Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Декември, 2022 17:00 1 316 45

ISW: Путин говори за ядрено оръжие, само за да успокои руснаците

  • русия-
  • украйна-
  • путин-
  • владимир путин-
  • руска агресия

Анализаторите отбелязват, че изявленията на Путин относно ядрените оръжия, по-специално хиперзвуковите бойни глави "Авангард" или междуконтиненталните балистични ракети "Сармат", не означават, че Русия се готви да ги използва

ISW: Путин говори за ядрено оръжие, само за да успокои руснаците - 1
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Кремъл Владимир Путин продължава да използва заплахите за повишена ядрена готовност, за да успокои националистическата аудитория и да сплаши Запада.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията в Украйна.

Още новини от Украйна

Анализаторите отбелязват, че изявленията на Путин относно ядрените оръжия, по-специално хиперзвуковите бойни глави "Авангард" или междуконтиненталните балистични ракети "Сармат", не означават, че Русия се готви да ги използва.

"Кремъл редовно използва ядрената реторика, за да демонстрира сила пред крайнодясната руска общност, която обвини руското министерство на отбраната, че не е предприело достатъчно агресивни стъпки в подкрепа на войната в Украйна, и поиска от Запада да намали "ескалиращата" помощ за Украйна и да продължи преговорите по руските условия, намеквайки за възможността за ядрена ескалация", обясни ISW.

Експертите добавиха също, че след като са анализирали предишни случаи, в които руски официални лица са се позовавали на ядрени оръжия, за да повлияят на западната и местната аудитория, те са стигнали до заключението, че служителите на Кремъл не биха се осмелили да използват ядрени оръжия на бойното поле.

На 21 декември руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу председателстваха колегиума на руското Министерство на отбраната (МО) в Москва и направиха важни изявления, свързани с продължаващата инвазия на Русия в Украйна и стратегическата насока на руската армия.

Кремъл засили информационната си операция, обвинявайки разширяването на НАТО, че представлява военна заплаха за Русия. Шойгу заяви, че военното разширяване на НАТО в близост до руските граници, включително стремежът на Финландия и Швеция за членство в НАТО, налага "подходящ" руски отговор за създаване на руска група сили в северозападната част на Русия. Висши служители на Кремъл заявиха, че присъединяването на скандинавските държави към НАТО няма да застраши Русия през пролетта на 2022 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да представлява екзистенциална заплаха за Русия през април 2022 г., а руският външен министър Сергей Лавров заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да има "голяма разлика" през май 2022 г..

Шойгу публично представи серия от предложения за промени в руската отбранителна политика, които да увеличат значително числеността на руската армия. Шойгу предложи Русия да възстанови Московския и Ленинградския военен окръг, да формира нов армейски корпус и да създаде 17 нови маневрени дивизии. Шойгу предлага Русия да сформира нов армейски корпус в Карелия, две нови въздушно-десантни дивизии, три нови мотострелкови дивизии в окупираните Херсонска и Запорожка област и да разшири седем съществуващи бригади на Северния флот и Западния, Централния и Източния военен окръг в седем нови мотострелкови дивизии, като същевременно разшири пет съществуващи морски пехотни бригади в пет морски пехотни дивизии. Шойгу също така предложи Русия да сформира пет артилерийски дивизии за поддръжка на военните окръзи.

Той предложи да се увеличи числеността на руските въоръжени сили до 1,5 милиона военнослужещи, включително 695 000 договорнослужещи (през пролетта на 2021 г. Шойгу заяви, че 380 000 руснаци са договорнослужещи), постепенно да се увеличи възрастта за наборна военна служба от 18 на 21 години и да се повиши възрастовата граница за наборниците от 27 на 30 години. Шойгу не уточни срокове за тези мерки.

Това не е първият случай, в който руското Министерство на отбраната сигнализира за намерението си да отмени реформите на Сердюков от 2008 г., които до голяма степен разформироваха дивизиите на руските сухопътни войски в полза на самостоятелни бригади. От 2013 г. насам руското МО постепенно отменя реформите на Сердюков, като възстановява маневрените дивизии в руските военни окръзи.

Много малко вероятно е обаче Кремъл да сформира толкова големи конвенционални сили в срокове, които да са от значение за войната на Русия в Украйна. Формирането на дивизии е скъпо и отнема време. Например на руските военни им отне повече от година, за да реформират 150-а мотострелкова дивизия в периода 2016-2017 г.

Потвърждаването на целите на Путин от 24 февруари показва, че Кремъл е решил да приеме жертвите на войната и да се опита да продължи към победата. Кремъл ще трябва да продължи да иска и да оправдава големи жертви от своя народ, за да преследва тези нереалистични цели. Шойгу се опита да оправдае обществената цена на мобилизацията, като призна, че мобилизацията е "сериозно изпитание" за руското общество, необходимо за защитата на новопридобитите територии в Украйна.

Основни изводи

  • Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи серия от мащабни реформи и цели за формиране на руските сили, които е много малко вероятно Русия да завърши навреме, за да има отношение към настоящия конфликт.
  • Путин и Шойгу потвърдиха максималистичните руски цели за войната в Украйна.
  • Руският президент Владимир Путин засили усилията си да сключи мир с критичната провоенна националистическа общност. Неуспехите на Русия да постигне заявените от Путин цели застрашават усилията на Кремъл да си възвърне контрола върху вътрешния наратив и да създаде условия за втората година на войната.
  • Руската ядрена реторика най-вероятно е опит за успокояване на вътрешната аудитория и сплашване на западната аудитория, а не индикатор за подготовка за използване на ядрено оръжие.
  • Украинският президент Володимир Зеленски пътува до Вашингтон на 21 декември. ISW ще докладва за подробностите от посещението на Зеленски и руските реакции на визитата на 22 декември.
  • Руските и украинските сили продължиха контраатаките по линията Сватово-Кремина.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в районите на Бахмут и град Донецк.
  • Украински официален представител потвърди, че руските сили неуспешно са се опитали да установят контрол над островите в делтата на Днепър.
  • Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се похвали с разрастващото се движение на руските кадети от Националното движение на младата армия (Юнармия).
  • Руски официални лица засилиха репресиите на правоохранителните органи с цел възпиране на партизански дейности и насочване към симпатизанти на партизаните.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    19 7 Отговор
    Изгубих се в глупостите на тази статия
  • 2 Русенец

    12 7 Отговор
    Нещо, като приказките на НАТО, че ако падне чужда ракета на тяхна територия, ще разкатаят онзи, който я е изстрелял.
  • 3 Анти-маймуна

    11 14 Отговор
    Така става, когато един алкохолик(Елцин) настани таксиджия за Президент на бензиностанция. Не познава запада, неграмотен е, прокарва тъпи таксиджийски номера.

    Коментиран от #11

  • 4 Дядо ви Курти от село Пиперково

    8 11 Отговор
    Дрън,дрън,дрън...Никой не взема на сериозно този старец...
  • 5 Путин

    11 8 Отговор
    Най-известният таксиджия на света.
  • 6 ал ахмед

    7 6 Отговор
    откъде си сигурна че тази ценна новина си я съчинила е стойностна?
  • 7 Фрон

    14 9 Отговор
    Май вие се успокоявате соросоиди с тези пас.квили
  • 8 Стърчипишчо

    8 9 Отговор
    Според мен Джуджака е пътник !
    Ще остане само с един кътник !
  • 9 Само да знаете!!!!

    15 5 Отговор
    При ядрен удар не се предопреждава предния ден той се случва и се обявява като новина естествено ако има работещи комуникации за предаване нa новината.

    Коментиран от #22

  • 10 гост

    3 4 Отговор
    България се изстреля втора след Индия по внос на руски нефт по море
    След задействането на новите западни санкции само четири държави в света приемат танкери с "Уралс" ! България се оказа ключова входна точка за "токсичния" руски петрол, след като санкциите на Запада се задействаха на 5 декември. Към 16 декември Русия е успяла да пласира свой нефт с танкери само в четири страни на планетата и нашата влиза в това каре заедно с Индия, Китай и Турция, показват данни на Refinitiv Eikon и на търговци от бранша. България получи изключение от санкциите и до 2024 г. може да внася от забранения петрол по море за преработка в "ЛУКойл Нефтохим".

    След въвеждането на европейското ембарго и на "ценовия таван", който забранява да се застраховат танкери, превозващи "Уралс" с цена, надвишаваща 60 долара за барел, купувачите и покупките на руски петрол драматично са се свили, коментира "Ройтерс". Повече от половината от общия обем руски нефт, натоварен на кораби за износ между 1 и 16 декември, е поел към индийски пристанища, като става дума за поне 2 милиона тона.

    България се оказва втори по важност след Ииндия купувач в посочения период с внос на 800 000 тона Urals, изпратени към Бургас от Litasco - търговското дружество на "Лукойл".

    Впечатлява драстичното свиване на доставките към Китай - към 16 декември за там е изпратен само един товар от 140 000 т Urals.

    И Турция е намалила импорта на руски петрол. STAR, най-голямата рафинерия в страната, собственост н

    Коментиран от #14, #15, #20, #23

  • 11 Ха ха ха ха ха

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    И като погледнеш грамотните Байдън, Шолц, Урсула, Лиз, Борел... и да не продължавам..... :)))))
  • 12 1111

    10 8 Отговор
    Респект за Велика Русия! Това е единствената страна, която може да спре тази уродлива система, налагана от сащ, завоалирано наричана "консуматорско общество".

    Коментиран от #16

  • 13 спокоен ли си кратун

    5 7 Отговор
    И русофилите
  • 14 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Тоест България е внесла почти ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ руски петрол от Турция и Китай НАКУП !!!!! И русолюбците чакат Азия да изкупи количествата отказани от Европа !!! ХАхахахахаххахаах !!!

    Коментиран от #24

  • 15 Ха ха ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Пишеш пълни глупости.

    Коментиран от #28

  • 16 Русия бе

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "1111":

    Да да точно така точно това е подхода за разбиване на тая империя.
  • 17 Никой

    4 2 Отговор
    Някакви идиоти в Сливен измъкнали един руски танк Т - 72 и поканили малки деца да празнуват К оледа . Та с танка дошли дядо Коледа и Снежанка или дед Мороз и Снегурочка да радват децата.Безумието сигурно е бликнало в главата на някой местен военен дано не е само във връзка с войната в Украйна. Да показваш оръжие което убива на деца в навечерието на Коледа ми се струва меко казано безмозъчно.
  • 18 КОНТРАТА

    8 3 Отговор
    90 % от руснаците са за ядрен удар по Окрайна. Президета Владимир Путин просто трябва да вземе решение дали иска да приключи фашистите за минути.

    Коментиран от #21, #26

  • 19 Ушанка от Крива паланка

    4 6 Отговор
    Който, каквото и да говори....
    Хага, ПУТИН ще затвори....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 КОНТРАТА

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "КОНТРАТА":

    В Хага и целия гнил ЕС ще вдигате паметници на президента Владимир Владимирович Путин
  • 22 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Само да знаете!!!!":

    Само ти да знаеш , ядрения ти удар е известен на когото трябва поне половин час ПРЕДИ ДА БЪДЕ извършен или поне опита да бъде извършен !!! Щото толкова трае подготовката на силозите на ракетите , а началото на такава подготовка се засича на секундата !! Без да броим всички останали процедури , които който трябва веднага предава където трябва !! Дори изплуването на подводница преди изстрелване на ядрени ракети отнема предостатъчно време да бъде прихваната и отговорено още в момента на изстрелването !! Не гледайте толкова Звезда , че там затъпяването е гарантирано и то скоростно !!

    Коментиран от #25, #35, #42

  • 23 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    И това трябва да ти уравновеси новината за сривът на акциите на Тесла, ли?
  • 24 Украйна

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Купува руски петрол през България. Точно както Южна Корея купува руския петрол през Тунис сега..

    Коментиран от #34

  • 25 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Ядрени ракети се изстрелват от подводницата, докато е под вода, специалисте.

    Коментиран от #31

  • 26 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "КОНТРАТА":

    Дано не се стига до там!

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха ха ха":

    Навик му е. В секция Авто си го знаят и не го вземат на сериозно, та затова той търси други полета за изява.
  • 29 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    То и ракетите им свършваха от половин година. И с петролът им е същото. Щом са го казали твоите агенции значи е точно така. Верваме ти. Казаха ли, кога руснаците ще свършат парите и ще се самоизядат?
  • 30 Комуниста

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Аз съм за да се ползва на краварите трябва да им се покаже какво ги чака.
  • 31 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    А подводниците се засичат до 150 метра ПОД водата , неспециалисте !! ОТ КОСМОСА !!! А изстрелват ракетите на 30-40 метра най-много , иначе няма да стигнат и до повърхността !!

    Коментиран от #36

  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    слава на русия наща освободителка, слава на путин ,слава на руската армия!

    бг защитниците на русия го правим безплатно ! в Българската земя са костите на руските войници благодарните техни предци са предали ген на уважение и респект пред страната - освободителка Русия.
  • 33 Ха ха ха ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Браво на теб.. Инфо от Ройтерс:))) Даже и американците не взимат на сериозно Ройтерс... И е точно обратното-износа на руския петрол се е увеличил с пъти.....през трети страни.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Борей

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Ще видиш ли ядрен субмарин на 200 метра дълбочина в Атлантическия или Тихия океан как отваря люковете от 1 до 12?
  • 36 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Колко руски подводници засече НАТО?

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    ВСИЧКИ , които са изплували на по-малко от 150 метра , разбирачо !! Да ти припомня , че НАТО знаеше къде точно и КОГА е потънал Курск ПРЕДИ Раша и единствен имаше с какво да стигне до него , ако ватниците не бяха отказали !!

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Герак Митко

    3 1 Отговор
    На Путин кохорта са като седемте джуджета. Тия ги избират по ръст, да не са над шефа им джудже. Все едно Русия е държава на лилиПути.
  • 41 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Кои ВСИЧКИ, кои? Да ти кажа ли кои? НИТО ЕДНА!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Химарс Великолепний

    1 2 Отговор
    Байдън пък успокои Зеленсли вчера на пресконференцията с думите: "Ще подкрепяме Украйна докато има Украйна"(We will stand by Ukraine as long as Ukraine is there). А иначе Русия няма нужда от ядрено оръжие за да постигне целите си в Украйна и ISW го знаят много добре. Русия споменава за ядреното си оръжие само като предупреждение за в случай, че НАТО и Запада не могат да преглътнат тоталното си поражение и унижение пред света и издивеят напълно.
  • 44 Путин говори за ракети

    2 0 Отговор
    защото ги обича. Приличат на фалоси. А той много обича фалоси. Особено на малолетни момченца.
  • 45 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    Русия тотално се провали.липсата на организация между различните родове войски смешната логистика и методи на водене на война от времето на първата световна компрометираха путлерасия като военна сила.след тази война второстепенни играчи като Турция няма да се съобразяват с руснаците на терен.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания