Last news in Fakti

24 Декември, 2022 06:49 1 098 12

Задържаха участник в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

  • сащ-
  • вашингтон-
  • капитолия-
  • нападение-
  • арестуван-
  • осъден

Синът на известен художник бе осъден за участието си в щурма

Задържаха участник в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След неколкочасови преговори федерални агенти задържаха участник в нападението срещу Капитолия в САЩ през 2021 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На 6 януари 2021 г. привърженици на бившия президент Доналд Тръмп, твърдейки като него, че Джо Байдън е "откраднал" президентските избори през 2020 г., нападнаха сградата на Конгреса, което шокира страната и света.

Говорителка на ФБР съобщи днес, че в квартал Шърман Оукс в долината Сан Фернандо е арестуван 56-годишният Ерик Кристи. Първоначално той отказвал да изпълни нарежданията на федералните агенти, но след тричасови преговори се е предал без инциденти. Говорителката на ФБР не уточни дали е бил въоръжен по време на задържането.

Видеозапис и снимки от щурма на Капитолия показват Ерик Кристи увит в знамето на дъгата, с чук, прикрепен към колана му, се посочва в документи на федералния съд. Според съдебните документи на Кристи са повдигнати федерални обвинения за влизане и оставане в сграда или територия с ограничен достъп със смъртоносно оръжие, както и за нарушаване или разстройване на обществения ред в сграда или територия с ограничен достъп. Очаква се той да се яви пред съда днес.

Междувременно стана известно, че синът на известен американски художник е осъден по четири обвинения за участие в нападението срещу Капитолия, съобщава още АП.

Винсънт Гилеспи, на 61 г., от Атол, Масачузетс, беше признат за виновен за нападение, съпротива или възпрепятстване на служители; гражданско неподчинение; участие във физическо насилие в сграда или територия с ограничен достъп; и акт на физическо насилие на територията на Капитолия.

Винсънт Гилеспи е син на известния следвоенен американски художник Грегъри Гилеспи, чиито автопортрети, фантастични пейзажи и геометрични абстракции са включени в колекциите на Музея на изкуствата "Метрополитън", Музея на американското изкуство "Уитни", Музея на изящните изкуства в Бостън и други музеи. Грегъри Гилеспи умира през 2000 г.

Винсънт Гилеспи е един от близо 900-те души, арестувани в почти всички 50 щата във връзка с нападението на Капитолия, при което тълпата, подкрепяща Тръмп, се опита да спре потвърждаването на победата на Джо Байдън на изборите през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Глей ти..

    7 2 Отговор
    ЛГБТ с чук..Тия ваки са хвани единия,удари другия,немат светло бъдеще..

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РУСКИ ЛГБТ

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Глей ти..":

    Не ни обиждай, другарю....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е психопат

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой

    13 1 Отговор
    Лов на вещици. Ако че ук може да се квалифицира като смъртоносно оръжие, сигурно за такова може да мине и кламер.
    Просто търсят начин да се саморазправят с недоволните от кражбата на президентските избори.
    Демокрация, та дрънка!
  • 10 Търновец

    5 0 Отговор
    FBI не знам да е разследвало изборите през 2020, просто Конгресът трябваше да сформира комисия но не стана. Просто на изборите имаше тревожни сигнали: ". пристигат чували с бюлетини...." Наскоро Тръмп направо заяви че е направил много за Еврейте но те не са му били благодарни, и беше веднага обвинен в антисемитизъм. Тръмп също е срещу толкова дълбоко обвързване на САЩ с Украина.
  • 11 Марш

    3 0 Отговор
    Явно управляващата хунта (т.нар. "демократи") смятат, че Капитолият е тяхна собственост, а не на американският народ? Арестувани и съдени ли са мерзавците-кoпои, които застреляха невъоръжената Ашли Бабит? Защо американският народ търпи това?
  • 12 Дзверцов

    1 0 Отговор
    Беше хубав метеж. Дано го филмират някога с всички гаври с Капитолия от вътре. Кравария демократично се разпада разделена на етнически и социален принцип. Вече има гета- анклави където полицай не е стъпвал с години.