Last news in Fakti

24 Декември, 2022 14:54 859 3

Замбия премахна смъртното наказание

  • замбия-
  • смъртно-
  • наказание-
  • закон-
  • държавен глава

И анулира закон, забранявал на гражданите да очернят репутацията на държавния глава

Замбия премахна смъртното наказание - 1
Източник: БГНЕС

Замбия премахна смъртното наказание и анулира закон, забранявал на гражданите да очернят репутацията на държавния глава – две предизборни обещания на президента Хакаинде Хичилема, избран миналата година след десетилетия, прекарани в опозиция, предаде Франс прес.

Снощи президентът подписа указ, с който се одобрява наказателният кодекс от 2022 г. – той обезсилва тези закони, наследени от колониалната епоха, заяви в комюнике говорителят на канцеларията му Антъни Буаля.

Решението на президента предизвика ентусиазирани реакции от страна на неправителствените организации и активистите в борбата за човешки права. Според правозащитника Бребнер Чангала то маркира важен етап в установяването на истинска демокрация в страната, предаде БТА.

Това е огромна стъпка в премахването на колониалните закони, които не отговарят на демократичния режим в страната, заяви той днес за АФП и призова президента да иде още по-далеч, като проучи "закона за обществения ред, за достъпа до информация и други колониални закони".

Ръководителката на Центъра за политически диалог Керолайн Катотобве приветства факта, че президентът е изпълнил предизборното си обещание.

"Във възторг сме от това, че този репресивен закон най-сетне е премахнат. Така гражданите ще могат свободно да изразяват мненията си без страх да бъдат преследвани, както бе в миналото", посочи тя в комюнике.

Демократичният преход в Замбия след избирането на Хичилема, обещал да изкорени корупцията и да възстанови икономиката, породи вълна от надежди в Африка и другаде по света.

Британският протекторат Северна Родезия получи независимост през 1964 и бе преименуван на името на река Замбези. Днес в бедната страна живеят 18 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    6 0 Отговор
    Щом го е направил да са доволни НПО-тата, ясно че чичо Сам е взел властта и там.
  • 2 БеГемот

    4 0 Отговор
    Сега като почнат и с гейпарадите ....цивилизация!
  • 3 Изумен

    0 0 Отговор
    Браво!
    Замбия тръгва нагоре, а Русия и Беларус заемат мястото й.