Last news in Fakti

22 Декември, 2022 23:10 1 098 8

Бивш говорител на НАТО: Сръбските войски в Косово биха ескалирали ситуацията

  • сърбия-
  • нато-
  • европа-
  • косово-
  • балкани-
  • кфор-
  • западни балкани

Бившият говорител на НАТО говори и за разпространяваната от медиите дезинформация за ситуацията в Северно Косово

Бивш говорител на НАТО: Сръбските войски в Косово биха ескалирали ситуацията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият говорител на НАТО Джейми Ший казва, че връщането на сръбските войски в Косово ще влоши ситуацията и призова барикадите в северната част на Косово да бъдат премахнати "стъпка по стъпка", пише "Прищина инсайт".

Говорителят на НАТО по време на войната в Косово Ший каза, че не очаква искането на Сърбия да върне войски в Косово да бъде изпълнено, тъй като КФОР носи отговорност за сигурността в Косово съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

"КФОР носи отговорността за сигурността в Косово съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и от юни 1999 г. КФОР върши тази работа много добре, осигурявайки безопасна среда за всички", каза той.

"Така че няма абсолютно никаква нужда сръбските войски да се връщат в Косово. Това няма да реши никакъв проблем, а само ще ескалира още повече ситуацията", добави Ший.

В телевизионното предаване той подчертава, че очаква водената от НАТО мироопазваща мисия, действаща в Косово от юни 1999 г., да каже "не" на Сърбия. Според него Сърбия се опитва да даде политически сигнал.

Що се отнася до барикадите на север, Ший заяви, че те трябва да бъдат премахнати, но това трябва да стане стъпка по стъпка, без да се провокира ескалация.

"Мисля, че стратегията на КФОР е барикадите да бъдат премахнати, но това трябва да стане по спокоен начин, стъпка по стъпка, с методи, които не допринасят за ескалация, не провокират повече насилие, особено по време на празничния период".

Ший добави, че Косово не трябва да дава никакви претексти на Белград да обявява, че са на прага на война.

Ший говори и за френско-германския план за диалога между Косово и Сърбия. Според него този план е добра основа за напредък.

Но той подчерта, че Сърбия ще свърже този план с предишни споразумения с ЕС.

"Сърбия иска да свърже френско-германския план с предишните елементи на споразумението от ЕС, например за създаването на тази Асоциация на общини със сръбско мнозинство, която, разбира се, предварително е одобрена от парламента на Косово", той добави.

Бившият говорител на НАТО говори и за разпространяваната от медиите дезинформация за ситуацията в Северно Косово.

Съобщения в медиите в Сърбия казват, че много косовски сърби се страхуват от решенията на правителството на Косово и не виждат като приятелско движението на специалните части на север.

Ший подчерта, че правителството трябва да формулира ясно послание за взетите решения и да опровергае информацията от сръбските медии.

Според него правителството е трябвало да проведе повече информационни кампании за решението за забрана на сръбските номера, за да не стават гражданите жертва на фалшиви новини.

"Не е проведена необходимата информационна кампания преди да бъде взето или разбрано решението. Така че нека да имаме информационни кампании преди вземането на решения и да използваме тези кампании, за да обясним защо се вземат тези решения, а не да имаме информационна кампания като реактивен елемент, който се случва след вземането на решението", каза Шей.

Той подчерта, че сръбското малцинство на север е уязвимо на дезинформация, която получава от медиите в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 4 Отговор
    Да ходим да копаем окопи на Сливница докато не е замръзнала земята.

    Коментиран от #7

  • 2 Адам Хилтън

    18 3 Отговор
    А като пуснат дронове върху главите на деца в Близкият изток, тва хич не ескалира ситуацията нали бе НАТО?
  • 3 иван

    9 1 Отговор
    Нато вън!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нека ни е

    8 0 Отговор
    Тия изроди как ни кроят шапка тука, в региона. Сърбия с Косово, нас с Македония, а Русия пък юрка Сърбия да се заяжда с нас. А Турция отдавна вече си е послала килимчето към територията, която обитават YES-хората.
  • 6 Бъркаш

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "БЪЛГАРИТЕ ЧАКАМЕ СЪРБИТЕ ДА СГАЗЯТ ЛУКА":

    Преброй какво въоръжение русите подариха на сърбите през последните години и го сравни с това от наште "партньоре", от които си го купихме като по-тарикати.
  • 7 Баш там

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Опасността дебне от югоизток.

    Коментиран от #8

  • 8 Опасността отдавна не ни дебне

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Баш там":

    Тя ни е заляла вече повече от 30 години. Преди е имало какво да се граби тука, днес вече отдавна политиците изпокрадоха и изпродадоха всичко, ала копаят отчаяно за още, тракийските съкровища отдавна са пръснати из САЩ и Европа, че даже и при лични колекционери. Ние се молиме от някоя посока да дойде някой и да ги изтреби, ала никой не ще!