  • 29 зевзек

    83 1 Отговор
    мале, живи да ги оплачеш, пътували по един час представи си, това в петмилионен град като Берлин, а в махалата в България, по добре ли ви беше, учете там немския, бачкайте здраво, и не мъркайте много, щото идват украинците и ще ви изпапат циганската баница без да се усетите, толкова са бедни и гладни
  • 30 Бате Иво

    40 3 Отговор

    До коментар #27 от "Фашисти":

    Ама га яде кифтетата гласува нали
    За скараджията
    Или искаше да гласуваш ама нямаше желание
  • 31 Селянин

    26 8 Отговор
    Предстоят избори и ядрото на Герб, ДПС и партията Майка БСП се завръща.
  • 32 Георгий

    66 1 Отговор
    "Страх ме е да кажа,че съм ром"????🤔
    Но ползваш български паспорт и се представяш за такъв!👀👀👀
    А тук какъв си??
  • 33 Истина

    45 8 Отговор
    Е, сега са украинци на почит, настаняват ги в 5звезди хотели. Зеленото лай....... о, каквото поиска дават му, никой не смее да му откаже, пак смее ли, ЕС ще отреже парички по някои от програми.
  • 34 Вашингтон

    46 2 Отговор
    Браво на Германия, трябва световна политика към същото
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хохохо

    12 18 Отговор

    До коментар #27 от "Фашисти":

    Нещо за Израждане и за къщите на Копейкин да напишеш ?
  • 39 Няма бира

    46 1 Отговор
    Римляните не си плащат наема и крадат, а немските наемодатели им виновни, че не ги искали и били расисти?!?!?!
  • 40 Исторически парк

    6 13 Отговор
    ТОВА Е РАСИЗЪМ!
  • 41 Сто тей прайс

    32 2 Отговор
    бе бате?! Аре интегрирайте ги бе толерасти, ама на думи е лесно, нали?
  • 42 незнам за колегата

    23 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нда":

    но аз лично съм бил в дуисбург и мога да уверя всеки че е малко по-чисто и модерно столипиново!!! а ти в гент бил ли си ? белгийския дуисбург там е същия ужас от лилави …

    Коментиран от #54

  • 43 ами,

    30 0 Отговор
    Мястото на ромите и синтите/както политкоректно ги наричат медиите/ от Източна Европа е точно в Германия.Само там могат да станат достойни европейски граждани защото труда ще ги направи такива.Ако не са доволни как ги третират там да отидат да се оплакват в Брюксел.
  • 44 гост

    8 1 Отговор
    Тия на снимката горе са олицетворението на България.

    Коментиран от #52

  • 45 Гост

    22 0 Отговор
    А така не става...интегрирайте ги....това е расизъм...Лесно давахте акъл за нашите римляни..да видите как е....Добре че мустакатият чичко се е погрижил....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДОКО

    20 2 Отговор
    АМИ КАТО ГОНИТЕ РОМИТЕ ОТВСЯКЪДЕ НАПРАВЕТЕ ИМ ДЪРЖАВА..ЦИГАНЛАНД

    Коментиран от #56, #62

  • 48 ДНК

    9 0 Отговор
    защото са наследници на Фюрера, и знят че им носят неприятности за бюджета!
  • 49 Служител на МВР

    20 2 Отговор
    Напълно нормално е маймуните /цигани/ да бъдат изселени от Германия. От циганските маймуни нищо не става. Да ходят в Индия и там да правят каквото изкат. Цигански маймуни - долни.
  • 50 Малко сплотено семейство

    29 0 Отговор
    Роксана+шестима братя+мама+тате=9 души в един апартамент. Те разчитат на тия 200 евро на дете и на малко джагара-джугара. Нормално е да ги засилят през вратата. Да не са ти в квартала.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Пурко

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Ами снимката е правена в София! Не виждаш ли рекламата на А1!
  • 53 Наглецо

    15 0 Отговор
    Тия където ги защитават под.човеците да си ги приберат дома.Само ,че докато спят ще останат и без пломби !
  • 54 Русофоб Антисемит

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "незнам за колегата":

    Дуисбург, Дортмунд и Дюселдорф са пълни с всякаква измeт. Даже не съм спирал. Бегом от гетото.
  • 55 Русофоб Антисемит

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "От Германия":

    И да и не. Имам тримесечни договори. Аз май и повече не мога да ги издържа баварците с хилядите им претенции без абсолютно никакво покритие. Към сърбите дори са по-толерантни отколкото към българите. Не искам да бъда интегриран! Искам само в срок да си плащат, което и правят...
  • 56 Да, да.. Ние ще им правим?

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "ДОКО":

    Те си имат - Индия!

