Last news in Fakti

21 Декември, 2022 10:59 1 176 22

33 години от революцията в Румъния, довела до падането на комунистическия режим

  • румъния-
  • комунистически-
  • режим-
  • букурещ-
  • преврат

Мнозина казват, че това е било преврат, други смятат, че е дело на руски или западни разузнавателни служби

33 години от революцията в Румъния, довела до падането на комунистическия режим - 1
Източник: Shutterstock

Румънският президент Клаус Йоханис поднесе днес венец на монумента в памет на жертвите на революцията от 1989 г., който се намира на Университетския площад в Букурещ, предаде агенция Аджерпрес. Държавният глава, който бе придружен от свои съветници, запази минута мълчание.

Тридесет и три години след революцията от 1989 г. все още има много въпроси без отговор, посочва информационният сайт Зиаре. Мнозина казват, че това е било преврат, други смятат, че е дело на руски или западни разузнавателни служби. Тези, които са преживели годините на комунизма, знаят, че вече не е било възможно да се живее при тези условия, пише Зиаре.

Румъния е единствената държава в източния блок, където рухването на комунистическия режим стана с кървава революция. В периода 16-25 декември 1989 година в страната избухват протести, улични боеве и големи демонстрации. По време на събитията са убити 1142 души, а ранените са 3138.

На 21 декември 1989 г. революцията, започнала в западния румънски град Тимишоара, обхваща и столицата Букурещ, припомня днес информационният сайт Хотнюз. Николае Чаушеску произнася последната си реч на балкона на Централния комитет на Румънската комунистическа партия пред тълпа от „другари“.

На 20 декември 1989 г. Николае Чаушеску се е завърнал от официално посещение в Иран, а вълненията в Тимишоара са набрали скорост. През нощта на 20 срещу 21 декември 1989 г. Комунистическата партия решава да организира голям "народен митинг" в Букурещ пред сградата на Централния комитет, за да бъдат осъдени "хулиганските действия" в Тимишоара. Митингът цели да демонстрира на румънците широката подкрепа, на която режимът продължава да се радва, и следователно да легитимира репресиите срещу демонстрациите в Тимишоара.

Митингът е предаван на живо по радиото и телевизията, а от балкона на Централния комитет на Румънската комунистическа партия Чаушеску започва реч за постиженията на "многостранно развитото социалистическо общество". Диктаторът е освиркван и се налага да прекъсне на няколко пъти речта си. Митингът в негова подкрепа се разпада, а хиляди хора демонстрират за демокрация и срещу диктатурата по околните улици. В ранния следобед в центъра на столицата се появяват първите бронирани автомобили. Вечерта демонстранти, предимно млади хора, се събират край хотел "Интерконтинентал" на Университетския площад, където поставят барикади. На полицията е наредено да "разчисти района". Срещу демонстрантите пред "Интерконтинентал" и на Университетския площад са произведени изстрели - много хора са убити и ранени. Има и арестувани. Броят на загиналите през нощта на 21 срещу 22 декември 1989 г. в Букурещ се изчислява на 49 загинали демонстранти, 463 ранени и 698 арестувани, припомня Хотнюз.

На 22 декември Елена и Николае Чаушеску бягат с хеликоптер от покрива на сградата на Централния комитет на Румънската комунистическа партия. След това са задържани в казарма в близкия град Търговище, а на 25 декември 1989 г., след кратък процес, двамата са екзекутирани.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    8 7 Отговор
    1 комунизъм в Румъния не е имало защото са имали частна собственост, а в комунизма частната собственост е забранена.
    2 Николае Чаушеску оставя НУЛА външен дълг на Румъния 1989г, а 2022 г Румъния е с външен дълг вече от 160 милиарда евро и реално е купена от банките.

    Коментиран от #3, #10, #15

  • 2 Хихихи..

    4 3 Отговор
    Паднала на коча камбанарията.Операция на ЦРУ и горбачовското КГБ,нищо повече..
  • 3 честен ционист

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Румънците бяха най-големите скъсаняци на Европа.

    Коментиран от #17, #18

  • 4 Дам

    8 4 Отговор
    Да там имаше и танкове и разтр..ли и за това са по добре.
  • 5 Карл Маркс

    6 2 Отговор
    Върха на българското соросоидно прфанство е да наричаш Развития социализъм Комунизъм!
  • 6 Поправка

    8 3 Отговор
    33 години от революцията в Румъния, довела до преминаването от комунистическия режим в тоталитарноя европейски режим
  • 7 . Минималната работна заплата в Румъния

    10 0 Отговор
    от януари 2023 става 600 евро. В България стои замразена на 355 евро.
  • 8 Румънците ни надминаха, защото

    6 7 Отговор
    там русофили няма, няма и промосковски партии ! Те са наши съюзници и заедно с Украйна са бариера пред евентуална руска агресия на Балканите !

    Коментиран от #9

  • 9 Българин🇧🇬

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Румънците ни надминаха, защото":

    Само по външен дълг ни надминаха и там от както петата колона на Сорос управлява е демографски срив.
  • 10 Септември е бил само

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    едни 140 милиарда
  • 11 Балканджия с ракия

    13 3 Отговор
    Помна ги при Чаушеско и комунизма, какви кло Шари беха, а сега само нови дачии, марково облечени и тн. Завчера бях в Търново, най скъпите кръчми и хотели пълни с румънци. Заплатите им доста по големи от нашите, но там имаше макар и частична лустрация на комунистите, а тука ни управляват и крадът 5 поколение комунисти мандраджии.
  • 12 Българин

    12 2 Отговор
    Румънците разстреляха Чаушеску, а българите още точат сополи по бай им Тошо.
    Къде са румънците, къде сме ние сега?

    Коментиран от #14

  • 13 Марков

    2 2 Отговор
    Да, има много неясноти около събитията в Румъния. Народът изтърпя много лишения и глад в името на връщане на заробващи западни заеми. Към датата на събитията всички заеми бяха върнати и Румъния нямаше никакви външни задължения. Кой активира въоръжените сблъсъци? Чаушеску не беше обичан от Москва заради особеното отношение към тях. Той се заиграваше с Китай. Не беше обичан и от Запада и САЩ. Затова се действа еднопосочно срещу него. Кой обаче го ликвидира, не стана ясно.
    Около тяхната "революция" имаше и много лъжа и измама. Даже успяха да заблудят ФРГ за момент. Същите пратиха самолет с помощи, който кацна в Букурещ, постоя малко и се завърна. Но там единствено имаше жертви и то планирано от някого
  • 14 В грешка си

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Тодор Живков беше без образование, но имаше усет и нюх и грамотни съветници. И никой все още, даже и с псевдо Харвард дипломи, не може да се мери с него. Икономиката, селското стопанство, социалните придобивки, още ги няма на нивото му и няма да ги стигнем скоро. Да, беше една партия, но в нея беше елитът на нацията и вървеше напред
  • 15 Доведе и до 20%

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    редукция на населението - от 24 млн. на 19 млн.
  • 16 Спасени

    6 2 Отговор
    Румъния доказва с икономическото си развитие какво е спасението от комунизма- разстрелват диктатора,изхвърлят всички комунисти от властта,вкарват в затвора президенти,премиери,цели правителства, съдии,прокурори.Изчистват хоризонта и вървят напред.В България от националния предател простака Живков,цялата му партийна кохорта и потомци и ДС-КГБ управлението няма отърване,затова сме на дъното.Ще дишаме праха на Румъния докато не прочистим държавата си.
  • 17 честен румънец

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    сега ганьовците са най големите скъсаняци на Европа.......
  • 18 Пак са.

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Заедно с нас де,ама има и други.Не сме само ние!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 аз България

    1 0 Отговор
    При тях минималната заплата вече е 600 евро в България, замразена е на 355 евро, а средната заплата е почти 1400 евро
  • 21 България

    1 0 Отговор
    Минималната им работна заплата вече е 600 евро в България, замръзнала е на 355 евро, а средната заплата е почти 1400 евро, развиват се бързо икономически, имат чуждестранни инвестиции за десетки милиарди евро, къде сме ние?
  • 22 Еко

    0 0 Отговор
    Група социалисти не могат да приемат истината.
Новини по държави: