Last news in Fakti

22 Декември, 2022 16:43 995 6

Косовските сърби излязоха на мирен протест в Северно Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • протест-
  • мирен-
  • северно

С посланието, че "Косово е сърцето на Сърбия"

Косовските сърби излязоха на мирен протест в Северно Косово - 1
Източник: Shutterstock

Косовските сърби излязоха днес на мирен протест, продължил един час, в северната косовска община Рударе, предаде Танюг. Посланието на протестиращите е, че никой не може да им вземе Косово, защото то е "сърцето на Сърбия".

Протестиращите настояват за освобождаването на арестуваните косовски сърби Деян Пантич и Сладжан Трайкович, както и за изтегляне на косовските специални сили от Северно Косово. Протестът беше обявен във връзка с последните изявления по отношение на барикадите на косовския премиер Албин Курти и на германския посланик в Косово Йорн Роде, които се възприемат като заплахи.

На протеста косовските сърби носеха 250-метрово сръбско знаме, както и плакати с надписи „Не ние сме престъпниците, а специалните сили на Курти“, „Роде, това не ти е Германия, това е Сърбия!“, „Защо сме престъпници, ако търсим свобода?“ и подобни.

Председателят на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Горан Ракич коментира, че сърбите на протеста желаят мир и свобода.

„Терорът, който търпим всеки ден от Прищина и неоснователните арести, тайните списъци за разстрел на сърби и малтретирането на сръбския народ от специалните сили на Курти, са причините днес да се съберем в Рударе“, каза Ракич.

Той допълни, че искат мир, но също така и свобода и че няма да се предадат на онези, които "биха затрили всичко, което е сръбско".

„Господа международни представители, извинете ни, че не можем да стоим мирно, докато ни тъпчат и че сълзите на децата ни нарушават вашата идилична картинка на демократично Косово“, обърна се Рачич към международната общност.

Синът на един от арестуваните, Деян Пантич, Предраг, коментира, че барикадите не са издигнати само заради неговия баща, но арестът е бил капката, която е преляла чашата.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

Коментарите от международните представители са фокусирани основно върху призива за деескалация и премахване на барикадите по мирен път. Германският посланик в Прищина Йорн Роде каза, че барикадите трябва да бъдат премахнати до Коледа, а искането на Белград за връщане на сръбските сили в Косово е „абсурдно и неприемливо“. Докато премиерът на Косово Албин Курти каза в интервю за международни медии, че премахването на барикадите на север „не може да изключи жертви“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд от частния Федерален резерв

    5 9 Отговор
    Косово не е Сърбия. Аз карам западния влак и управлявам 1 милиард западни римати.
  • 2 Косово е било Сърбия.Вече не е.

    4 9 Отговор
    Защо така на балканите въпросите не се решават с едно кантонално управление,както е в други страни с по-висока култура?

    Коментиран от #3

  • 3 Отлична идея

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Косово е било Сърбия.Вече не е.":

    Една нова федерация , с участието на българите и християните на Балканите . Една Нова Югославия . Без мюсюлмански държави , които да я съсипят .Българи , словенци , сърби , макета ....

    Коментиран от #5

  • 4 Чичо Дончо каза

    2 2 Отговор
    Ще има пуцане скоро.
  • 5 Ай ся,пак мечтите

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Отлична идея":

    Някогашната федерация Югославия е замисляна в земите на бивша вече Австроунгария,а Словения даже не иска да се дели с Австрия.Или Кроатия с Босна и Херцеговина и ония унгарски земи,заселвани със сърби и оформящи някогашни охранителни(срещу турците)пояси,т.е.Войводина-там как му казват Срем,Бачка,Сръбски Банат.Но покрай това се намъкна кралството Сърбия със Санджак.Монте негро и Македония и нищо не стана.Всъщност от тогава до сега Косово с илирийските си жители,макар и мюсулмани отдавна надхвърли православните сърби и по принцип на демокрация гласът му е далеч по-мощен.Докато сърбите от Гниляне(имах познат от там,познат със сръбски дефект в главата) гласецът им е твърде нечуваем.И понеже мноо лакоми,Нек им дадат кантон сръбски,кантон косоварски и те ти работата заспа.Щот помниш кат наточиха сръбето ножовете за клане,каквото имаше на Сребреница и кат ги запаткаха самолетите на НАТО и беше зяпане на шоу.Ся вече знаят кво моо пак да се случи и са внимателни.
  • 6 Ти си

    0 0 Отговор
    Алооооооууу , сърбите в косово а не косовските сърби ....