    Куфар, Треминал 2 и Бомбай...
  • 57 шопендар

    12 0 Отговор
    а нас ни учеха как да ги интегрираме.но и ромгалите предпочитат да ги тормозят в германия,но не и да се върнат в българия.на германците вече им писна ромгалите да им източват социалната система,и прилагат разни техники да сеотърват от тях,но малко е късно.
  • 58 И в Германия

    22 1 Отговор
    е същото! Народът е против, но официално никой няма да ти каже, че е против масовата инвазия от чужди на Европа народи! (Страх ги да не ги тормози продажната власт!)
    Пък и циганите навсякъде са си същите: Все някой им е дължен, да ги подслони, да ги храни, да им обучава децата безплатно, да им плаща медицината и всичко друго, а те само да си слушат музика и да си щракат с пръсти и да имат 15 деца...
    Е, къде го има този комунизъм? Другите в държавата трябва да ги носят и тях на гърба си! Е, кой иска да му вземат 60% от заплатата за да издържат и тези чужди народи?
    НИКОЙ!
  • 59 Будител

    21 0 Отговор
    Това се случва и на други места в Германия.Но статията отразява само една гледна точка.Истината е че тези хора предимно са на социални издръжки и хората вдигат ръце от тях.Нито се интегрират, нито искат да работят.Само преди няколко дни срещнах един познат...питам го...работош ли нещо....отговори ми- Да не съм луд...от 8 години доя Германията...хахаха...ама се усетиха и спират кранчето....

    Коментиран от #60, #68

  • 60 Абе те

    23 0 Отговор

    До коментар #59 от "Будител":

    в България за стотици годни не са се интегрирали, та в Германия за 20-ина години ли?
    Става все повече ясно, че нещо такова, като "интеграция" - практически НЯМА!
    Не може да станеш нещо друго! Ти си си това, което си!
    Ние българите обаче учим и следваме в техните страни и се стремим, да живеем по правилата на местните там, докато циганите, арабите и африканците обратното. Те си живеят, както навсякъде си живеят и даже искат ние тука в Европа, да живеем като тях! Това е огромна бомба със закъснител!
    Рано или късно ще трябва да се разберем, кой си е в къщи и кои са пришълците тука!!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 държавникъ

    10 0 Отговор

    До коментар #47 от "ДОКО":

    циганите нямат държава защото няма кой да управлява.
  • 63 Иван Радоевв

    16 1 Отговор
    Това доказва две неща, че европейските ценности са лицемерен параван и ромеите са неспособна за цивилизован пасмина
  • 64 Попов

    12 0 Отговор
    По добре да отворят Аушвиц отново и вътре,че те за никъде не са.Където и да отидат само хаус,мизерия,проблеми и като цяло "циганиии".Не всички разбира се но 85% са просто паразити безполезни за света.
  • 65 Ти да видиш!

    9 4 Отговор
    И имат наглостта да се оплакват боклуците цигански?!.Не трябва да ги приемат и тези турски,български,румънски и всякаква сган-циганска ...най-добрият ром е студеният!Расист съм,мразя всякаква миризлива циганска зган и съм горд от това!!!
  • 66 През

    5 0 Отговор
    Това заслужават всички м.... ли там... Браво.. Само така...
  • 67 Германия не разрешава

    4 0 Отговор
    Верски партии за раздаване на порции.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Асанчо

    5 1 Отговор
    Какво виждам на снимката? Депутатки в кулоарите на НС през 2050 г.
  • 70 Мая

    7 0 Отговор
    Преследванията на синти и роми са от преди 1000 години. Карл Велики ги истласква към границата с България и те по времето на цар Петър искат убежище. С разрешение на царя , влашкия деспот им позволява да се заселят. ,,Всеки роб влязъл в България е свободен. Който спазва законите е добре дошъл"...
  • 71 направо

    6 1 Отговор
    Да ги карат в Индия от където са дошли
  • 72 Шило

    4 1 Отговор
    Така както се оформят нещата,най-добре ще е в документите за самоличност във всички държави да се вписва родова принадлежност- българин,ром,евреин, арменец германец,турчин и т.н.Защо ромите нямат държава?Защото няма да има от кого да крадат.
  • 73 Истини

    4 1 Отговор
    Те са генно залижени. Нима са се променили от 50те години. Не. Спомняме си на сватба отвън в една фабрика за брашно в ак бунар. Сватбата ок, веселят се и накрая през 50те на миналия век изкарват ножове фамилии и всичко в кръв.. Те са млади някои и се възгордяха, че са зад тях либералите, а трябва законите да са еднакви и спазващи от всички, но как от балкана да ви разберат диваците, без значение на етноси. Ще ги пребиват старите хора ромите, те си знаят как, зад тях стоят партии пари
  • 74 Анонимен

    1 2 Отговор
    Те българките се женят за тях, а те искат родопчанки майките им, че били работни и са заедно. Дайте им държавата да управляват, белким се оправи Българияхихи
  • 75 Анонимен

    1 0 Отговор
    Младите ченгета, не дейте, ще се оплачат за правата им и т. н. Толкова са наплашени да не ги уволнят, че виж навън не е като да получаваш шапка пари. А те да уринират, плюят в асансирите, да наводняват многократно и да им плащат българите. Вие имате. Имайте и вие, защо не работите, не сте учили и претенции в бг имате за работа. Нищо против никого, но законите трябва да са еднакви за всички, без значение, кой, кои сте. Правата някои си знаят, но за задълженията вие българите ще плащате, а и родопчаните. Вие работихте на държавна служба, сега ние ще ви изкупим имотите. Къде питам са правата на другите хора.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Опааа

    2 0 Отговор
    Браво! Вън римляните от Европа!
  • 79 Ром

    2 5 Отговор
    Аз пък мразя българите защото са най крадливия народ между впрочем българия след няколко години няма да съществува ще се само изтрие защото управляващите искат българина да е беден и нещастен
  • 80 Опааа

    2 0 Отговор
    Марш римляните от Европа!
Новини по държави: